Weryfikacja połączenia z serwerem GG

0

Witam! Zrobilem ostatnio program w delphi, taka autmatyczna sekretarke która odpowiada jak ktoś napisze
i potrzebuje małej pomocy

Krzystalem z komponentu HGG

mianowicie: chcę zrobić aby po wpisaniu danych (numer gg i haslo) pokazywalo jesli sie wpisze zle dane okienko "Podales zle dane..." a gdy dobre "Zostales zalogowany do serwera GG", z okienkami nie mam progblemu lecz chodzi mi o sama weryfikacje :)

A i jeszcze jak ktos by wiedzial, jak zrobic zeby gdy ktos jest niepolaczny okienka "Twoja odpowiedz" (do wpisywania aut. odpowiedzi) byla taka szara i nie mozna w niej nic pisac dopoki sie nie polaczy, to bede wdzieczny

Oto kod przycisku polacz:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
  begin
gg.Number:=strtoint(numer.text); //Pobiera z pola edit numer gg
gg.Password:=string(pass.text); //Pobiera z pola edit hasło do numeru gg
gg.Connect(500); //Łączy z serwerem

end;
0

HGG na pewno udostępnia informację o tym czy jesteś zalogowany czy nie. Poszukaj.

0

Tak jest... Kod

property OnLogin: TNotifyEvent read FOnLogin write FOnLogin; // Pomyślne zalogowanie na serwer

^ to z HGG kod

Tylko jak teraz napisac go tu:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
  begin
gg.Number:=strtoint(numer.text); //Pobiera z pola edit numer gg
gg.Password:=string(pass.text); //Pobiera z pola edit hasło do numeru gg
gg.Connect(500); //Łączy z serwerem

aby sprawdzal i wyswietlal odpowiedni komunikat

0

OnLogin - wywoływane jest po zalogowaniu, czyli po uzyskaniu połączenia.

Sprawdź czy HGG nie ma właściwości Logged czy podobnej.

0

Ale powiedz mi jak zrobic z OnLogin :) Przyda sie tez po polaczeniu :)

Proszę..

0

E.. No OnLogin wywoływane jest po połączeniu, czyli wiadomo że połączenie zostało nawiązane... Więc nie ma co sprawdzać w OnLogin czy jest połączony. :P

0

ojejq.. kliknij na to HGG, w "Object Inspector" masz zakaldke "Events" a w niej "OnLogin" kliknij na to 2x i pisz co chcesz - wywola sie po zalogowaniu

0

Wielkie dzieki :) o to chodzilo :)

A czy ktos moze pomoc zeby np. jesli jest niepolaczony to przycisk rozlacz byl taki szary (nie wciskal sie) a jesli sie polaczy to przycisk polacz byl taki :D

Wiem ze zawracam dupe ale sie dopiero ucze :)

0
NazwaPrzycisku.Enabled := True; // Włączony
NazwaPrzycisku.Enabled := False; // Wyłączony

Ps. Do Neewbie to. :P

PS2. Poczytaj Kompendium.

0

Mam ostatnie pytanie :)

Jak zrobic aby po nacisnieciu buttona wyczyscil sie text w wyznaczonym polu Memo?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0