Czy z punktu widzenia UX, link do edycji ogłoszeń o pracę jest widoczny?

1

Zarówno w Kompendium jak i w module Praca jest ten sam schemat. Link do edycji czy usunięcia oferty znajdują się po prawej stronie:

screenshot-20211011174912.png

Mam wrażenie, że niektóre panie z HR nie ogarniają za bardzo. Dla mnie jest to oczywiste, że te linki własnie tam się znajdują, bo o tym wiem ;) Dlatego też wolę zapytać Was: Czy macie wrażenie że te linki są za mało widoczne? Czy trzeba by było dodać wielkie przyciski "Edytuj" oraz "Usuń"?

Druga rzecz: zauważyłem, że niektórzy nie uzupełniają informacji o firmie. Wydaje się że przycisk "Informacje o firmie" nie jest widoczny dla użytkowników. Od razu klikają zielony przycisk.

screenshot-20211011175159.png

5

Wielkich przycisków nie trzeba, ale przyda się odwrócić zjebany trend robienia wszystkich ikon na szaro. I tak, jak dasz ikonkę krzyżyka na czerwono, zgłoszenie naruszenia na niebiesko, ołówek na zielono to elementy takie szybciej będą dostrzegane przez użytkowniczki.
No i nie od rzeczy byłoby, w miarę możliwości rzecz jasna, zapodać pełnego screen szota.

0
Adam Boduch napisał(a):

Odniosę się najpierw troszkę do porównania modułu "Praca" i Kompendium:

Zarówno w Kompendium jak i w module Praca jest ten sam schemat.

Zdaję sobie sprawę, że przez "schemat" rozumiesz ogólne rozmieszczenie treści na stronie. Niemniej u mnie (Moderatora Wiki) w Kompendium to "menu artykułu" wygląda inaczej; na przykład dla szablonu "show", dla rozdzielczości 1280x1024:

screenshot-20211011202544.png


Teraz co do samego modułu "Praca":

Mam wrażenie, że niektóre panie z HR nie ogarniają za bardzo.

Co przez to rozumiesz? Czy szukają porzebnych im przycisków po lewej stronie, na górze, na dole? Czy naciskają nieodpowiedni przycisk?

Dlatego też wolę zapytać Was: Czy macie wrażenie że te linki są za mało widoczne?

Utworzyłem przykładowe ogłoszenie na serwerze testowym. Tak to wygląda:

  • rozdzielczość 1280x1024 (Firefox):

    screenshot-20211011203452.png

  • rozdzielczość 320x600 (przykładowa w trybie mobilnym na Firefoxie):

    screenshot-20211011203554.png

W przypadku pierwszym (rozdzielczość 1280x1024) UX jest w porządku. Myślę, że można by jeszcze trochę pokombinować, ale generalnie w porządku. Natomiast w przypadku drugim (rozdzielczość 320x600) wygląda to niezadowalająco dla mnie: "menu oferty" jest dopiero po przewinięciu całej oferty oraz ewentualnych pytań do niej. Ja sobie poradzę, jestem obeznany zarówno z różnymi formularzami w internecie, jak i w naszym serwisie, ale inni? Jeśli według Ciebie menu oferty jest ważniejsze od oferty, sugerowałbym przesunąć je nad ofertę. Przynajmniej u mnie pokazana przykładowa oferta jest znacznie dłuższa niż menu, a to utrudnia dostanie się do niego.

Druga rzecz: zauważyłem, że niektórzy nie uzupełniają informacji o firmie. Wydaje się że przycisk "Informacje o firmie" nie jest widoczny dla użytkowników. Od razu klikają zielony przycisk.

Tu widzę dwa problemy:

  1. z jednej strony kolor zielony oznacza generalnie (tak, jak ja postrzegam ko w internecie): "wszystko OK, można kończyć"; u nas czasem jednak to nie jest "OK", skoro oczekuje się, że przed zakończeniem dodawania oferty użytkownicy uzupełnią jeszcze informacje o firmie; nie jestem pewien, czy kolejność przycisków względem siebie ma znaczenie (ten po prawej, ten po lewej);
  2. z drugiej strony są tu dwa formularze; moim zdaniem jeden byłby w tym przypadku lepszy; użytkownik chce "dodać ofertę pracy", a nie "dodać informacje o tym oraz dodać informacje o tamtym".
0
Silv napisał(a):
Adam Boduch napisał(a):

Odniosę się najpierw troszkę do porównania modułu "Praca" i Kompendium:

Zarówno w Kompendium jak i w module Praca jest ten sam schemat.

Zdaję sobie sprawę, że przez "schemat" rozumiesz ogólne rozmieszczenie treści na stronie. Niemniej u mnie (Moderatora Wiki) w Kompendium to "menu artykułu" wygląda inaczej; na przykład dla szablonu "show", dla rozdzielczości 1280x1024:

No właśnie w module Praca może też by się przydały takie przyciski, z tym że czerwony przycisk "Usuń" oraz zielony "Edycji" :) Zdałem sobie sprawę, że w każdym module mamy to inaczej rozwiązane. Na forum, w mikrogloach czy w ofertach pracy jest UX/UI zrobiony inaczej ;) Poniekąd wynika to ze specyfiki danego modułu.

Co przez to rozumiesz? Czy szukają porzebnych im przycisków po lewej stronie, na górze, na dole? Czy naciskają nieodpowiedni przycisk?

Nie wiedzą że da się edytować ofertę. Nie wiedzą jak dodać informacje o firmie.

1

Moje pierwsze wrażenie to: niech spadają, dobrze jest. Ale z drugiej strony może te panie z HR mają inny tok myślenia (niż my) i chcą dużych, kolorowych przycisków w stylu bootstrapa. Najlepiej byłoby gdyby najważniejsze elementy był najbardziej wyróżnione: dodaj, usuń, edytuj, kopiuj, wklej itp. Do nich mówi się buzzwordami. Jakiekolwiek wytłumaczenie im zaistniałej sytuacji może skończyć się przepełnieniem stosu.

2

Co do menu - bym zostawił tak, jak jest.
A "informacje o firmie"są rzeczywiście dobrze zamaskowane - do poprawy :p

1

@cerrato: zmieniłem obramowanie przycisku Informacje o firmie. Teraz lepiej?

screenshot-20211027181649.png

0

@Adam Boduch: daj jakiegoś linka do wersji testowej, albo chociaż pełnego screenszota - bo jak tak ten przycisk jest sam, wyeksponowany to wygląda OK, ale na tle całości to już może się gubić.
I co z wersją kolorową ikon?

3

@Adam Boduch: , łap wideo opinię o tym formularzu; poruszyłem o wiele więcej kwestii niż tylko ów guzik informacji o firmie. Poza tym zapomniałem na filmie wspomnieć o popsutym tab order, w zakładce "Oferta Pracy" jest to combobox z typem umowy, oraz pole Kluczowe technologie. Na 2 stronie też są problemy z nawigacją tabem, np. te opcje do dodawania zdjęć nie mają dobrze zwizualizowanej informacji iż mają nastawionego fokusa.

Poza tym znalazłem takie podsumowanie portali pracy w it, może uznasz je za interesujące.

0

@MasterBLB: o kurcze, dzięki :) Na pewno obejrzę. Czy zajmujesz się zawodowo UX? ;)

0
Adam Boduch napisał(a):

@MasterBLB: o kurcze, dzięki :) Na pewno obejrzę. Czy zajmujesz się zawodowo UX? ;)

Poniekąd tak, zwłaszcza ostatnio. Generalnie, najbardziej lubię tworzyć desktopowe aplikacje w C++/Qt - jeśli grasz w Battletecha to z pewnością docenisz taki programik ;]

0

I jak @Adam Boduch , przydało się?

0

Jeszcze nie miałem czasu się tym zająć :(

1

Przycisk Informacje o firmie wygląda jak link. Sam bym w niego nie kliknął bo bym się bał, że nie zapisze się formularz.

Można zmienić go na "Dodaj informację o firmie" albo "Zapisz i dodaj informacje o firmie"

1

@MasterBLB: dzięki za wiele uwag. Część już poprawiłem, a część zadań "do zrobienia" dodałem na github.

Edytor w formularzu to gotowiec - TinyMCE. Muszę sprawdzić czy jest dostępna jego nowsza wersja bo działanie rzeczywiście niepokojące.

0

@Adam Boduch: tak się z ciekawości dopytam - co poprawiłeś?

0

Oj, sporo rzeczy. Na github znajdziesz pełną listę commitów :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1