Kontrolki pod postem zachęcają nowicjuszy do pingowania userów zamiast cytowania

3

Aktualnie kontrolki wyglądają tak :

screenshot-20220417200729.png

Czyli mamy cztery przyciski, usuń, cytuj, odpowiedz oraz zgłość, z czego cytuj ma tylko ikonkę.

Mam wrażenie żę to sprawia że ktoś niezaznajomiony z forum nawet nie wie że są tam dwie opcje - "cytuj" oraz "pingnij" i mylnie je utożsamia jako "odpowiedz".

Myślę że lepiej byłoby zrobić coś takiego:

screenshot-20220417201042.png

Proponuję to bo widzę sporo ludzi z niskim stażem którzy używają pingów tam gdzie to raczej ma średni sens, i jasno widać że chcą kogoś zacytować.

1

Nie no niech bedzie "cytuj". Tylko ten button z tekstem jest z automatu wyrozniony, wiekszy. Wiec tak jak mowisz - wyrozniony powinien byc cytat.

Z drugiej strony cytat postu dlugosci kartki A4 tez moze byc sredni :p

3
stivens napisał(a):

Z drugiej strony cytat postu dlugosci kartki A4 tez moze byc sredni :p

Bo wciąż fajne byłoby "cytowanie selektywne"

0

Rzeczywiście "odpowiedz" może znaczyć zarówno "napisz odpowiedź komuś" (w domyśle: zwróć się do niego po nazwie użytkownika), jak i "napisz odpowiedź na coś" (w domyśle: na cytat). Ale nie wiem, czy jest jakaś różnica, czy tekst w etykiecie będzie posiadać przycisk umożliwiający odpowiedzenie w pierwszym znaczeniu, czy umożliwiający odpowiedzenie w drugim znaczeniu.

Można rozważyć dodatkowe dwie opcje: żeby albo oba przyciski miały tekst w etykiecie, albo żaden.

3

Czemu przycisk cytowania nie ma tekstu? Oba powinny mieć.

2
katakrowa napisał(a):
stivens napisał(a):

Z drugiej strony cytat postu dlugosci kartki A4 tez moze byc sredni :p

Bo wciąż fajne byłoby "cytowanie selektywne"

Jest takie zadanie na github. Niby proste do zaimplementowania, ale taka opcja całkowicie gubiłaby formatowanie Markdown.

@TomRiddle: pomysł interesujący. Na pewno wart rozważenia. Szkoda, że nie dodałeś ankiety, bo to dość znacząca zmiana w UI: tzn. sporo osób jest już przyzwyczajone do tego jak to działa obecnie i zaraz zaczęłyby się posty typu: "populiście!!", "dobrze działało" itp.

0
Adam Boduch napisał(a):
katakrowa napisał(a):
stivens napisał(a):

Z drugiej strony cytat postu dlugosci kartki A4 tez moze byc sredni :p

Bo wciąż fajne byłoby "cytowanie selektywne"

Jest takie zadanie na github. Niby proste do zaimplementowania, ale taka opcja całkowicie gubiłaby formatowanie Markdown.

Gdyby to robił front, to nie koniecznie. Edytor ma wbudowany parser, więc nie byłoby to aż takie znowu trudne.

Można by wydzielić samą funkcję JS do splitowania cytatu per cytat, która używałaby edytorowego parsera. To nawet byłby dobry design, myślę.

import Editor, {splitQuote} from "@riddled/4play";
Adam Boduch napisał(a):

@TomRiddle: pomysł interesujący. Na pewno wart rozważenia. Szkoda, że nie dodałeś ankiety, bo to dość znacząca zmiana w UI: tzn. sporo osób jest już przyzwyczajone do tego jak to działa obecnie i zaraz zaczęłyby się posty typu: "populiście!!", "dobrze działało" itp.

Ankieta dodana

1

O co w tej ankiecie chodzi? Jedyne co trzeba zrobić to dodać tekst do przycisku cytowania. Tracicie tylko czas.

1

W ankiecie nie wziąłem udziału, bo ciut zakręcona, ale fakt, że u mnie 80% kliknięć w " i @ to nie to, co chciałem osiągnąć i suma summarum klikam w oba by zacytować i przewinąć do odpowiedzi, więc dla mnie UX nie jest dobry w tym aspekcie, ale już się przyzwyczaiłem by klikać jedno po drugim.

1

Brak przewijania strony do formularza odpowiedzi jest celowy. Chodziło o to, aby można było zacytować kilka postów i nie przewijać strony z powrotem do góry.

2

Zamieniłem kolejnością przyciski według sugestii @TomRiddle, ale póki co dostępne jest tylko na https://4programmers.dev. Możecie zobaczyć jak to wygląda.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1