StringGrid i podsumowania

0

Cześć, szukałem w necie, ale nie znalazłem nic takiego. Chodzi mi o to, żeby mieć zwykłego StringGrida, który będzie miał możliwość pokazywania podsumowań. Rozwiązanie podobne jak w SmDbGrid. Jednak ja chcę mieć zwykłego StringGrida, a nie DBGrida. Oczywiście chodzi mi o darmowy komponent. Próbowałem sam sobie coś takiego napisać, ale stanąłem już na samym początku. Tzn. rysuję na dole grida pasek footera, ale problem jest taki, że ostatnie rekordy w gridzie wchodzą mi pod ten pasek i nie mam pojęcia, jak powiedzieć gridowi, że ma mniej pola do popisu, niż myśli ;)

Tak więc, czy macie jakieś wskazówki, linki albo znacie jakiś gotowy komponent?

0

Co wyście się tak uparli na tego StringGrida? Coraz więcej pytań o to - ani to dobre, ani szybkie. Mnóstwo rękodzieła - po co?
Jak to zrobić najszybciej?
Zrobić drugi komponent (może nawet nie komponent, tylko... nie pamiętam jak to się nazywało, ale w delphi można było robić zestawy komponentów i rejestrować je jako nowy komponent. Bez kodowania ;-) ), który zawierał będzie w sobie drugiego string grida dla agregatów i będzie pozycjonowany zawsze pod StringGridem z danymi.
Musisz synchronizować kolumny, ale to nie problem.
Do tego dorobił pokaż/ukryj podsumowanie (czyli de-facto stringGrida) i jeszcze w których kolumnach ma być podsumowanie.
Ale to już szczegóły...

0

pewnie chodzi o tzw. SuperComponents aka Templates,
http://docwiki.embarcadero.co[...]Creating_a_Component_Template,

ma to swoje wady i zalety, raczej rzadko stosowana metoda

0

Jeżeli ten StringGrid ma współpracować z bazą danych to czemu nie napisać zapytania które w ostatnim rekordzie będzie miało podsumowania?
Hint sql -> union.

0

jeśli koniecznie musi to być StrigGrid , to zbuduj StringGrida z liczbą wierszy większą o jeden od liczby wierszy zwracanej w zapytaniu i oprogramuj zdarzenie rysowania treści grida tak aby w ostatnim wierszu StringGrida pokazać podsumowanie a w pozostałych wierszach wartości z zapytania

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0