Ankieta: Wybór zestawu emotikon i wielkości fontu

0

Hejka 4programmers!

Minął już miesiąc od wprowadzenia emotikon na https://4programmers.dev/, a dwa tygodnie temu emotikony trafiły na produkcję! Mamy nadzieję, że korzysta się Wam z nich przyjemnie!

Otrzymaliśmy jednak pewne uwagi od niektórych użytkowników, dotyczące tego, że nowe emotikony mogą nie do końca pasować do estetyki naszego forum. Zawsze dokładamy wszelkich starań, aby słuchać i brać pod uwagę opinie naszej społeczności.

W związku z tym, chcielibyśmy zaprosić Was do udziału w ankiecie, która pomoże wybrać nowy zestaw emotikon. Proponujemy 5 różnych zestawów:

Rozważamy również zwiększenie rozmiaru tekstu w postach z 13.5px na 15px. Biorąc pod uwagę, że około 40% naszych użytkowników korzysta z ekranów o rozdzielczości 1920x1080, taka zmiana może znacząco poprawić komfort czytania. Dlatego każdy zestaw emotikon został przygotowany w dwóch wersjach: sm (mały) oraz lg (duży).

Prosimy Was o wyrażenie opinii i zagłosowanie na wybrany zestaw oraz na wielkość fontu 😀

Ankieta będzie otwarta przez cały miesiąc (do 5 lutego 2024).

W załączniku znajdziecie folder 4programmers.net.emoji.poll.zip, który zawiera prezentacje wszystkich zestawów w obu wersjach. Zachęcamy do udziału w ankiecie i prosimy o pozostawienie feedbacku! 🫶

Miłego dnia! 😀

Twitter (lg): lg.twitter.png
Android (lg): lg.android.png
EmojiTwo (lg): lg.emojitwo.png
JoyPixel (lg): lg.joypixel.png
JoyPixelFlat (lg): lg.joypixel.flat.png

2

Taka moja uwaga - rozmiar tekstu large ALE ikonki w rozmiarze small

4

Dużej różnicy pomiędzy nimi nie ma i każdy nie pasuje tak samo.

Co powiecie na szalony pomysł żeby tę ankietę przenieść do ustawień profilu i przedłużyć jej działanie do końca świata?

Dlaczego nie dać wyboru userom? Czy musicie płacić jakieś licencje za każdy z tych setów?

4programmers.DEV napisał(a):

Rozważamy również zwiększenie rozmiaru tekstu w postach z 13.5px na 15px. Biorąc pod uwagę, że około 40% naszych użytkowników korzysta z ekranów o rozdzielczości 1920x1080, taka zmiana może znacząco poprawić komfort czytania.

A zapewne kolejne 20% używa rozdzielczości większej niż ta, fullhd było standardem 10 lat temu, teraz standardem staje się QHD / WQHD. Mniejsze zostały tylko na małych laptopach a na tych zazwyczaj jest też skalowanie.

Mimo to nie widzę potrzeby zwiększania rozmiaru a rozmiar tekstu nie powinien być wyrażony w pikselach tylko w rem i wtedy każdy sobie może ustawić wielkość tekstu w ustawieniach przeglądarki lub systemu. Zresztą z tego co widzę to tak właśnie jest teraz.

0

TOPIC

Android Emoji najlepiej się prezentują.
Nie są takie "płaskie". Reszta ma mało wyrazisty gradient lub jego brak na kołach.


OFF-TOPIC 1

Tak przy okazji...
Trzeba zrobić, żeby:

Nagłówki powiększały emotki :] :) 🧯

Nagłówki powiększały emotki :] :) 🧯

Nagłówki powiększały emotki :] :) 🧯

Nagłówki powiększały emotki :] :) 🧯


OFF-TOPIC 2

Jeszcze można by zrobić takie coś jak jest w grupach na facebooku, żeby moderator/administrator mógł wezwać wszystkich użytkowników do wzięcia udziału w ankiecie, np. @wszyscy_użytkownicy i wtedy każdemu pokaże się powiadomienie, że ktoś wspomniał o nim w poscie.

7
Spine napisał(a):

Jeszcze można by zrobić takie coś jak jest w grupach na facebooku, żeby moderator/administrator mógł wezwać wszystkich użytkowników do wzięcia udziału w ankiecie, np. @wszyscy_użytkownicy i wtedy każdemu pokaże się powiadomienie, że ktoś wspomniał o nim w poscie.

O nie. To jedna z najbardziej wkurzających funkcji na FB czy Discordzie. To jest tam strasznie nadużywane, bo każdy czuje się najważniejszy i godny tego, żeby przywołać każdego. Przez to tylko spam jest.

moderator/administrator

To też może generować spam, jeśli moderator/administrator będzie wołał każdego tylko dlatego, że np. robi nową opcję w Coyote.

0

@LukeJL: Możliwość przywołania wszystkich powinna być zaimplementowana, a zasady używania można doprecyzować.
Jak będzie dostępna tylko dla admina i moderatorów, to nie powinno sprawiać kłopotu.

Jak jest ankieta dotycząca działania forum, to chyba wystarczająco ważne, żeby jak najwięcej użytkowników zostało powiadomionych i wzięło udział.

0

Z tych wszystkich patologii JoyPixel wygląda najsensowniej, oczywiście emotki małe, bo jakieś głupie ryjki nie mogą dominować nad tekstem, tak jak forma nie może dominować nad treścią. No chyba, że ktoś jest Krystyną Pawłowicz i chce pisać samymi emotkami.

Ale generalnie uważam, że @obscurity na prezydenta forum, bo jego pomysł jest najlepszy.
Czy jest jakiś faktyczny problem techniczny, żeby dać użytkownikowi możliwość wyboru? Moim zdaniem, skoro da się zaimplementować polimorficzne wyjątki, to i polimorficzne emotki też się da!

1
Spine napisał(a):

Jeszcze można by zrobić takie coś jak jest w grupach na facebooku, żeby moderator/administrator mógł wezwać wszystkich użytkowników do wzięcia udziału w ankiecie, np. @wszyscy_użytkownicy i wtedy każdemu pokaże się powiadomienie, że ktoś wspomniał o nim w poscie.

Brzmi jak coś bardzo łatwego do nadużywania.

0

@Riddle: Mówisz, że moderatorzy i admin nie będą przestrzegać ustalonych zasad?

0
Spine napisał(a):

@Riddle: Mówisz, że moderatorzy i admin nie będą przestrzegać ustalonych zasad?

Mówię że to jest średnie rozwiązanie, do celu który chcielibyśmy osiągnąć.

Jeśli celem jest powiadomienie użytkowników o jakimś temacie, to można wymyślić lepsze rozwiązanie do tego celu niż markup pingu użytkownika. Po pierwsze dlatego że jakiego pinga byśmy nie wymyślili, np @all, to co jak zarejestruje się użytkownik o nicku all? A po drugie dlatego że nie jest do końca jasne jak to wpasowałoby się w cały system (bo teraz np jak ktoś edytuje post, to pingi są parsowane od nowa).

Dużo lepszym wyjściem byłoby dodać specjalne pole lub checkbox w poście w stylu [x] Powiadom użytkowników i po sprawie.

1
4programmers.DEV napisał(a):

Rozważamy również zwiększenie rozmiaru tekstu w postach z 13.5px na 15px. Biorąc pod uwagę, że około 40% naszych użytkowników korzysta z ekranów o rozdzielczości 1920x1080, taka zmiana może znacząco poprawić komfort czytania. Dlatego każdy zestaw emotikon został przygotowany w dwóch wersjach: sm (mały) oraz lg (duży).

I tak zwykle na kompie na powiększonym czytam. Po prostu odruchowo powiększam (27 cali, 2560 x 1440).
Na komórce jest okej domyślnie.

0
Riddle napisał(a):

Po pierwsze dlatego że jakiego pinga byśmy nie wymyślili, np @all, to co jak zarejestruje się użytkownik o nicku all?

  1. Możecie w kodzie zablokować tworzenie kont o zdefiniowanych nazwach.
  2. Możecie zrobić konto o takiej nazwie, żeby nikt inny nie mógł takiego konta zarejestrować.

A po drugie dlatego że nie jest do końca jasne jak to wpasowałoby się w cały system (bo teraz np jak ktoś edytuje post, to pingi są parsowane od nowa).

I tak trzeba zrobić, żeby o poprawkach literówek system nie powiadamiał. A specjalne przywoływanie @ i tak będzie trzeba wyjątkowo obsługiwać. Więc można zrobić, żeby przy edycji nie było powiadomień.


No może być ten checkbox...

1

A dlaczego nie ma w ankiecie dotychczasowych tych starych?

0

Dajcie sobie spokój z tymi zmianami, to forum i tak wymiera.
Jestem ciekaw jak ilość postów w działach technicznych spadła w ciągu ostatnich 5 lat - może macie takie statystyki?

Kiedyś były konkursy na najlepszy post techniczny, teraz są nowe emotikony xD

Widać kto jest targetem pradoslawa, dziwie się Boduchowi że sprzedał ten projekt... Chociaż może dobrze zrobił, bo i tak by upadło. A tak padnie jeszcze szybciej. Zostaną posty frustratów w dziale Kariera i trolli w dziale Flame

0

@gejusz800: Oj, masz rację. To forum upadnie. Wszelkie zmiany nie mają sensu, wywalamy 4programmers z serwera i mamy problem z głowy. Dziękujemy, że to zauważyłeś. Dzięki Tobie zaoszczędzimy dużo czasu!

gejusz800 napisał(a):

Zostaną posty frustratów w dziale Kariera i trolli w dziale Flame

Właśnie Twój post się do takich zalicza :P

0
gejusz800 napisał(a):

Dajcie sobie spokój z tymi zmianami, to forum i tak wymiera.
Jestem ciekaw jak ilość postów w działach technicznych spadła w ciągu ostatnich 5 lat - może macie takie statystyki?

Takie czasy. Ogólnie trend w internetach jest taki, że merytoryczne dyskusje ludzie prowadzą raczej na discordach niż forach (kilka lat temu jeszcze mówiło się, że dyskusje przenoszą się na Facebooka, ale z perspektywy czasu można już stwierdzić, że na grupach na Facebooku raczej chodzi o trollowanie niż faktyczne dyskusje. Ew. też widzę, że masę grup na Facebooku wymiera i jedynymi postami są posty reklamujące coś ludzi z własnymi kanałami YT, własnymi kursami itp. Czyli to wielkie rzekome zagrożenie sensu istnienia forów (bo przecież "wszystko jest teraz na Facebooku") słabo się zestarzało. Natomiast kanały na Discord myślę, że już przejęły rolę forów. Więc i tak dobrze, że 4programmers się trzyma w takich warunkach, że są tu jeszcze w ogóle techniczne dyskusje, jak i dyskusje nietechniczne, ale też na poważnie, nt rekrutacji, kariery, sposobów radzenia sobie w pracy.

1

@LukeJL: zależy, do jakich grup na fejsie dołączyłeś. Jestem na wielu, gdzie jest ogromna baza wiedzy, kultura i chęć do pomocy. Wystarczy dobrze wybrać. Na Discorda wchodzę od wielkiego dzwonu, ale tam to taki irc, chaos bez ładu i składu, raczej czat na żywo, niż skarbnica wiedzy i sensownie poukładane przydasie. Do tego ilość migających rozpraszaczy, ikonek, animacji, wizualnego chaosu większa niż w japońskiej telewizji. Zawsze dostaję kilku siwych włosów jak tam wchodzę.

1
gejusz800 napisał(a):

Dajcie sobie spokój z tymi zmianami, to forum i tak wymiera.
Jestem ciekaw jak ilość postów w działach technicznych spadła w ciągu ostatnich 5 lat - może macie takie statystyki?

Ale to nie jest forum od takich rzeczy i nigdy nie było to forum typu StackOverflow. Bardziej jest do ogólnych pogadanek o świecie IT, wymiany doświadczeń itp.

0

Znalazłem to o czym wspominałem. Fajnie by było dorzucić do reszty. Zresztą zamiast używać jakichś domyślnych należałoby zrobić konkurs na sprity i np. danego miesiąca rysujemy uśmiechniętą główkę a potem głosowanie co wybieramy. Kolejny miesiąc główka zdegustowana etc.

image

1

GG seK@ ale wiem, ze to nie przejdzie. Chociaz by bylo lekka odskocznia ;)
Mam na mysli post @ksh powyzej

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1