kolorowanie składni

Odpowiedz Nowy wątek
2003-11-15 13:08

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

mam takie skromne pytanko:
może ktoś zna jakiś w miarę dobry sposób na kolorowanie składni tak jak to jest w edytorach do c
chodzi mi o kolorowanie tylko wybranych wyrazów np. słów kluczowych, klamr, liczb, itp
i nie chodzi mi o gotowe komponenty do BCB czy Delphi tylko o sposób
z góry thx

Pozostało 580 znaków

2003-11-15 13:23

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 14 lat temu

0

Użyj komponentu TRichEdit.
I robisz coś w stylu:

String text = RichEdit1->Lines->Text;
String look_for = "break";
int pos_start = text.Pos(look_for);
int pos_length = look_for.Length();
RichEdit1->SelStart = pos_start;
RichEdit1->SelLegnth = pos_length;
RichEdit1->SelAttributes->Style=RichEdit1->SelAttributes->Style << fsBold;

Nie testowałem. Pisałem z głowy więc mogą być literówki, a nawet błędy składniowe, ale idea is good:)


Pozostało 580 znaków

2003-11-15 13:34

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

nie całkiem o to mi chodziło :-/
miałem na myśli kolorowanie w trakcie pisania
czy da się to jakoś w miarę prosto zrobić bez wyszukiwania wszystkich możliwych słów kluczowych??

Pozostało 580 znaków

2003-11-15 13:52

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 14 lat temu

0

w OnKeyPress:

if(Key == " ")
RichEdit1->SelStart = RichEdit1->Lines->Text.Length();
else
RichEdit1->SelLength = RichEdit1->Lines->Text.Length()-RichEdit1->SelStart;

if(RichEdit1->SelText=="break")
RichEdit1->SelAttributes->Style=RichEdit1->SelAttributes->Style << fsBold;

PS> Ale za Chiny (razem z Taiwanem) nie mam pojęcia, czy to pójdzie, jak wyżej: pisane z głowy bez kompilatora, więc moga być błędy logiczne, słkadniowe, literówki. Najbardziej coś mi nie leży te SelText:)


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0