Mini programik informacyjny

0

Witam.
Co prawda dopiero raczkuję w tym temacie,
jednak chciałbym zrobić prostą aplikację informacyjną.

-1. Aplikacją łączy się ze stroną internetową.
--1 a. Pobiera jej zawartość.
--1 b. Jeśli strona nie zawiera treści przerywa działanie.
-2. Za pomocą separatora powiedzmy :|: dzieli pobraną treść i umieszcza ją w tablicy.
-3. Wyświetla w górnej części ekranu pasek informacyjny w którym przewijają się elementy tablicy
--3 a. Wyświetlany tekst: I + 'of' + IntToStr(High(Tablica)) + Tablica[I];
--3 b. Pasek ma się wyświetlać w taki sposób aby nie minimalizował do paska programów pełnoekranowych.
--3 c. Elementy tablicy przewijają się na pasku z dołu do góry.
-4. Zamknięcie programu następuje po naciśnięcia na klawiaturze klawiszy O,K,Enter

Więc z czym mam problem. Ano jak przystało na nubka potrafię wykonać tylko pierwszy punkt.
Pytania:
2. Jak podzielić treść ( php -> explode )
3 b. Nie mam pojęcia jak to zrobić ani nawet jak zacząć ani nawet jak to dokładnie nazwać.
3 c. Eeee ?
4. j.w.

Bardzo proszę o pomoc.

0

nawet sie nie przyznasz ze na zaliczenie to potrzebujesz ? -,-

0
0_o napisał(a)

nawet sie nie przyznasz ze na zaliczenie to potrzebujesz ? -,-
Oj taaaaak bardzo mi się przydała ta informacja dziękuję dziękuję i jeszcze raz dziękuję. :-D
Nie. Nie na zaliczenie...

0
  1. odnośnie pozycji ciągu znaków w tekście użyj Pos i PosEx (StrUtils)... aby wydobyć tekst użyj Copy...
    3b ustaw styl formy (BorderStyle) na bsToolWindow albo bsSingle bodajze (ja uzywam tego 1-ego)...
    3c jezeli elementy tablicy sa typu string to moze stworz np: dynamicznie jakis label? i tylko w timerze albo
    jeszcze lepiej watek ktory w label.caption wpisuje tekst z tablicy i zmienia jego wartosc top co okreslony
    czas (uzyj komponentu Timer z zakladki System jezeli nie jestes obeznany w watkach)
    4 wydaje mi sie ze do czegos takiego potrzebny bedzie hook... poczytaj o hookach jest tego masa w
    artykulach/gotowcach i na forum

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1