Błędy ortograficzne i kolorowanie składni

0

Fajne połączenie. Ponownie pojawił się problem poprawności ortograficznej na forum. Pomysł Sebka z kolorowaniem na czerwono błędów działa całkiem nieźle (błędów, które mi Sebek zaznaczył już prawie nie popełniam :) ).
Mamy kolorowanie składnie w delphi. Mam nadzieję, że niedługo będzie też dla innych języków. Tworząc nową wersję forum, możnaby też dodać kolorowanie na czerwono wyrazów, zawierających wybitne błędy. Taki jak np. gura (chyba nie istnieje takie poprawne słowo). Przy czym kolorowanie taki powinno odbywać się poza tagami .
Dzięki temu możnaby wymusić stosowanie takich tagów i jednocześnie trochę ulżyć pracy moderatorom ortograficznym :)
Oczywiście w tablicy wyrazów "absolutnie niepoprawnych" musiałyby się znaleźć tylko takie słowa, które są na 100% niepoprawne. Te, które bywają poprawne zależnie od kontekstu trzeba będzie ręcznie poprawiać. No i jeszcze jakiś elastyczny sposób dodawania i usuwania słów z bazy (ale to już wasza działka - znających się na PHP).

0

Niezły pomysł. Z resztą, powinno się powołać kilku moderatorów d/s ortografii i interpunkcji ;), bo jak czasem patrzę na to, co niektórzy piszą, to chciałbym, żeby obok posta tego kogoś był magiczny przycisk "Wysadź autora w powietrze". :) Taki skrypt dałoby się zrobić, najlepiej żeby przemielał tekst na chwilkę przed wyświetleniem, żeby w bazie danych stale był dowód czyjegoś analfabetyzmu. ;) Można dodać też podsumowanie: na końcu dopisane na czerwono "Znaleziono x błędów". Może to zmotywuje ludzi do pisania porządnych językowo tekstów, a nie jakiegoś g<font color="green">[b]u[/b]</span>wna :), w którym więcej błędów niż znaków...

PS. Do tych, którzy tłumaczą błędy ortograficzne, interpunkcyjne i opuszczone polskie litery tym, że szybko piszą: ja piszę szybko, a jakoś nie robię błędów, mam czas na naciśnięcie Alt, kropki na koniec zdania i Shift na początek. Nawet na IRCu, czego chyba nikt oprócz mnie nie robi.

dop. modera... trochę za szybko pisałeś to g**no :)
//dop. mój: to było celowe (dla tego teraz jest na zielono :p)
Dryo: co powiesz na "wugle"?//

0

Niezły pomysł. Z resztą, powinno się powołać kilku moderatorów d/s ortografii i interpunkcji ;)

Najlepiej, jak każdy z moderatorów robi to we własnym zakresie. Nie ma ludzi nieomylnych i nie zawsze moderoator ortograficzny znajdzie błąd.

Taki skrypt dałoby się zrobić, najlepiej żeby przemielał tekst na chwilkę przed wyświetleniem, żeby w bazie danych stale był dowód czyjegoś analfabetyzmu. ;)

Nie. Jedynie kolorowanie wyrazów z błędami. Tak by autor posta zobaczył błąd i miał możliwość poprawienia. Może akurat się nauczy.

Można dodać też podsumowanie: na końcu dopisane na czerwono "Znaleziono x błędów".

To całkiem niezły pomysł.

PS. Do tych, którzy tłumaczą błędy ortograficzne, interpunkcyjne i opuszczone polskie litery tym, że szybko piszą: ja piszę szybko, a jakoś nie robię błędów, mam czas na naciśnięcie Alt, kropki na koniec zdania i Shift na początek. Nawet na IRCu, czego chyba nikt oprócz mnie nie robi

Akurat to rozumiem. O ile nie jest to w artykułach (czyli pewnego rodzaju publikacje) to nie powinniśmy się do tego rzucać. Wiem, jak ciężko mi jest się odzwyczaić pisać polskie znaczki na IRCu (linuksowcy narzekają). Tak samo trudno odzwyczaić się od niepisania ogonków.
A co do szybszego pisania bez ogonków to jedynie kwestia przyzwyczajenia. Ja odruchowo już kciukiem naciskam prawy alt. Gorzej mi już jest nie naciskać.
Jeżeli chodzi o błędy to mówię jedynie o ortograficznych. Interpunkcja musi być już sprawdzana przez moderatorów (w moich postach pewnie dużo takich jest. Mam z tym wieczne problemy). Ale w mowie potocznej (czyli w żywej wymianie zdań jak na IRCu lub na forum) pewne błędy interpunkcyjne oraz gramatyczne są dozwolone. Natomiast brak ogonków nie powinien być w ogóle (słynne w ogóle :) )odnotowywany.

0

jak by tak było to ja bym zmienił nik na Łysaty bo bym ze złości powyrywał włosy. :-[ :-[ :-[

0

jak by tak było to ja bym zmienił nik na Łysaty bo bym ze złości powyrywał włosy. :-[ :-[ :-[

A wyrywaj sobie myślę, że te informacje o ilości błędów i kolorowanie ich, to bardzo ciekawy pomysł. Dodać tylko listę wyrazów poprawny|błędny, które administratorzy i moderatorzy będą mogli edytować i wszystko jest super.

!! NIECH JĘZYK POLSKI ZAPANUJE NA NASZYM FORUM !!

0

A wyrywaj sobie myślę, że te informacje o ilości błędów i kolorowanie ich, to bardzo ciekawy pomysł. Dodać tylko listę wyrazów poprawny|błędny, które administratorzy i moderatorzy będą mogli edytować i wszystko jest super.

!! NIECH JĘZYK POLSKI ZAPANUJE NA NASZYM FORUM !!

Popieram, na razie panuje tu raczej głupolski...

0

Boję się ,ze takie publiczne wytykanie błędów - typu " X znaleziono i usunięto " mogłoby znów spowodować podobne odczucia jakich już doświadczyliśmy z okazji przyznawania nieszczęsnych punktów.
Proponuje stworzenie nowego działu - kwarantanna. Post który zawierałby rażące sprzeczności z ortografią , byłby tam przenoszony - do chwili kiedy autor nie pofatyguje się i nie poprawi błędów - wtedy mógłby wrócić na forum do właściwego działu. Posty którymi nikt się nie interesuje byłyby np. po dwóch dniach usuwane.
Myślę ,że takie rozwiązanie miałoby trzy zalety - po pierwsze zaoszczędziło by moderatorom przemalowywania błędów na czerwono (coś mi się to kojarzy z dyktandem z polskiego).
Po drugie - zmusiło by autora aby zainteresował sie zasadami pisowni. A po trzecie wymuszało by poprawne pisanie.

I jeszcze jedno - dla tych którzy zasłaniają się szybkim pisaniem - dobrym obyczajem jest przed wysłaniem przeczytanie tego co się napisało . Świadczy to niejako o szacunku dla adresata.

0

Boję się ,ze takie publiczne wytykanie błędów - typu " X znaleziono i usunięto " mogłoby znów spowodować podobne odczucia jakich już doświadczyliśmy z okazji przyznawania nieszczęsnych punktów.

Ale tu na nikogo nie można zwalić winy. Mechanizm zaznacza błędy i pretensje można mieć tylko do siebie.

Proponuje stworzenie nowego działu - kwarantanna. Post który zawierałby rażące sprzeczności z ortografią , byłby tam przenoszony - do chwili kiedy autor nie pofatyguje się i nie poprawi błędów - wtedy mógłby wrócić na forum do właściwego działu. Posty którymi nikt się nie interesuje byłyby np. po dwóch dniach usuwane.

To dopiero byłaby robota dla moderatorów.

0

..słynne w ogóle..

Jak dla mnie zawsze piszącego to razem czyli "w ogóle" to Vogel właśnie kojarzy mi się z osobą, która "despotycznie" ;) tępiła ten błąd i od teraz piszę w ogóle :D. Ale jestem z siebie dumny i pozdrowienia do Vogel'a [browar] Hmm, a może to nie było Vogel i tylko mi się tak kojarzy przez podobieństwo? Nie no to jednak było Vogel :D

0

Jeśli chodzi o kolorowanie skłądni w php:

$tresc; // treść kodu
$plik = fopen($id, "w+"); // tworzy plik
fwrite($plik, $tresc);
show_source($plik);

Wiem, że to dziwne, ale lepsze zrobie wkrutce.

Mam pomysł, mianowicie kolowania skłąd we wszystkich jeżykach. Do funckci będą przekazywane table, a elementami które mają być kolorowne na dany kolor. Funkcja bęzie je wyszukiwłą i kolorowałą :)

0

Jeśli chodzi o kolorowanie skłądni w php:

He he he. Od tego jestem tu ja :D Napisałem skrypt na podstawie skryptu Adama, który lepiej koloruje składnie. Już jest delphi i php. Mam nadzieję, że c/c++ zrobi Dryo/Marooned :D

PS: skrypty u mnie działają, więc powinno być OK :)

0

He he he. Od tego jestem tu ja :D Napisałem skrypt na podstawie skryptu Adama, który lepiej koloruje składnie. Już jest delphi i php. Mam nadzieję, że c/c++ zrobi Dryo/Marooned :D

Na razie nie bardzo mogę, bo nie mam dostępu do serwera :-D Ale i tak raczej nie prędko wejdzie do użytku nowy serwis, więc nie mam się co spieszyć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1