tło w programie delphi

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-02 23:58
0

Witam. Mam problem z ustawieniem tła programu... Jak na formie rozciągnę image to przykrywa labele. Próbowałem z transparent label jest na false. HELP.

Pozostało 580 znaków

2006-12-03 07:50
zycliwy
0

klikasz ppm na image, wybierasz control > send to back

Pozostało 580 znaków

2006-12-03 13:16
0

Użycie TImage jest Bardzo niewygodne i nieergonomiczne.
Weź sobie tło formy zapisz jako bmp lub jpg do zasobów programu lub pliku a potem
w on create formy załaduj bitmapę lub jpeg .
w przypadku jpg zamieniasz jpg na bitmapę i w OnPaint formy dajesz rysujesz bitmapę bezpośrednio na canvasie.
Tu masz przykładowe exe z kodem źródłowym http://www.piotrekdp.cba.pl/pokaztlo.rar
zrobiłem czytanie z pliku bo najszybciej ale można też z zasobów
(tylko nie jestem pewien czy dałem zwalnianie bitmapki w onClose bo się śpieszyłem :)
dzięki temu że rysujesz na formie zyskujesz
a) pamieć bo nie dajesz Image
b) szybkość bo w przypadku imageteż on jest rysowany
c) ułatwia ci to pisanie kodu bo Image nie zawala ci formy

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0