[4p] Programowa obsługa serwisu

0

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php/id=63215/post=179441#179441 (post z 26-12-2004 18:14)
Adam - co ty na to?

0

czytnik forum (...)

Nie tylko do czytanie forum to miałoby być tylko do obsługi 4p: tworzenie/modyfikowanie/usuwanie postów/artów/faq, wysyłanie plików (jakby to szybciutko działało; sam przyznasz, że przesyłanie plików via WWW idzie wolniej niż przez software), itp :)

chcesz zrobić na złość billowi ? (...)

Oj tak... :)

0

Był, cały problem w tym, że NIE DZIAŁAŁ. Jakby był dobrze zorganizowany (i trochę od strony samego forum też by się przydało "dostosowania", to pozwalałby mocno ograniczyć ilość wykorzystywanego transferu, czasu spędzonego przy uruchomionym necie (głównie o modemowców chodzi), oraz czas spędzany na czytaniu nowych rzeczy. To mój pomysł, może dobry może zły, ale zawsze warto spróbować.
P.S. Tak jak mówię, taki programik musiałby mieć pewną "wtyczkę" po stronie forum, która by usprawniała jego działanie. Ściąganie wszystkiego w formie HTML i parsowanie znów na poszczególne tematy/posty, żeby potem znów to wyświetlić po swojemu to nonsens.

0

P.S. (...)

A nie można by zapytac do bazy danych [???]

0

Program do obsługi forum to chybiony pomysł, głównie dlatego, że moderatorzy używają różnych systemów operacyjnych (FreeBSD, Windows, Linux).

0

Program do obsługi forum to chybiony pomysł, głównie dlatego, że moderatorzy używają różnych systemów operacyjnych (FreeBSD, Windows, Linux).

A dlaczego nie zastosować jakiegoś języka multiplatformowego? Lazarusa na ten przykład?
//Dopisane:
Dobra, masz rację, ale jakbym napisał we FreePascalu, to by się rzucali, że kto teraz pisze programy w trybie tekstowym, a przecież Lazarus pozwala właśnie na tworzenie aplikacji multiplatformowych i graficznych za pomocą FreePascala. No a jak chodzi o Javę, to... Dobra, nic nie będę pisał, bo się obrażą Ci, co używają Javy ;)

0

Lazarus to środowisko, a nie język...
A jeśli już to lepsza byłaby Java, bo w pełni multiplatformowa.

A co do łączenia bezpośrednio z bazą - mam wrażenie, że dostęp spoza localhost jest niedozwolony. Jak na większości serwerów.

Przydatność samego programu też nie najlepsza. Dla modemowców i owszem, ale ich jest coraz mniej w tym kraju. Na szczęście. Pisałem kiedyś program do obsługi for phpBB w sposób taki (znazy off-line można było czytać i pisać posty i wysyłać/odbierać po połączeniu). Pobieranie wszystkich postów, których dziennie na tym forum pojawia się ponad 100 byłoby czasochłonne i znacznie obciążąło by serwer.

0

Pisałem kiedyś program do obsługi for phpBB (?)

Zarzuć linkiem :)

0

Ale.. jakiego przeznaczenia miałby to być program? - jeśli łączenie bezpośrednie z bazą to wymagane jest login/hasło do niej. Ma być to w końcu program do modemowców / moderatorów / adminów?

0

A co do łączenia bezpośrednio z bazą - mam wrażenie, że dostęp spoza localhost jest niedozwolony. Jak na większości serwerów.

Marooned z tego co pamietam tylko w ten sposob ma u siebie 4p. Ma domowego kojota, ktory laczy sie z baza na 4p.

0

Marooned z tego co pamietam tylko w ten sposob ma u siebie 4p. Ma domowego kojota, ktory laczy sie z baza na 4p.

.. i zna też hasło do bazy danych...

0

Ma być to w końcu program do modemowców / moderatorów / adminów?

To miałby być soft dla kadego: najpierw logowanie (program wykrywa uprawnienia; możliwe logowanie Anonymous). Później pisze się co kto chce :). Mogłoby działać podobnie do softów pocztowych: automatyczne sprawdzanie co jakiś czas nowości (na 4p i na forum 4p), powiadamianie o odpowiedziach, wysyłanie plików na serwer, itp. Wszystko to, co można zrobić przez WWW, tyle że szybciej.:)

To tylko pomysł - gdyby doszło do napisania programu, wszystko trzebaby przedyskutować i przemyśleć :)

0

To by trzeba było w programie zamieścić login i hasło do bazy - co jest troszkę ryzykowne.

0

To by trzeba było w programie zamieścić login i hasło do bazy - co jest troszkę ryzykowne.

To juz lepiej wymieniac sie XMLem, czy czymkolwiek generowanym przez jakis skrypt.

Ale IMO to glupie, bo przeciez wystarczy wylaczyc sciaganie grafiki, a sam html nie bedzie o wiele wiekszy od czegos takiego.

0

Ale taki programik już istniał :D A nawet 2.
Posługiwał się plikami b4p/getpost.php (czy jakoś tak), podawał im parametry jak id ostatnio pobranego postu czy tematu i dostawał łatwo-parsowalny plik tekstowy (1 post = x linijek, każda linijka miała swoje znaczenie).

I wszystko nawet jako-tako działało (zainteresowanych zapraszam na moją stronę - uprzedzam, program już nie działa z nową wersją serwisu).

0

Mój eksperymentalny program do obsługi for phpBB (niestety leży tylko na file://E:\Marcin\Delphi\Niedoróbki\Ring :) ) właśnie posługiwał się skryptem na serwerze, który to łączył się z bazą danych i generował plik XML, który program pobierał i parsował. I chyba takie rozwiązanie byłoby najlepsze - łączenie z bazą i wybieranie danych robiłby skrypt na serwerze, więc hasła bazy danych nie trzeba by było udostępniać końcowym użytkownikom.

Ale jeżeli zebrało by się paru ludzi i postanowiło naraz ściągnąć wszystkie posty z forum powiedzmy, to myślę, że serwer mógłby tego lekko nie wytrzymać...

Jak ktoś chce zobaczyć źródełka Ringa w w wersji very niedokończonej to na mejla proszę info. A nuż może się wam przydadzą?

0

Tak jak mówię, taki programik musiałby mieć pewną "wtyczkę" po stronie forum, która by usprawniała jego działanie.
oto i wtyczka

0

oto i wtyczka

Czyli po prostu piszemy czytnik RSS?

Akurat to byłby dobry pomysł, bo mało jest dobrych, darmowych czytników, nie wymagających .NET Framework. Ale to tak OT :)

0

Wlasnie tez pomyslalem po co kolejne jakies cos wymysladz udziwniac skoro RSS dziala juz u nas od czasu jakiegos. Porzuccie ten pomysl i napiszcie dobra czytarke RSS :) Bedzie to produkt by 4p :> Ale i tak wiadomo ze nikt tego nie zrobi :P

0

Hehe... no tylko że RSS udostępnia tylko do odczytu tylko ostatnie posty [green] (ale zmyłka sasasa [diabel])

0

No fakt, udostępnia tylko do odczytu i tylko ostatnie posty. Ale wygląda, że to tylko XML zwykły jest tak naprawdę, więc czytanie tego nie powinno być problemem. Najwyżej potem ładne wyświetlenie. Pytanie brzmi, co jest rozumiane przez "Ostatnie posty". Jeśli są to posty, które pojawiły się od ostatniej wizyty użytkownika na 4p, to powinno wystarczyć. No a poza tym ort! wskazówki można zażyczyć sobie konkretny topic albo konkretny post. Do tego dochodzi w drugą stronę wysyłanie najzwyklejszych zapytań typu POST do posting.php czy jak by się ten skrypcik do dodawania nie nazywał. Wszak formularz do nowych postów wygląda zawsze tak samo, nie trzeba RSS, żeby wysyłać posty. To tyle z mojej strony, jak gdzieś coś przekłamałem, to dajcie znać :]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1