Wyświetlanie w Label1 tego co jest wpisane w Edit1

0

Witam, tworze program do którego trzeba się zalogować, w Form1 trzeba wpisać login i hasło.
Gdy się dobrze wpisze to Form1 się zamyka, a Form2 się pojawia i pisze np: " Witam user pomyślnie się zalogowałeś ".
A chciałbym żeby zamiast user pokazywało to co jest w Edit1 wpisane, bo chce żeby było kilka kont.

Tak w ogóle, wie ktoś jakby zrobić żeby właśnie było kilka kont?
Szukałem trochę na internecie ale nic nie znalazłem.

0

Naucz sie składnie układać zdania i ich sens bo tytuł mówi o labelach i editacu a treść o formach, logowaniu i napisu (gdzieś).
Napisz dokładnie co i jak, jak trzeba to wklej kod prograku.

0

A ty się naucz czytać bo wszystko zrozumiale napisałem.

0

Property Text od TEdit zawiera tekst przechowywany w edicie.
Na drugie pytanie odnośnie wielu kont nie możemy odpowiedzieć, ponieważ podałeś zbyt mało danych.

PS wydaje mi się, że brakuje Ci podstawowej wiedzy odnośnie Object Pascala, a mimo to zabrałeś się już za GUI...
PPS pyskując w stylu naucz się czytać daleko nie zajdziesz.

0

Ad.1. do wyboru do kolloru

Label1.Caption:='Witam '+Edit1.Text+' pomyślnie się zalogowałeś';
Label1.Caption:=Format('Witam %s pomyślnie się zalogowałeś',[Edit1.Text]);
Label1.Caption:=StringReplace('Witam user pomyślnie się zalogowałeś','user',Edit1.Text,[]);

Ad.2. Prowizorka

const UP:array of record Name,Pass:String; end=((Name:'Ja';Pass:'1234'),(Name:'Gravner';Pass:'@gravner'));
for I:=0 to High(UP) do
beginI
  if (Edit1.Text=UP[I].Name)and(Edit2.Text=UP[I].Pass) then
  begin
    Result:=true;
    Exit;
  end;
end;
Result:=false;

To co wyżej ma wad co nie miara...
Generalnie do tego się używa baz danych.

0
Label1.Caption:='Witam '+Edit1.Text+' pomyślnie się zalogowałeś';

No tak, ale ten tekst jest w Unit2, w sensie na Form2.
I wywala mi error:

unit2.pas(52,33) Error: Identifier not found "Edit1"

A tu masz cały kod źródłowy:

Unit1

unit Unit1;

{$mode objfpc}{$H+}

interface

uses
  Classes, SysUtils, FileUtil, Forms, Controls, Graphics, Dialogs, StdCtrls,
  Buttons, ExtCtrls;

type

  { TForm1 }

  TForm1 = class(TForm)
    BitBtn1: TBitBtn;
    Button1: TButton;
    Edit1: TEdit;
    Edit2: TEdit;
    Label1: TLabel;
    Login: TLabel;
    Password: TLabel;
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
    procedure Edit2Change(Sender: TObject);
  private
    { private declarations }
  public
    { public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;

  implementation


{$R *.lfm}
  uses
    Unit2;

{ TForm1 }

procedure TForm1.Edit2Change(Sender: TObject);
begin

end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  if (Edit1.Text = 'user') and (Edit2.Text = 'user') then
begin
  //Pomyslnie sie zalogowales.
  Form1.Hide;
  Form2.Show;



end;
    end;

end.
                                                                                                              

Unit2

unit Unit2;

{$mode objfpc}{$H+}

interface

uses
  Classes, SysUtils, FileUtil, Forms, Controls, Graphics, Dialogs, StdCtrls,
  Buttons, Menus;



type
  { TForm2 }

  TForm2 = class(TForm)
    BitBtn1: TBitBtn;
    Button1: TButton;
    Label1: TLabel;
    procedure BitBtn1Click(Sender: TObject);
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
    procedure Label1Click(Sender: TObject);
  private
    { private declarations }
  public
    { public declarations }
  end;

var
  Form2: TForm2;
  implementation

{$R *.lfm}
  uses
    Unit1;

{ TForm2 }

procedure TForm2.BitBtn1Click(Sender: TObject);
begin

end;

procedure TForm2.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  Form2.Hide;
  Form1.Show;
end;

procedure TForm2.Label1Click(Sender: TObject);
begin
  Label1.Caption:='Witam '+Edit1.Text+' pomyślnie się zalogowałeś';

end;

end.
                                                            
0

Label1.Caption:='Witam '+Form1.Edit1.Text+' pomyślnie się zalogowałeś';
lub

  //Pomyslnie sie zalogowales.
  Form1.Hide;
  Form2.Label1.Caption:='Witam '+Edit1.Text+' pomyślnie się zalogowałeś';
  Form2.Show;
0

@Gravner - oglądnij swoje do tej pory założone wątki:

i przyznaj - czy nie czas już usiąść i nauczyć się podstaw języka? Ciągle masz problemy z podstawami języka, ale mimo to zamiast się ich po prostu nauczyć i przećwiczyć zdobytą wiedzę - zabierasz się już za tworzenie aplikacji okienkowych; To zła droga, bo założę się, że kolejne Twoje wątki także będą dotyczyły podstaw; Nie jest to dobra droga, ani dla Ciebie, ani dla pomagających użytkowników;

Zastanów się czy jest sens uczyć się biegać, jeśli się jeszcze raczkuje;


A teraz nieco o poruszanych problemach;

Gravner napisał(a)

Gdy się dobrze wpisze to Form1 się zamyka, a Form2 się pojawia i pisze np: " Witam user pomyślnie się zalogowałeś ".

Już pomijam fakt, że formularze w tym przypadku dobrze by było tworzyć i niszczyć dynamicznie, ale wstawienie odpowiedniej wartości do łańcucha zakrawa jedynie o znajomość przeznaczonych do tego funkcji z RTL, np. polecanej wyżej funkcji Format, która jest bardzo wygodna w użyciu;

Gravner napisał(a)

Tak w ogóle, wie ktoś jakby zrobić żeby właśnie było kilka kont?

Tak, sporo ludzi wie; Musisz gdzieś dane użytkowników przechowywać i zabezpieczyć je tak, by nie było łatwo je złamać (jeśli w ogóle Ci na tym zależy); Mogą być to pliki (amorficzne, typowane, byle nie tekstowe) lub plik bazy danych, np. SQLite; Do wyboru do koloru; Trzeba też wiedzieć co nieco na temat komponentów, w których będzie można przedstawić listę użytkowników, pozwolić wybrać odpowiedniego oraz pozwolić mu się zalogować; Lista użytkowników może być przedstawiona np. w komponencie ListBox, może być ich rozwijalna lista w ComboBox - także do wyboru do koloru, trzeba tylko dobrać odpowiedni komponent pasujący do reszty GUI;

Gravner napisał(a)

Szukałem trochę na internecie ale nic nie znalazłem.

W sieci można znaleźć wiele cennych informacji, ale trzeba wiedzieć jak szukać; Tego typu problemy były i są często poruszane, głównie przez osoby myślące, że będą potrafiły napisać taki program, co często okazuje się nieprawdą; Najpierw trzeba mieć solidne podstawy i wiedzę na temat wielu rzeczy, żeby można sprawnie napisać taką aplikację (i odpowiednio ją zabezpieczyć).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1