Baza w FB + Delphi 7 + Rave Reports 5

0

Witam
Ścieram się cały dzień, aby wykonać do mojego programu raporty w Rave Reports 5.
Program posiada baze wykonaną w Firebird. Jest to baza lokalna 1.5, dialekt 3 itd.

Nie potrafię wykonać połączenia w kreatoze raportów z bazą FB w moim programie tak abym wybrał sobie kolumny i wreszcie zaczął tworzyć szkielet raportu.

Czy ktoś mógłby mi krok po kroku napisać jak na początku wykonać połączenie (Data Connection, Direct Data View, Driver Data View) i potem w Tools > Wizard > Simple Table. Prosze o pomoc, bo i tak już jestem cały dzień do tyłu z tym :( :/

0

Też miałem z tym problemy. Aż w końcu orzekłem, że tak dalej być nie będzie. Owoc mojej pracy - tworzenie dynamiczne raportów znajduje się w artykułach, lub gotowcach.

0

Niestety nie mam czasu na doktoryzowanie się nad kodem.
Musze to wykonać szybko i kreator mi przyśpieszyłby pracę.
Jestem stratny dwa dni nad głupimi raportami. :(

Swoją drogą ty to chyba w każdym poście piszesz o tym swoim artykule :P

Może znajde jakieś darmowe komponenty do raportów z obsługą IB/FB.
Ewentualnie można eksportowac do Excela. Tak zrobiłem na komponentach SMExport darmowych...ale po jakimś czasie zaczęło mi wyskakiwać "Evaluation...". :/

Ehh...

0

Zamiast dwa dni bez sensu walczyć trzeba było 5 minut pogooglować. Tu masz wszystko wyłożone http://www.borland.pl/tech/wprowadzenie_do_rave_reports_3.shtml

0
Reporter napisał(a)

Niestety nie mam czasu na doktoryzowanie się nad kodem.
Musze to wykonać szybko i kreator mi przyśpieszyłby pracę.
Jestem stratny dwa dni nad głupimi raportami. :(

Przecież kodem zrobisz to dużo szybciej niż kreatorem. A jak masz kilka raportów do zrobienia to jeszcze lepiej.
I nie musisz się nad nim doktoryzować, bo wystarczy ctrl+c, ctrl+v i 2 minuty czytania.

Swoją drogą ty to chyba w każdym poście piszesz o tym swoim artykule :P

Jak pytają, to piszę

A poza tym jestem z niego dumny ;)

0
Juhas napisał(a)

Przecież kodem zrobisz to dużo szybciej niż kreatorem. A jak masz kilka raportów do zrobienia to jeszcze lepiej.
I nie musisz się nad nim doktoryzować, bo wystarczy ctrl+c, ctrl+v i 2 minuty czytania.

szczególnie jak potem user chce małą zmianę w raporcie a Ty zamiast poprawić sam raport i wysłać mu ten plik musisz zmienić kod programu i go przekąpilować

0

Haha Misiekd no dokładnie. :)
Dlatego nie ruszam się za kod, bo nie mam na to czasu, a potem jeszcze zmieniać go wg. widzimisia klienta, zamiast sam raport. O dupe rozbić taka robota. :/

To co mi teles4 podał to już dawno to obadałem, ale to jest pod BDE tylko.
Dlatego dalej szukam rozwiązania jak zrobić raporty z bazy z FB/IB za pomocą kreatora Rave Reports.
A raczej jak połączyć się abym w Page widział swoje kolumny.

0
Reporter napisał(a)

To co mi teles4 podał to już dawno to obadałem, ale to jest pod BDE tylko.
Dlatego dalej szukam rozwiązania jak zrobić raporty z bazy z FB/IB za pomocą kreatora Rave Reports.
A raczej jak połączyć się abym w Page widział swoje kolumny.

normalnie załamka http://www.borland.pl/tech/rave_rep_iv.shtml albo wystarczy helpa poczytać

0

Rave to porażka na maxa i szkoda czasu marnować jesli chce się jakiś większy projekt oraportować. Ale jak ktoś lubi masochizm..... . Polecam http://reportman.sourceforge.net/ dosyć duze możliwości. Troche na początku nie intuicyjny ale mozna sie przyzwyczajić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0