program: test+baza danych z wynikami

0

Mam taki problem. Pierszą cześc programu mam juz stworzone:
I- program przepradza test na pacjencie.
-Posiada 116 pytań
-odpowiedzi od 1 do 5 z różna punktacja.
- wypisuje wynik w róznych kategoriach, jak np stres, czy otwarcie...
-Po zakończeniu programu, wynik zapisuje do pliku

II- problem pojawił sie (a mianowicie brak pomysłu na wykonanie) jak dyrekcja zleciła mi jego rozrzerzenie o:

  • baze danych.
    -Tak wiec należy wprowadzić dane pacjenta, po czym przeprowadzić na nim test, jego wynik przechowywać w bazie danych, i zapisać do oddzielnego osobistego pliku txt.
    • czy mozna jakos zrobic aby Od razu drukowało?
    • z pzoycji programu powinien byc wgląd w baze wszystkich pacjentów(wedug nawziska)

III- jak zrobic aby program sie nie wysypł podczas testu jak ktoś wciśnie literka?

0
Tarsch napisał(a)

Mam taki problem. Pierszą cześc programu mam juz stworzone:
I- program przepradza test na pacjencie.
-Posiada 116 pytań
-odpowiedzi od 1 do 5 z różna punktacja.
- wypisuje wynik w róznych kategoriach, jak np stres, czy otwarcie...
-Po zakończeniu programu, wynik zapisuje do pliku

II- problem pojawił sie (a mianowicie brak pomysłu na wykonanie) jak dyrekcja zleciła mi jego rozrzerzenie o:

  • baze danych.
    -Tak wiec należy wprowadzić dane pacjenta, po czym przeprowadzić na nim test, jego wynik przechowywać w bazie danych, i zapisać do oddzielnego osobistego pliku txt.
    • czy mozna jakos zrobic aby Od razu drukowało?
    • z pzoycji programu powinien byc wgląd w baze wszystkich pacjentów(wedug nawziska)

III- jak zrobic aby program sie nie wysypł podczas testu jak ktoś wciśnie literka?

Odp II
Użyj kompnent ADO z dostępem do baz jakie są dostępne w systemie np. MSACCESS
Co do drukowania to są gotowe mechanizmy wydruku widoku tabel czyli komponentu TDbGrid
Sortowanie robisz albo w sql przez zapytanie albo dbgrid.DataSource.DataSet

Odp III
W zdarzeniu Onkeyprresed lub OnkeyUp sprawdzasz jaki został wciśnięty klawisz, jesli niedozwolony zerujesz

0

a można prosić jednak o skadnie,bo geniuszem to nie jestem :-/ .Wole webdesign.....

0
Tarsch napisał(a)

a można prosić jednak o skadnie,bo geniuszem to nie jestem :-/ .Wole webdesign.....

Sorry.
Umiejętne wykorzystywanie informacji oraz swoich umiejętności to potęga ;-)

Jest fantastyczny artykuł dotyczące obsługi ADO sam skorzystałem z wielu informacji , które zostały tam zapisane :-)

Szukajcie a znadziecie ... kto to mówił ?

0
  1. ściągasz FireBirda i instalujesz sobie serwer (domyślny user to sysdba a hasło masterkey)
  2. ściągasz IBExperta free personal i tworzysz sobie w nim baze łatwo i przyjemnie
  3. w Delphi od professional masz komponenty IBX - kursy BD i nawet IBXów są w serwisie.

Ogólnie trzeba sobie poczytać co to BD, jak ją tworzyć, jakimi zasadami się kierwać (choćby poczytać dział BD tytaj). Jak coś wymyślisz to pokaż - ocenimy ew poprawimy.
Jakie zasady dotyczą Delphi i BD (szczególnie FB) (co to, kiedy używać, jak transakcja, query, stored proc, itp) też tu kilka razy było.

Co do raportów to w delphi masz quickreport i ravereport (przynajmniej w d7), darmowy do ściągnięcia FreeReport (wg. mnie lepszy od powyższych) czy też płatne FastReport (wypas :p), ReportBulder itp

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1