StringGrid - nadawanie kolorów wierszom i kolumnom

0

Jak można w StringGridzie nadać kolor posczególnej kolumnie i wierszowi?
Czy można nadać kolor pojedyńczej kratce?

0

Na początek gramatyka: liczba pojedyncza - końcówka [ą, ę], liczba mnoga om, czli nadawania kolorów wierszom i kolumnom.

A teraz do sedna: w zwykłym StringGrid ustaw DefaultDrawing na false i Obsłuż OwnerDraw. Osobiście polecam komponent XStringGrid (na torry.net). Ma on własność Columns, dzięki której łatwo ustawić kolor dla kolumn już na etapie projektowania oraz metodę OnCellProps, dzięki której łatwo odwołać się do konkretnej komórki, wiersza, kolumny i bawić się jej/jego canvasem. Komponent jest freeware.

Na koniec dodam: BYŁO!!!!!!! SZUKAJ!!!!!!!!

0

Jak w delphi 2006 moge zainstalowac ten komponent XStringGdir?

0
Amadek napisał(a)

Jak w delphi 2006 moge zainstalowac ten komponent XStringGdir?

Bana na Google Ci dali?

0

Problem w tym że sciągnąłem z torry.net ten komponent XStringGrid i w paczce nie ma żadnego pliku dll, o który woła Delpi 2006. Próbowałem na różne sposoby zainstalować ten komponent ale bez skutku.

0

w zwykłym StringGrid ustaw DefaultDrawing na false

Kiedy to ustawiam to cały tekst w stringgridzie staje się nie widoczny, nie ma nawet kolumn które powinny być stały (FixedRows i FixedCols).

0
Amadek napisał(a)

Problem w tym że sciągnąłem z torry.net ten komponent XStringGrid i w paczce nie ma żadnego :| . Próbowałem na różne sposoby zainstalować ten komponent ale bez skutku.

Jaki plik dll Twoje delphi potrzebuje :|

0

w zwykłym StringGrid ustaw DefaultDrawing na false

Kiedy to ustawiam to cały tekst w stringgridzie staje się nie widoczny

A czytać do końca poradę to umiesz? Przeczytaj sobie uważnie, a później zrób to, co napisano.

w zwykłym StringGrid ustaw DefaultDrawing na false i Obsłuż OwnerDraw.

Inaczej mówiąc: wyłączyłeś automatyczne rysowanie, więc sam musisz rysować.

0

zastanawiam się, czy jest na forum wątek który się częściej pojawia niż pytanie o kolorowanie stringgrida... ;(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1