Zawieszanie mobilnego Chrome przy renderowaniu kodu

3

W sumie to @Silv zachęcił do opisania błędu - wcześniej tego nie robiłem, bo w zasadzie nie wiem czy to forum jest winne i w jaki sposób, ale może ktoś inny zetknął się z tym samym.

Wątki z kodem czasami powodują u mnie totalny freeze Chrome'a. Po załadowaniu strony przestaje działać kompletnie cały interfejs i nie znalazłem innej opcji do odblokowania go niż wyłączenie, włączenie ponowne i zamknięcie zakładki z wątkiem zanim zdąży się w wyrenderować. Z tego co zauważyłem problem występuje w przypadku długich listingów, krótkie działają normalnie.

Problem występuje na Chrome 97, występował na Samsung Galaxy J5+, ale teraz to samo jest na S20 FE.

Ew. może ktoś ma pomysł jak to debuggować.

3

Renderowanie kodu jest realizowane przez bibliotekę Prism. Jest ona napisana w JS, toteż renderowanie kodu jest dokonywane w przeglądarce. Tak więc to co piszesz by się zgadzało. Podaj link do posta który powoduje zawieszanie. Może aktualizacja biblioteki rozwiąże ten problem.

1

Zliczanie rabatów - cena końcowa - MS SQL

Przykladowo ten wątek zablokował mi Chrome. Blokuje za każdym razem, po jakimś czasie dostaje monit, że Chrome nie odpowiada.

0

@Saalin: czy otwierasz czasem strony z kodem w innych serwisach, na przykład StackExchange? Czy możesz potwierdzić, że jest inny serwis niż 4p, na którym występuje podobne zachowanie?

1

Nie zwracam za bardzo uwagi na to czy na innych stronach wystepuje kod, pewnie czasami tak, ale nie zauważyłem takiego zachowania poza 4p. SO nie przeglądam na telefonie w ogóle.

1

ja juz kiedyś to zgłaszałem i problem cyklicznie mnie dotyka. mam androida 12, telefo pixel 3 i używam edga.
poinstalowalem w celach testowych inne przeglądarki i na chrome/opera/firefox to samo. zawsze na stronach z kodem.
czasami na mikroblogach tez aie zawiesza

1

Znalazłem problemy zaczeły się umnie ok września/października 2021: Zawieszanie mobilnej przeglądarki na niektórych wątkach.

2

Kurcze, sprawdziłem u siebie na telefonie i śmiga elegancko (chrome). Przedziwna sprawa.

Niemniej jednak zaktualizowałem prism i leci poprawka.

1

@Saalin: Problem nadal występuje?

0

@TomRiddle: tak :(

2

Nadal jest problemScreenshot_20220208-072814.png

0

Może ktoś podpowie, jak zdiagnozować co powoduje bład. Ja w mobile nie siedzę, starałem się poszukać jak można znaleźć jakieś info na telefonie, ale bezskutecznie.

0

Na 99% (skoro występuje tylko w postach z kolorowaniem składni) odpowiedzialna jest biblioteka Prism: https://prismjs.com/

Używamy jednak najnowszej, a zdaje się że ten problem występuje tylko u niektórych (u mnie wszystko elegancko śmiga).

1

U mnie Chromium 90.0.4430.212 (Developer Build) na Linuxie (desktop) nie zawiesza się i wydaje się działać normalnie w przypadku wątku https://4programmers.net/Forum/Bazy_danych/358386-zliczanie_rabatow_cena_koncowa_ms_sql.

1

W kwestii mobilnych przeglądarek, to na androidowym Firefoksie kolorowanie podlinkowanego wątku działa błyskawicznie. Chrome na komórce nie używam, więc nie wiem. Może kwestia słabszego telefonu albo jakichś ciężkich aplikacji w tle? Albo samego Chrome, nie wiem, unikam.

0
Panczo napisał(a):

Ten wątek: Zliczanie rabatów - cena końcowa - MS SQL, nie wiem od czego zależy, ale problem jest powtarzalny po zmianie telefonu na Pixel 3 też się pojawia

@Panczo: U mnie na Samsung Note 10+ oraz Motorola 20 Edge Pro (Chrome) działa normalnie ten wątek.

Mogę usiąść do problemu i go zinwestygować, ale jako że problem tylko u Ciebie występuje, to potrzebuje Twojej pomocy, ok?

0

Jak pisałem wcześniej jeżeli ktoś zna sposób który pozwoli to zdiagnozować, to chętnie to zrobię.

1

Ja działam na pixel 3, przeglądarka edge, na chrome problem też występuje:

Screenshot_20220208-114352.png

1

@Panczo: Okej, skopiowałem treść ostatniego posta i umieściłem ją w linku. Otwórz proszę go, i sprawdź czy błąd występuje na http://4playeditor.net/. Jeśli nie, to sprawdzimy poprzedni post, i porzedni, etc. aż znajdziemy ten który wywala przeglądarkę. Jeśli nie znajdziemy takiego, to znaczy że problem nie występuje na http://4playeditor.net/.

http://4playeditor.net/?content=A%20teraz%20zapro%C5%9B%20kogo%C5%9B%20z%20biznesu%20i%20zapytaj%20czy%20o%20tym%20my%C5%9Bla%C5%82.%0A%0ASQL%20si%C4%99%20nadaje%20do%20customizacji%20oprogramowania%20jak%20%5Bwulgaryzm%5D

0

@Panczo: chyba trzeba zainstalować Android Studio i debugować w nim z przyłączonym po USB telefonem. Sam miałem się za to zabrać i może wreszcie do tego usiądę. U mnie też problem występuje stale.

0
jurek1980 napisał(a):

@TomRiddle: na podanym przez @Salin
>Zliczanie rabatów - cena końcowa - MS SQL Problem występuje. Przeklikałem teraz losowo jakieś 10 i problem wystąpił tylko na tym. Po południu po robocie spróbuję się chwilę tym zająć i podebugować.

To spróbuj wejść w te linki z mojego poprzedniego posta, i zobacz czy na http://4playeditor.net/ występuje, oki?

1

@TomRiddle: Nie problem nie występuje po wejściu na te linki, ale raczej nie ma tam podpiętych bibliotek od składni. Tym samym kolorowanie itp. nie działa.

2

@TomRiddle: Problemem jest pierwszy post, wiem to, bo bład dostałem zaraz po tym jak wątek został założony.

Chciałem przetestować to przez zmienną content, ale tak nie przejdzie bo URI is to long.

Spreparowałem sobie stronę (zapisałem w przeglądarce na kompie: 4ptest_t.zip i zostawiłem tylko 1 wpis)
Uruchomiłem na telefonie i błąd wystąpił.

0
Panczo napisał(a):

@TomRiddle: Problemem jest pierwszy post, wiem to, bo bład dostałem zaraz po tym jak wątek został założony.

Chciałem przetestować to przez zmienną content, ale tak nie przejdzie bo URI is to long.

Spreparowałem sobie stronę (zapisałem w przeglądarce na kompie: 4ptest_t.zip i zostawiłem tylko 1 wpis)
Uruchomiłem na telefonie i błąd wystąpił.

Super, dzięki!

1

Z mojej strony ten problem to low-prio, bo w większości wątków nie ma kodu :D Sprawdzałem na przeglądarce od Samsunga i problematyczny temat śmiga, więc jest jakiś związek z silnikiem przeglądarki. Chrome mam w wersji takiej jak @Panczo

2

Wykorzystałem chwilę i spróbowałem za pomocą tego artykułu coś znaleźć: https://developer.chrome.com/docs/devtools/remote-debugging/

console.log:

358386-zliczanie_rabatow_cena_koncowa_ms_sql:1363 XHR finished loading: GET "https://4programmers.net/Praca/recommendations".
(anonymous) @ 358386-zliczanie_rabatow_cena_koncowa_ms_sql:1363
DevTools failed to load source map: Could not load content for https://4programmers.net/js/vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js.map: Load canceled due to load timeout
DevTools failed to load source map: Could not load content for https://4programmers.net/js/app-b574fc8a2156062fec35.js.map: Load canceled due to load timeout
DevTools failed to load source map: Could not load content for https://4programmers.net/js/common-e25bcf48e57c915874a8.js.map: Load canceled due to load timeout
vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1 Fetch finished loading: POST "https://o205591.ingest.sentry.io/api/6073562/envelope/?sentry_key=029ab17dfb5e4f0aa279e1b8e7012091&sentry_version=7".
(anonymous) @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
e @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
(anonymous) @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
add @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
t._sendRequest @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
e.sendSession @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
e.sendSession @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
e._sendSession @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
e.captureSession @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
e._sendSessionUpdate @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
e.captureSession @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
c @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
(anonymous) @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
t.init @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
dHOs @ app-b574fc8a2156062fec35.js:1
u @ bootstrap:89
1 @ app-b574fc8a2156062fec35.js:1
u @ bootstrap:89
r @ bootstrap:45
t @ bootstrap:32
(anonymous) @ common-e25bcf48e57c915874a8.js:1
vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1 XHR finished loading: POST "https://4programmers.net/cdn-cgi/rum?".
(anonymous) @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
(anonymous) @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
r @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1
t @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1
(anonymous) @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1
j @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1
I @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1
c @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
setTimeout (async)
(anonymous) @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
(anonymous) @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1
c @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
load (async)
(anonymous) @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
e @ vendor-3f5afb9e2178f5ad8479.js:1
(anonymous) @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1
(anonymous) @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1
(anonymous) @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1
t @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1
(anonymous) @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1
(anonymous) @ v652eace1692a40cfa3763df669d7439c1639079717194:1

Przy innych działających stronach tych błędów pobrania nie ma.

Nie wiem co jeszcze mógłbym sprawdzić?

Na wątku: MySQL - Generowanie odstępów w wynikach wyszukiwania

screenshot-20220208135204.png

i problematyczny: Zliczanie rabatów - cena końcowa - MS SQL

screenshot-20220208135918.png

Nie bardzo wiem czy to kwestia włączenia narzedzi deweloperskich, ale teraz przegladarka wraca do życia po kilku minutach od kliknięcia czekaj.

0
Panczo napisał(a):

Nie bardzo wiem czy to kwestia włączenia narzedzi deweloperskich, ale teraz przegladarka wraca do życia po kilku minutach od kliknięcia czekaj.

Pytanie, czy wcześniej w ogóle czekałeś, czy jednak od razu wyłączałeś przeglądarkę po pokazaniu się informacji o niedziałaniu.

0

klikalem czekaj, a po jakimś czasie wyłączałem.
Taraz czekalem dłużej bo chciałem zobaczyć co pokaże się w konsoli. Trwa to kilka minut, moze @jurek1980 pocwiczy cierpliwość i sprawdzi u siebie.

2

Dobra, mam drobny ślad. Debugowałem na tym poście wskazanym przez @Saalin:

Saalin napisał(a):

Zliczanie rabatów - cena końcowa - MS SQL

Problem tyczy się na 99% pierwszego postu gdzie kod jest "szeroki" - kod nie ma łamania linii jest dużo szerszy niż rozdzielczość ekranu i powinien się scrollować w poziomie. Problem u mnie występuje tylko w trybie pionowym. Na tym samym poście w trybie poziomym "szeroki" kod daje się spokojnie przesuwać na boki. W przypadku tego postu i ustawienia telefonu w pionie niestety przeglądarka zawiesza się na amen. Nie jest to kwestia braku możliwości pobrania js.map. Błędy o problemie z pobraniem pojawiają się gdy Chrome się jakoś na chwilę odblokowuje. Na razie nie mam dalszych pomysłów na debug nawet. Jak będę miał chwilę przyjrzę się renderowaniu "szerokiego" kodu. @Panczo zerknąłbyś u siebie też czy telefon w trybie poziomym działa poprawnie?

Mój telefon ma 412x856

1

w poziomie czekam 2 minuty od klikniecia czekaj (pomiar stoperem w zegarku), wiec wiele nie pomoglo.
Moja rozdzielczość to 1080 x 2160

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1