Sumowanie z Label1 i Label2 do Label3 hmmm

0

Witam

Jeśli w label1 znajduje sie wartość liczbowa : 2 ,a w label2 4 to jak zrobic by w label 3 to zsumowało po nacisnieciu buttona i w label3 było napisane 6?
Nie smiejcie sie ale jestem poczatkujący i napisałem takie cos ale to troszku zle działa

var
a,b:string;
begin
a:=label1.caption;
b:=label2.Caption;

label3.caption:=a+b;

:( pliss o help

0

var
a,b:integer;
begin
a:=StrToInt(label1.caption);
b:=StrToInt(label2.Caption);

label3.caption:=IntToStr(a+b);

0

Witam

Jeśli w label1 znajduje sie wartość liczbowa : 2 ,a w label2 4 to jak zrobic by w label 3 to zsumowało po nacisnieciu buttona i w label3 było napisane 6?
Nie smiejcie sie ale jestem poczatkujący i napisałem takie cos ale to troszku zle działa

var
a,b:string;
begin
a:=label1.caption;
b:=label2.Caption;

label3.caption:=a+b;

Wszystko dobrze robiłeś tylko zapomniałeś o konwersji

StrToInt

przy podawaniu wartości i IntToStr

 przy wyniku. Poczytaj o tym klikając na to.
Podoba mi się to, ze sam próbowałeś to zrobić, pomimo, że nie do końca dobrze. Często sie tu zdarza, ze wleci leser-pasożyt i nawet sie nie przywitając wali postem jak dodać dwie liczby do siebie. Ty byłeś inny.  [green]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1