[Delphi] Jak wytargać ikony od windowsa

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-15 17:12
0

Witam

Czy ktoś może mi pomóc w następującej kwestii:

Czy istnieje możliwość, a jeśli tak to jaka, wyciągnięcia w trakcie działania programu ikony zaznaczonego pliku (np. w ShellListView) tak żeby można było ją wyświetlić sobie w innym komponencie. Np. w ShellListView zaznaczam plik typu np. *.doc i potrzebuję w związku z tym wyświetlić ikonę WORDA w innym komponencie. Chodzi mi o to, żeby wyciągnąć to od Windowsa, bo przecież gdzieś musi mieć spisane lokalizacje ikon wszystkich plików mających skojarzenia z programami w systemie.

Dzięki z góry za pomoc.


<p>Linux is like vigwam. No Gates, No Windows only Apache inside.</p>
<p>Lepiej kijek obcinkować niż go potem pogrubasić</p>

Pozostało 580 znaków

2006-12-15 17:17
0

ExtractIcon bądź ExtractIconEx + ShellAPI

Pozostało 580 znaków

2006-12-15 17:39
0

Znalezłem, ale za czorta nie wiem jak tego użyć...


<p>Linux is like vigwam. No Gates, No Windows only Apache inside.</p>
<p>Lepiej kijek obcinkować niż go potem pogrubasić</p>

Pozostało 580 znaków

2006-12-16 15:33
0

ExtractIcon() jest tylko do plików .EXE, .DLL i .ICO. Aby wydobyć ikonę dla innych typów plików należy użyć ExtractAssociatedIcon(), mniej więcej w taki sposób:

KontrolkaImage.Picture.Icon.Handle := ExtractAssociatedIcon(hInstance, NazwaPlikuRzutowanaNaPChar, ZmiennaTypuWord);

php if ($crazy) sqrt() or die;

Pozostało 580 znaków

2006-12-18 09:48
0

Thnx. Teraz czaję jak to cholerstwo ugryźć.


<p>Linux is like vigwam. No Gates, No Windows only Apache inside.</p>
<p>Lepiej kijek obcinkować niż go potem pogrubasić</p>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0