Błędy w Coyote 0.9.3-pre1

0

Klasyczny wątek po wprowadzeniu nowej wersji.

user image
Tak wygląda to pod adresem Preprocesor
Firefox 1.0.7 / Win2k

P.S.
Gdzie się podziały wszelkie materiały z ostatnich dni? W sekcji "nowe teksty" są jakieś archaiczne...

0

user image
tak to wyglada w Fx1.5 (ff) @ winXP SP2

0

http://www.browsercam.com/public.aspx?proj_id=214425

Tutaj sa screeny z roznych systemow, m.in. FF 1.0.7 (Win XP) i wyglada ok, dlatego dziwie sie ze na Na Win 2000 jest inaczej :/

Pelna lista aktualnosci: http://4programmers.net/news.php

0
Adam Boduch napisał(a)

http://www.browsercam.com/public.aspx?proj_id=214425

Tutaj sa screeny z roznych systemow, m.in. FF 1.0.7 (Win XP) i wyglada ok, dlatego dziwie sie ze na Na Win 2000 jest inaczej :/

Pelna lista aktualnosci: http://4programmers.net/news.php

niestety obawiam sie ze moze byc problem z poprawieniem wygladu dla safari .... jakis czas temu uzywalem safari [dorwalem sie do sprzetu apple :d ] i niestety wyniki zabawy ze stylami konczyly sie w sposob bardzo nieprzewidziany [sciana] do dzis nie udalo mi sie ustalic co powoduje niektore bledy ... ale ... Adam czy prowadzicie moze jakies statystyki co do przegladarek? jesli tak to moze powiesz jaki % stanowi safari ? :) bo moze nie warto sobie d* zawracac :) ;)

0

Już ktoś poprawił.. albo samo się poprawiło :|

0

Safari uzywa baaardzo malo osob, 0%, 869 zadan w tym miesiacu.
Marooned, moze po prostu tresc w artykule byla rozjechana, i sie tabelka rozlazla - bo nie wspomniales czy na innych podstronach tez tak bylo?

0
Adam Boduch napisał(a)

Safari uzywa baaardzo malo osob, 0%, 869
ostatecznie jest to serwis o Delphi a pod MacOS zdaje sie ze lazarus nie chodzi ... ;)
//kurcze co jest nie moge wyslac do nikogo PM'a !
Nie masz uprawnień do wykonania tej operacji
:o

0
Adam Boduch napisał(a)

Marooned, moze po prostu tresc w artykule byla rozjechana, i sie tabelka rozlazla - bo nie wspomniales czy na innych podstronach tez tak bylo?
Tylko na tej - ale to daje do myślenia, że treść artykułu może mieć wpływ na layout strony - a to jest niedopracowanie :)

migajek napisał(a)

ostatecznie jest to serwis o Delphi
eeeee? co to za herezje??? 8-|

P.S.
Dlaczego emotka ':)' powyżej nie jest parsowana? hmm...

0
Marooned napisał(a)

eeeee? co to za herezje??? 8-|

ok o programowaniu, ze szczegolnym uzwglednieniem (Object)Pascala :P spojrz na liczbe materialow dot. OP i liczbe mat. dot. innych jezykow ;]

0
migajek napisał(a)
Marooned napisał(a)

eeeee? co to za herezje??? 8-|

ok o programowaniu, ze szczegolnym uzwglednieniem (Object)Pascala :P spojrz na liczbe materialow dot. OP i liczbe mat. dot. innych jezykow ;]

po prostu ci od innych języków się obijają :)

0

Może i ja się trochę przyczynie do rozwoju serwisu :)

Znalazłem pewień błąd. Niektóre adresy, np. do artykułów, nie działają poprawnie - a właściwie chyba tylko te z polskimi literkami.

A mianowicie próbując odpalić link http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/Klasy/ pod FF (1.5 - nie wiem jak inne) ukaże nam się opcja pisania arta, ale od samego początku zamiast artykułu. Pod Operą jest OK.

Czyli - coś jest nie tak z przetwarzaniem PL liter w adresie :)

/dopisane
znacznik <url></url> tez mi nie działa :/

0

Zauważyłem też, że niektóre emotki nie są parsowane (zresztą Marooned wsponiał parę postów wyżej o :) ). Nie wiem dlaczego, ale dziwnie sięto zachowuje. Przykładowo 8-O nie działało ostatnio jak próbowałem wpisać. Jak się teraz zachowa, to nie wiem :P

0
PcSA napisał(a)

Może i ja się trochę przyczynie do rozwoju serwisu :)

Znalazłem pewień błąd. Niektóre adresy, np. do artykułów, nie działają poprawnie - a właściwie chyba tylko te z polskimi literkami.

A mianowicie próbując odpalić link http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/Klasy/ pod FF (1.5 - nie wiem jak inne) ukaże nam się opcja pisania arta, ale od samego początku zamiast artykułu. Pod Operą jest OK.

Czyli - coś jest nie tak z przetwarzaniem PL liter w adresie :)

/dopisane
znacznik <url></url> tez mi nie działa :/

zobacz na link, który podałeś "http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/Klasy/" na końcu masz slash`a :) a go tam być nie powinno :) http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/Klasy to nie są katalogi tylko mod_rewrite :)

btw Adam możesz gdzieś udostępnić regułki mod_rewrite :) bo jestem ciekawy czy napisałeś takie same jak ja mam czy zrobiłeś to bardziej proff ;) chodzi mi dokładnie o ilość zmiennych, które przekazywane są GET`em :) bleeee ale zakręciłem :/ ;)

// edit :) jest lipa z parsowaniem URL :) patrzcie wyżej :P (zatrzymuje się na PL literkach)

0

Bełdzio - a co za różnica czy jest czy nie - i tak jest to samo :P Czyli edycja i brak artykułu :/
Nie znasz się i tyle :D (żeby nie było to tylko żarcik)

0

jest to samo jeśli chodzi o katalog bo przeglądarka wysyła zapytanie do serwera ten odpowiada że nie ma czegoś takiego to dodaje / i próbuje ponownie :) tu zaś użyty jest mod rewrite i jeśli pojawi się "/" to już nie pasuje zapytanie do regułki i jest zapytanie traktowane tak jak odwołanie do katalogu :)

0

beldzio:to i tak nie dziala ... nawet bez slasha na koncu :/
aha poza tym jest problem : jesli w tytule arta jest znak '+' to nie da sie takiego arta przeniesc, obejrzec ani edytowac - Adam musial wszystko w bazie zmieniac... moze by tak jakas blokada? :)

0
migajek napisał(a)

beldzio:to i tak nie dziala ... nawet bez slasha na koncu :/
aha poza tym jest problem : jesli w tytule arta jest znak '+' to nie da sie takiego arta przeniesc, obejrzec ani edytowac - Adam musial wszystko w bazie zmieniac... moze by tak jakas blokada? :)

hm... jakoś nie widzi mi się, żeby FF był tak ułomny i nie respektował zasad mod_rewrite i automatycznie dodawał / na końcu URL idę sprawdzić ....... hm... no działa to jakoś pod FF chociaż ogólna masakra jest :) z tworzeniem URL :) np Bazy danych oparte na własnych formatach imho powinny wylecieć PL znaki z URL bo jak widać tu się trochę kaszani + cekawe jak je spostrzegają pajączki :) (w MSN jest ok, ciekawe jak w G. :) w moim DC jeszcze nie ma update 4p tak więc trochę trza poczekać ;()

edit :)

try http://4programmers.net/Delphi/Artyku%C5%82y/Klasy

btw imho przydałoby się wprowadzenie piorytetów w wyszukiwarce tzn tak aby strony ze słowem kluczowymy w tytule były wyżej, bo np szukając słowa Klasy art o tym tytule jest dopiero na 2giej stronie :)

0

O polskich znakach w URL pisalem tutaj: http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=81276

Jak widac, nie jest to problem zwiazany z samym Coyote'em. Np. mi pod IE w ogole nie zamienia polskich znakow na odpowiedniki szestanstkowe - FF tak.

Bełdzio napisał(a)

btw imho przydałoby się wprowadzenie piorytetów w wyszukiwarce tzn tak aby strony ze słowem kluczowymy w tytule były wyżej, bo np szukając słowa Klasy art o tym tytule jest dopiero na 2giej stronie :)

Probowalem ale dodanie warunku ktory szukalby takze w tytule tekstu, strasznie zazyna serwer i spowalnia dzialnie skryptu :( Ale dobrze mowisz - mozna pomyslec nie tyle o wyszukiwaniu w tytule, co o punktowaniu wyzej stron ktore maja szukane slowo w tytule (tutaj juz zwalniamy z tego obowiazku MySQL i uzywamy do tego PHP).

0
Bełdzio napisał(a)

btw Adam możesz gdzieś udostępnić regułki mod_rewrite :) bo jestem ciekawy czy napisałeś takie same jak ja mam czy zrobiłeś to bardziej proff ;) chodzi mi dokładnie o ilość zmiennych, które przekazywane są GET`em :) bleeee ale zakręciłem :/ ;)

http://cvs.4programmers.net/cgi-bin/cvsweb/checkout/coyote/.htaccess?rev=1.5&content-type=text/plain

0
Adam Boduch napisał(a)

O polskich znakach w URL pisalem tutaj: http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=81276

Jak widac, nie jest to problem zwiazany z samym Coyote'em. Np. mi pod IE w ogole nie zamienia polskich znakow na odpowiedniki szestanstkowe - FF tak.

Bełdzio napisał(a)

btw imho przydałoby się wprowadzenie piorytetów w wyszukiwarce tzn tak aby strony ze słowem kluczowymy w tytule były wyżej, bo np szukając słowa Klasy art o tym tytule jest dopiero na 2giej stronie :)

Probowalem ale dodanie warunku ktory szukalby takze w tytule tekstu, strasznie zazyna serwer i spowalnia dzialnie skryptu :( Ale dobrze mowisz - mozna pomyslec nie tyle o wyszukiwaniu w tytule, co o punktowaniu wyzej stron ktore maja szukane slowo w tytule (tutaj juz zwalniamy z tego obowiazku MySQL i uzywamy do tego PHP).

ad1 http://www.mozillapl.org/forum/about-17896-0-asc-12.html ?
ad2 teoretycznie można zrobić tak, że po pobraniu danych z SQL przelecieć tablicę pod kątem występowania słowa kluczowego w tytule i po odnalezieniu danego indeksu przenieniesienie go na początek hm... chociaż też kiszka będzie bo ułożenie nie będzie odpowiadało w 100% trafności tytułu :/ hm... a nie można rozbić tego na 2 zapytania ? 1. leci po tytułach a 2 po treści ?

nediam napisał(a)

http://cvs.4programmers.net/cgi-bin/cvsweb/checkout/coyote/.htaccess?rev=1.5&content-type=text/plain

jakoś tam nie widzę tam regułki odpowiedzialnej za robienie katalogowych linków :/

0

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-s [NC]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !.*.(jpg|jpeg|gif|png|bmp|php|tpl)$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !account$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !forum$ [NC]
RewriteRule ^(.+) text.php/$1 [L]

0

hm... ja wysiadam :D totalnie nie wiem o co chodzi ale thx ;)

0

Hmm po co ta ściema o standardach (patrz: target)? http://validator.w3.org/check?verbose=1&uri=http%3A//4programmers.net/

0

A ja mam błąd z innej beczki. Na stronie głównej jest napisane:
"Jeżeli jesteś w stanie, pomóż nam w uzupełnieniu poniżzych artykułów. Wystarczy kliknąć na odnośnik, aby edytować konkretne hasło."
Poprawcie tą literówkę :)

0
Qyon napisał(a)

Hmm po co ta ściema o standardach (patrz: target)? http://validator.w3.org/check?verbose=1&uri=http%3A//4programmers.net/

Dziwne... Wygląda, jakby to był błąd w jakimś whitespace, bo tam nawet żadnych polskich literek nie ma w tym wierszu, którego validator się czepia :|

0

jakaś kiszka chyba jest z kolorowaniem :) => U

user image

  • jak widać linki też się źle parsują :/
0

Oficjalnie:
parsowanie emotek spadło ze 100% do 40% na post 8-|

prawdopodobnie jakaś zmiana, która sprawia, że jeśli nie ma spacji po emotce i jest pusta linia - emoty nie będzie 8-| - należałoby cofnąć błędne zmiany aby było jak dawniej - wystarczy sam ciąg a nie ciąg i spacja

test:
:/
:/

:/
:/

:/

0

http://4programmers.net/Delphi/Gotowce/Bitmapa-Scan_Line_-_jak_zrobić_negatyw,_skalę_szarości_,_zmanę_kanałów_RGB -> post Marooned`a "Bo nie ma kanału 'gotowce'" chyba stripslashes brakuje :)

0

http://4programmers.net/coyote/bug.php?id=78
Beldzio: dane w bazie sa po prostu zle zapisane.

0

http://4programmers.net/Forum/report.php?id=266037

Fatal Error

Could not load file right_menu.tpl
Please notify the administrator. [email protected]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1