Obliczenie ilości dni z pominięciem weekendów

0

Witam
Chciałbym obliczyć ilość dni między datami podanymi w dwóch komponentach typu datetimerpicker - problem w tym że chce aby przy obliczaniu ilości dni były pomijane dni wolne od pracy tj sobota i niedziela o ile znajdują się w zakresie podanych dat.
Możliwe że nie jest to zbyt skomplikowane ale ja jestem na początku przygody z Delphi i zupełnie nie wiem jak sobie z tym poradzić .
Z góry dzięki za pomoc

0

DateUtils dam masz DateBetween czy jakos tak a soboty i niedziele to tez sprawdzasz i po prostu odejmujesz ilosc niedziel itp :)

0
var dni, dni_wolne, reszta: Integer;
begin
dni := DaysBetween(DateTimePicker1.DateTime, DateTimePicker2.DateTime);
//najpierw policzymy weekendy z pełnych tygodni 
dni_wolne := (dni div 7) * 2;
//dalej zobaczymy ile dni pozostało
reszta :=  dni mod 7;
//no i trzeba sprawdzic czy pozostałe dni zahaczają o weekend
dni_wolne := dni_wolne + Max(0, Min(reszta - (DayOfWeek(DateTimePicker2.DateTime) mod 7) + 1, 2);
0

adf88 czy Max i Min w kodzie który przedstawiłeś muszą być jakoś zadeklarowane ???

0
fishfrek napisał(a)

adf88 czy Max i Min w kodzie który przedstawiłeś muszą być jakoś zadeklarowane ???
dodaj Math do uses

0

Ok Działa Wielki dzięki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1