[do developerów - ważne] Nowe pliki na CVS

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-10 06:37
0

Dziś uaktualniłem ok. 90% plików na CVS.
Oprócz zwyczajnych zmian [info w ChangeLog] wszystkie pliki .php i .tpl zostały oczyszczone:

  • usunięte spacje z końców linii
  • usunięte puste linie z końców plików *1
  • ujednolicenie wcięc w postaci tabulacji i spacji [zazwyczaj php mają spacje, tpl tabulacje *2]

*1 ta zmiana to dlatego, że jeśli plik miał puste linie na końcu [po znaczniku ?>] i był includowany, pojawiał się warning W3C o białych znakach przed nagłówkiem XML - ponieważ dążymy do stron bez błędów stąd ta masowa zmiana.

*2 już dawno temu starałem się przekonac Adama by używac tylko tabulacji [nawet tak jest to sugerowane] bo dzięki temu każdy we własnym edytorze może sie ustawic jak duże będzie widział wcięcia bez modyfikacji plików. Dzięki tabulacją mamy również pewnośc jednakowych wcięc. Niestety, jakoś nie wyszło.. i stąd .php mają spacje a .tpl (dla zmniejszenia rozmiaru strony wynikowej) tabulacje

ważne
kiedyś już o to prosiliśmy ale jak widac po plikach, czasem ktoś zapomina
przed wysłaniem pliku na CVS usuń zbędne spacje z końców linii oraz puste linie z końców plików - dziękowac

Również pojawiła się mała zmiana w skryptach JS. Ponieważ często występuje potrzeba pobrania uchwytu do jakiegoś obiektu poprzez document.getElementById('id') to postanowiłem skrócic ten kod. Rozwiązanie to jest powszechnie stosowane w necie i przypomina nieco składnię PHP (zapis wygląda prawie jak zmienna). Powyższy kod proszę zastępowac naszą funkcją $('id').
Czyli zamiast document.getElementById('pole').focus(); to piszemy $('pole').focus();

<font size="3">Także wszyscy pracujący nad Coyotem proszeni są o nowy chceckout by nie robic commitów starych wersji plików.</span>
Najlepiej zrobic commit na czysto ale to już jak kto chce.


Pozostało 580 znaków

2006-09-10 13:34
0

Ja tam zatwardziałym modyfikatorem Coyote'a nie jestem (jakąś jedną drobną zmianę kiedyś w starej wersji podrzuciłem), ale chciałbym jedną rzecz w kwestii ujednolicania wcięć powiedzieć:
Są edytory (tutaj przykład: NotatnikSP), które przez różne opcje (pokroju automatycznej zmiany szerokości tabulacji w zależności od kontekstu itp.) nie radzą sobie z poprawnym odczytywaniem i późniejszym zapisywaniem plików z wcięciami w postaci tabulacji. Piękne wcięcia zamieniają na totalną sieczkę w tej kwestii. Zresztą podobnie AFAIR zachowuje się edytor w IDE Delphi.


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2006-09-10 13:55
0

[ot] Marooned, czy te Twoje zmiany (nie mówię o białych znakach itp., tylko o jakichś zmianach w kodzie php [bo ostatnio się deklarwałeś, że bierzesz się za modyfikacje]) nie sprawiły, że teraz Warsztat na głównej nie teges? :) [bo od dziś z tego co widzę nie działa] [/ot]


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2006-09-11 00:37
0

Adam.Pilorz: dlatego powinno się używać dobrych programów a nie jakiś shitów. Weź np. taki shareware'owy EditPlus2 - ustawiasz se jak mają wyglądać taby a wszystko nadal działa. To już nie moja wina, że jakiś program czegoś tam nie umie dobrze.

Coldpeer: ups, dziwne.. na localu [ta, stara spiewka] dzialalo.. juz rzucam okiem. Bo zmieny rzeczywiscie były różne i nawet sporo [pomijam białe znaki].

[edited]
zaraz, zaraz.... przeciez ja nie wrzucalem plikow na ftp jeszcze :| to nie wiem co jest nie tak.. ktos inny grzebal?

[edited2]
jak wykonuje zapytanie na bazie to dostaje wyniki - ale zapytanie wykonane z php dostaje 0 rekordow - wtf? nie wiem.. w kazdym razie, to nie moja sprawka, bo nie grzebalem w bazie ani w plikach na ftp jeszcze - ale nie wiem jak to naprawic :-/

[edited3]
uff, znalazlem problem.. to zapytanie bylo wywolywane by pobierac dane z cache jesli jest.. a plik cache [ciekawe czemu] byl pusty - stad problem [rozwiazany]

no to wrzucam zmiany na ftp :) oby wsio bylo ok :D jakby co to pisac


Pozostało 580 znaków

2006-09-11 12:50
0

a szybka odpowiedz to teraz dla krasnoludków będzie :D czy to jakiś chochlik się wdarł :>

user image


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-09-11 19:59
0

Na FF jest jak było - ne ruszałem jej. Do nava z pytaniami o to.


Pozostało 580 znaków

2006-09-11 20:09
0

E... Ja mam Fx (1.5.0.coś) i też jest taka jak na screenie u Misiekd :)


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2006-09-11 20:30
0

no wlasnie w tej chwili u mnie sie zmniejszyla :| dziwne.. ide badac co nie teges


Pozostało 580 znaków

2006-09-11 20:40
0

Wcześniej była mała ale teraz śmiga normalnie (u mnie - FF 1.5.0.6, pod IE jest mala)


Pozdrawia DzieX

int getRandomNumber() { return 4; }

Pozostało 580 znaków

2006-09-11 20:40
0

ok - to nie moja sprawka.. tylko nava! :)
po prostu na ftp lezaly stare pliki - jak wrzucilem te z cvs to jego zmiana weszla w zycie

porownajcie:
http://cvs.4programmers.net/c[...]web-markup;ln=1;rev=1.14#l387
http://cvs.4programmers.net/c[...]web-markup;ln=1;rev=1.15#l411


Pozostało 580 znaków

2006-09-11 21:12
0

zwiekszylem wielkosc szybkiej odpowiedzi ale za chiny nie moge dojsc dlaczego guziki nie maja styli.. maja takie same klasy jak te z szybkiej odpowiedzi a wygladaja inaczej :/ jak ktos ma pomysl to pisac..
tak to jest jak sie z cvs na ftp dlugo czegos nie wrzuca


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0