Wątek przeniesiony 2023-12-22 20:46 z Społeczność przez Marooned.

Nowe emotikony - testy na 4programmers.dev

2

Cześć 4programmersi!

Mamy dla Was aktualizację! Na środowisku testowym 4programmers.dev wdrożyliśmy funkcjonalność emotikonów, którą już teraz możecie wypróbować. Jesteśmy w trakcie pracy nad tym rozwiązaniem i bardzo zależy nam na Waszym feedbacku! :)
Oto szczegóły:

Nasze założenia, cele:

  • Zwiększenie ekspresji i dynamiki w komunikacji na forum.
  • Ułatwienie wyrażania emocji i intencji w postach.
  • Modernizację interfejsu użytkownika, nadążając za obecnymi trendami w komunikacji.
  • Poprawienie doświadczeń, czyniąc forum jeszcze bardziej przyjaznym i interaktywnym miejscem.

Jak Dodać Emotikony?

  • Wpisywanie emotikonów: Teraz możecie wpleść emotikony bezpośrednio w treść postów, używając składni markdown z dwukropkami, np. :smile:, :laugh:.
  • Gdzie mogą być używane: Emotikony będą działać w paragrafach, listach, tabelach i cytatach. Nie będą jednak wyświetlane w blokach kodu, kodzie inline, ani w znacznikach HTML (np. <kbd>, <u>).

Zmiany na Serwerze i Ulepszenia Dostępności

  • Wyświetlanie emotikonów: W poście emotikony będą widoczne jako małe obrazki wektorowe. Kopiowanie treści posta, skopiuje emotikony Unicode tak, że
    można je wkleić również poza forum.
  • Dostępność: Dodaliśmy znaczniki alt, dzięki czemu emotikony będą dostępne również dla osób niedowidzących i użytkowników czytników ekranowych.
  • Kompatybilność ze starymi emotkami: Obecne emotikony :), :D będą się wyświetlać już jako nowe obrazki/ nowe emotikony.
  • Ustawienia indywidualne: Użytkownicy, którzy mają wyłączoną opcję wyświetlania emotikonów w ustawieniach, nadal będą widzieć standardowe emotikony, ale nie nowe emotikony markdown. Na przykład emotikony takie jak :blush:, :joy:, czy : party : nie będą wyświetlane wcale. Dodatkowo, w przypadku wyłączenia emotikon, niektóre z nich w składni markdown będą wyświetlane w ich tradycyjnej formie. Oznacza to, że jeśli użytkownik ma wyłączone emotikony, nowa emotikona :laugh: zostanie wyświetlona jako tradycyjny :D.

Zmiany w Edytorze Postów

  • Podgląd i udekorowanie Składni: Emotikony będą widoczne w edytorze postów z odpowiednią składnią i podglądem po lewej stronie.
  • Nowa kontrolka z emotikonami: Dodaliśmy kontrolkę wyboru emotikonów, z możliwością przeszukiwania po nazwie, tytule lub słowach kluczowych.
  • Funkcja autouzupełnienia: Po wpisaniu znaku :, aktywuje się autouzupełnianie, pozwalając na wybór emotikony. Można zaakceptować wybór klawiszem Tab lub Enter, lub odrzucić, kontynuując pisanie lub wciskając Esc.
  • Modyfikacja i usuwanie: Ctrl+Space (na Macu ⌘+Space) pozwala na ponowne otwarcie okna autouzupełnienia, a Ctrl+Backspace (na Macu ⌘+Backspace) umożliwia usunięcie emotikony.

Uwaga: Wiemy, że część z Was ma wyłączone emotikony, aby móc je przetestować trzeba włączyć te funkcję w ustawieniach profilu:
Profil (prawy górny róg) -> Ustawienia -> Na samym dole sekcja"Widok"
Zrzut ekranu 2023-12-1 o 13.30.00.png

Zachęcamy Was do testów, z niecierpliwością czekamy na Wasze opinie i spostrzeżenia! :)

Z pozdrowieniami,
Zespół 4programmers.net

2
  1. wpisanie :unico pokazuje jednorożca, ale pisząc dalej :unicod mamy pustą listę, teraz backspace z powrotem do :unico i nadal pusta lista zamiast jednorożca
  2. w podglądzie brak ikony, wpisałem ole :smile_cat: elo i w podglądzie tylko ole elo
  3. wnioskuję za zostawieniem obecnych ikon jako :4p_<stara nazwa>:
4

wnioskuję za zostawieniem obecnych ikon jako :4p_<stara nazwa="nazwa">:

stare ikony muszą zostać!!! :)
jak wybieram emotikony na 4p to zwracam uwagę na to jaka się ikonka pojawia, więc jeśli by się zmieniła to i wydźwięk emotikonów mógłby się zmienić.

2

i oczywiście proszę komentujcie i piszcie co myślicie. Bardzo zależy mi na Waszym feedbacku. :)

3

Będzie jakiś tryb kompatybilności ze starymi emotkami? Jakiś konami code? ;)

1

Czy w planach jest zastąpienie innych, potencjalnie problematycznych, znaków obrazkami? Na przykład polskich liter? Albo wstawek z kodem?

1

Czy jest lub będzie szczerbol? Bardzo by się przydał.

image

Edit: poniżej jak wygląda w praniu:
image

0

4programmersi i 4programmerki! Super widzieć od was taki super odzew!

Marooned napisał(a):
  1. wpisanie :unico pokazuje jednorożca, ale pisząc dalej :unicod mamy pustą listę, teraz backspace z powrotem do :unico i nadal pusta lista zamiast jednorożca

Dzięki za zgłoszenie. Faktycznie autocomplete się nie pokazuje na backspace. Trzeba to poprawić. Dzięki!

Marooned napisał(a):
  1. wnioskuję za zostawieniem obecnych ikon jako :4p_<stara nazwa>:
Wibowit napisał(a):

stare ikony muszą zostać!!! :)

furious programming napisał(a):

Będzie jakiś tryb kompatybilności ze starymi emotkami? Jakiś konami code? ;)

Mieliśmy już taki pomysł. Wydawało nam się żeby zrobić :gg_stara_nazwa: (bo emotki są wzięte z Gadu-Gadu), ale może faktycznie :4p_ to lepszy wybór.

Wibowit napisał(a):

jak wybieram emotikony na 4p to zwracam uwagę na to jaka się ikonka pojawia, więc jeśli by się zmieniła to i wydźwięk emotikonów mógłby się zmienić.

Z całą pewnością wydźwięk starych ikon musi zostać zachowany. Na pewno zwrócimy na to uwagę.

Althorion napisał(a):

Czy w planach jest zastąpienie innych, potencjalnie problematycznych, znaków obrazkami? Na przykład polskich liter? Albo wstawek z kodem?

Feature z emotikonami po prostu renderuję składnie markdown :emoji:, oraz zmienia obrazki użyte w istniejących :), :D, :>.

Co do zastąpienia wstawek obrazkami, jedyny pomysł jaki teraz jest, to żeby pokazać podgląd składni <tex> w edytorze (tak jak jest teraz podgląd obrazków). Ale poza tym, na razie pomysłów o zastępowaniu znaków/kodu obrazkami nie ma.

0
4programmers.DEV napisał(a):

Feature z emotikonami po prostu renderuję składnie markdown :emoji:, oraz zmienia obrazki użyte w istniejących :), :D, :>.

Co do zastąpienia wstawek obrazkami, jedyny pomysł jaki teraz jest, to żeby pokazać podgląd składni <tex> w edytorze (tak jak jest teraz podgląd obrazków). Ale poza tym, na razie pomysłów o zastępowaniu znaków/kodu obrazkami nie ma.

Dobrze wiedzieć — bo tak samo mógłby renderować składnię ```, albo składnię „gołego tekstu”. Cieszy mnie to opanowanie, żałuję że nie sięgnęło i emotikonek.

0
Marooned napisał(a):

w podglądzie brak ikony, wpisałem ole :smile_cat: elo i w podglądzie tylko ole elo

Upewnij się, że masz włączone ustawienie "Pokazuj emotikony" w https://4programmers.dev/User/Settings

screenshot-20231204134702.png

0

Mnie w ogóle nie podmienia: emoji.webp

1
Althorion napisał(a):

Mnie w ogóle nie podmienia:

Funkcjonalność jest na razie dostępna tylko na https://4programmers.dev/ w ramach testów.

0

Jak dla mnie to niech zostaną stare, zmieńcie tylko tą jedną: :P

Bo mnie wkurza jak się rusza xD

0
4programmers.DEV napisał(a):
Marooned napisał(a):

w podglądzie brak ikony, wpisałem ole :smile_cat: elo i w podglądzie tylko ole elo

Upewnij się, że masz włączone ustawienie "Pokazuj emotikony" w https://4programmers.dev/User/Settings

screenshot-20231204134702.png

No ale zaraz... Pokazuj emotikony zawsze oznaczało w domyśle zamieniaj tekst na obrazki. Przy wyłączonym chechbox nie powinno wycinać wszystkiego tylko zostawić tekst. Inaczej zaczną się nieporozumienia, bo ktoś nie lubi obrazków, więc nie zobaczy mrugnięcia okiem, nie skuma ironii i afera już gotowa.

0
4programmers.DEV napisał(a):

Mieliśmy już taki pomysł. Wydawało nam się żeby zrobić :gg_stara_nazwa: (bo emotki są wzięte z Gadu-Gadu), ale może faktycznie :4p_ to lepszy wybór.

Do tej pory emotki, np. tę :], wstawiało się za pomocą frazy :]. Jak by to miało wyglądać w przypadku prefiksu :4p_? Tak :4p_:]? Nie wiem czy parser ogarnie coś takiego, a z drugiej strony, kto będzie pamiętał pełne nazwy jak smile czy wink (chyba że completion box będzie dostepny).

Może jakiś specjalny znacznik, tak jak w przypadku odnośników do kompendium? Np. <<:]>> wyprodukuje :]

4

A ja mogę wstawić emotkę kunia: 🐴 albo nawet jednorożca 🦄 i nikt nie wyłączy.

👏

3
furious programming napisał(a):
4programmers.DEV napisał(a):

Mieliśmy już taki pomysł. Wydawało nam się żeby zrobić :gg_stara_nazwa: (bo emotki są wzięte z Gadu-Gadu), ale może faktycznie :4p_ to lepszy wybór.

Do tej pory emotki, np. tę :], wstawiało się za pomocą frazy :]. Jak by to miało wyglądać w przypadku prefiksu :4p_? Tak :4p_:]? Nie wiem czy parser ogarnie coś takiego, a z drugiej strony, kto będzie pamiętał pełne nazwy jak smile czy wink (chyba że completion box będzie dostepny).

Chcieliśmy to rozwiązać właśnie mądrym completion boxem.

screenshot-20231204140948.png

4
furious programming napisał(a):

Do tej pory emotki, np. tę :], wstawiało się za pomocą frazy :]. Jak by to miało wyglądać w przypadku prefiksu :4p_? Tak :4p_:]? Nie wiem czy parser ogarnie coś takiego, a z drugiej strony, kto będzie pamiętał pełne nazwy jak smile czy wink (chyba że completion box będzie dostepny).

No ja zakładam, że obecne ikony zostaną jak są, zatem :] da właśnie :], a te millenialsowe :cokolwiek: to jako dodatek, dla chętnych. Ktoś kiedyś wybrał konkretną emotkę by przekazać to, co miał na myśli. Zmienianie tego teraz nie ma sensu.

gajusz800 napisał(a):

A ja mogę wstawić emotkę kunia: 🐴 albo nawet jednorożca 🦄 i nikt nie wyłączy.

👏

Ano, już padały te sensowne pomysły, że jest standard unicode i nie ma sensu dodawać :dziwnych dwukropków:, no ale widać góra odrzuciła międzynarodowy standard na rzecz dwukropków.

2

Ale to nie byłoby prościej? Niepotrzebny żaden parser tylko pasek narzędzi z ikonami i wstawiałby unicode do okna edycji.

2
Marooned napisał(a):

Pokazuj emotikony zawsze oznaczało w domyśle zamieniaj tekst na obrazki. Przy wyłączonym chechbox nie powinno wycinać wszystkiego tylko zostawić tekst. Inaczej zaczną się nieporozumienia, bo ktoś nie lubi obrazków, więc nie zobaczy mrugnięcia okiem, nie skuma ironii i afera już gotowa.

Istotnie, to otwiera drzwi do nieporozumień. Zastanawiamy się nad usunięciem tej opcji całkiem, tak żeby emotikony pokazywały się zawsze.

Marooned napisał(a):

No ja zakładam, że obecne ikony zostaną jak są, zatem :] da właśnie :], a te millenialsowe :cokolwiek: to jako dodatek, dla chętnych. Ktoś kiedyś wybrał konkretną emotkę by przekazać to, co miał na myśli. Zmienianie tego teraz nie ma sensu.

Aktualnie, notacja :] jest zamieniana na obrazek starej emotikonki z GG. Obecnie chyba około 15 minek (w stylu ASCII) jest zamienianych. Dodatkowo, jeśli opcja "Pokazuj emotikony" jest wyłączona, to zapis :] wyświetla się dosłownie jako :]. Ta notacja, która jest teraz użyta w postach nie zostanie zmieniona. Zmienimy jedynie obrazki emotikonek, ze starych obrazków z Gadu-Gadu (które mają 16px-16px), na ich nowsze wersje. Słuszną uwagę zwrócił @Wibowit, ze zmienione obrazki powinny wyrażać w miarę możliwości to samo co poprzednie. Więc aktualny zapis emotikon się nie zmieni.

Składnia z dwukropkami, to jest właśnie dodatek. Tylko że z tym dodatkiem dochodzi też selektor emotikon oraz autocomplete.

gajusz800 napisał(a):

A ja mogę wstawić emotkę kunia: 🐴 albo nawet jednorożca 🦄 i nikt nie wyłączy.

Emotki unicode nadal są oczywiście wspierane. Można ich użyć np we fragmencie kodu, który wspiera unicode w stringach, np JavaScript:

```js
console.log("ja mogę wstawić emotkę kunia: 🐴 albo nawet jednorożca 🦄 i nikt nie wyłączy.");
```
0
4programmers.DEV napisał(a):

Aktualnie, notacja :] jest zamieniana na obrazek starej emotikonki z GG. Obecnie chyba około 15 minek (w stylu ASCII) jest zamienianych. Dodatkowo, jeśli opcja "Pokazuj emotikony" jest wyłączona, to zapis :] wyświetla się dosłownie jako :]. Ta notacja, która jest teraz użyta w postach nie zostanie zmieniona. Zmienimy jedynie obrazki emotikonek, ze starych obrazków z Gadu-Gadu (które mają 16px-16px), na ich nowsze wersje. Słuszną uwagę zwrócił @Wibowit, ze zmienione obrazki powinny wyrażać w miarę możliwości to samo co poprzednie. Więc aktualny zapis emotikon się nie zmieni.

No to wszystko jasne. :] nadal pokaże się jako :], a nowe emotki pokażą się jak ktoś wpisze :cokolwiek:. No to git.

0

Niektóre fora jeszcze podmieniają unicode na własne jeśli są odpowiedniki, tak żeby zawsze wyglądało tak samo.

Na a unicode to chyba są wspierane od zawsze i nic nie trzeba robić, chyba że to wytniecie celowo.

2
gajusz800 napisał(a):

A ja mogę wstawić emotkę kunia: 🐴 albo nawet jednorożca 🦄 i nikt nie wyłączy.

No właśnie, dla mnie wystarczy wbudowane emoji. Chociaż mam świadomość, że na każdym systemie trochę inaczej będą się wyświetlać.

6

Byle tylko posty tutaj nie zaczęły wyglądać jak te na facebooku czy X, czyli wypchane emotkami po brzegi.

0
Wibowit napisał(a):

wnioskuję za zostawieniem obecnych ikon jako :4p_<stara nazwa>:

stare ikony muszą zostać!!! :)
jak wybieram emotikony na 4p to zwracam uwagę na to jaka się ikonka pojawia, więc jeśli by się zmieniła to i wydźwięk emotikonów mógłby się zmienić.

gif.gif
:) => :smile:
:-) => :twinkle:
;) => :wink:
;-) => :wink:
:-| => :neutral:
:D => :laugh:
:-D => :laugh:
:( => :frown:
:-( => :frown:
:P => :tongue:
:p => :tongue:
:-P => :tongue:
:-/ => :diagonal_mouth:
:/ => :grimacing:
:[ => :rage:
:-[ => :rage:
:| => :raised_eyebrow:
:] => :yum:
:d => :happy:

@Wibowit myślisz że przekaz i wygląd jest zachowany?

A co do starych emotikon, to planujemy dodać niestandardowe emoji, np :gg_smile: albo :4p_smile:.

1
Riddle napisał(a):

@Wibowit myślisz że przekaz i wygląd jest zachowany?

co najwyżej średnio

:] => :yum:

a to już jest kompletna pomyłka moim zdaniem. w moim wyobrażeniu, ten kwadratowy uśmiech :] zawsze miał oznaczać szelmowski uśmiech.

2

Te mordki po prawej wyglądają równie słabo jak całe to pokolenie alfa.

2

a tak w ogóle to czemu musi być podmienianie 'klasycznych' buziek na unikodowe?

don't fix what isn't broken (czy jakoś tak)

1

nowe ikony, np. :man_facepalming: nie działają w komentarzach
🤦‍♂️

4

Pojawiły się dziś emotki na głównym forum widzę.

GORĄCO wnioskuję o to, żeby popup po wpisaniu dwukropka pojawił się tylko wtedy, kiedy poprzedza go biały znak lub początek pola tekstowego (być może jakieś inne znaki też), broń boże nie po literach, bo teraz chcę rozpocząć listę punktowaną i piszę np. "Moim zdaniem:"

i wyskakuje mi to coś

screenshot-20231214230024.png

a ja z przyzwyczajenia walę enter (szybciej niż popup wyskoczy) i mam
screenshot-20231214230056.png
Po trzecim razie stwierdziłem, że tak być nie może i muszę tu zaprotestować

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1