Możliwość pisania komentarzy dopiero od iluś punktów reputacji

8

Bardzo często widzę, że ludzie korzystają z systemu komentarzy do prowadzenia dyskusji na ciągnący się w temacie wątek. Tematy robią się przez to chaotyczne i niewygodne w czytaniu. Zazwyczaj nowi użytkownicy mają z tym największy problem. Może warto by było dodać ograniczenia na dodawanie komentarzy i pozwolić na nie od na przykład 50 punktów?

4

Zastanawiam się dlaczego tak się dzieje? Też zauważyłem, że ludzie wolą dodać komentarz, który nie dość ma ograniczenia długości tekstu, nie obsługuje pełnego formatowania markdown to jeszcze ludzie nie wiedzą, że coś nowego zostało napisane w wątku.

W każdym razie na github jest zadanie umożliwiające przekształcenie komentarza w post.

4

@Adam Boduch: Nie ma nad czym się tu zastanawiać. Komentarz jest mniej "oficjalny" niż duży, nowy post, a jednocześnie odpisuje konkretnej osobie na konkretną wiadomość.

Pisanie nowego posta, żeby komuś odpisać, wydaje się przesadyzmem. Wiem, że w postach można kogoś oznaczyć, zacytować itp.
Ale komentarze czasem wydają się być bardziej optymalnym sposobem na odpisanie komuś.

3

Zgadzam się ze @Spine . Odpowiedź jest "bardziej publiczna" i ogólniejsza, komentarz "bardziej prywatny", konkretny. Sam czasem mam wątpliwości, gdzie napisać to, co chcę napisać. Z jednej strony wydaje mi się to zbyt błahe na odpowiedź, z drugiej zbyt dotyczące tematu jak na komentarz. Czasem też nie chciałbym przerywać dyskusji, która wytworzyła się w opowiedziach. Czasem chciałbym właśnie przenieść dyskusję z komentarzy w odpowiedzi…

Poza powyższym: może użytkownicy biorą też trochę przykład z innych portali – na przykład z sieci StackExchange?

5
Adam Boduch napisał(a):

Zastanawiam się dlaczego tak się dzieje?

Bo ludzie to nietryby. ;)

Wielu nie rozumie, że komentarze służą do off-topu (do prowadzenia dyskusji pobocznych, zgłaszania błędów czy pisania podziękowań za pomoc), a nie do dorzucania małych uwag czy krótkich odpowiedzi w ramach poruszanego tematu/problemu.

Jak jeden zacznie, to kolejni ciągną dyskusję w komentarzach, zamiast zwrócić uwagę i ją uciąć. Choć czasem użytkownicy (głównie starsi stażem) upominają o to świeżaków i szkoda, że nie zawsze to działa — niektórym trzeba uwagę zwracać kilka razy, aż zaskoczą.

1

Wielu nie rozumie, że komentarze służą do off-topu (do prowadzenia dyskusji pobocznych, zgłaszania błędów czy pisania podziękowań za pomoc), a nie do dorzucania małych uwag czy krótkich odpowiedzi w ramach poruszanego tematu/problemu.

może rozumieją, ale uważają to za bezsensowne

3

Skoro ktoś się chce włączyć do dyskusji, to niech to robi jawnie (tak aby inni dyskutanci to zauważyli), zamiast chować się po komentarzach.

6

Też mi się wydaje, że głównie ludzie chcą "się tylko dopytać" i nie robić wielkiego halo (w ich mniemaniu) w postaci postu. Myślę, że głównie bierze się to z tego, że są przyzwyczajeni do portali typu Facebook albo komunikatorów w stylu Slacka, gdzie netykieta jest zgoła inna niż na forach internetowych.

5
furious programming napisał(a):

komentarze służą do
podziękowań

Jak się prawidłowo dziękuje to najlepiej wyjaśni @cerrato (+ może jeszcze parę osób)

2
Michał Sikora napisał(a):

Też mi się wydaje, że głównie ludzie chcą "się tylko dopytać" i nie robić wielkiego halo (w ich mniemaniu) w postaci postu. Myślę, że głównie bierze się to z tego, że są przyzwyczajeni do portali typu Facebook albo komunikatorów w stylu Slacka, gdzie netykieta jest zgoła inna niż na forach internetowych.

No właśnie chciałem to napisać. Dzieci facebooka myślą po prostu, że forum internetowe to takie same gówna jak portale społecznościowe, i próbują w ten sam sposób forum używać. No i w efekcie robią syf, jak na fejsie.

3
somekind napisał(a):

Dzieci facebooka

TikTok otwiera w Warszawie biuro na Europę Środkową-Wchodnią.
Świeżo mianowana szefowa biura na konferencji prasowej podsumowała, że młode pokolenie TikToka nie korzysta z Facebooka i jemu podobnych, i to je odróżnia od starego pokolenia.

Więc pokolenie Facebooka to już starzy dziadersi.
Kim jest zatem pokolenie forów internetowych, które na pokolenie z Facebooka mówi "dzieci"?

4
BraVolt napisał(a):

Kim jest zatem pokolenie forów internetowych, które na pokolenie z Facebooka mówi "dzieci"?

Tak w ogólności to ludzie, którzy odróżniają posty od wątków.

Może przy dodawaniu komentarza nowy użytkownik powinien widzieć komunikat w rodzaju:
Komentarze służą do pobocznej dyskusji nie związanej z tematem wątku. Jeśli chcesz odpisać na temat, użyj posta. Czy na pewno chcesz dodać komentarz?
Oczywiście za pierwszym razem młody fejsbukowiec tego nie przeczyta (tak jak nie czytają instrukcji formatowania postów), więc komunikat powinien wyskakiwać tak z 10 razy mimo jego zamknięcia, aby miał więcej szans zatrybić.
Może warto spróbować?

1
Michał Sikora napisał(a):

Zazwyczaj nowi użytkownicy mają z tym największy problem.

Co za bzdura, chyba przegladamy calkiem inne forum. Wlasnie to dziala calkowicie na odwrot, uzytkownicy z wiekszym stazem odpisuja czesciej w komentarzach,szczegolnie w dzialach mniej technicznych. Na telefonie nie chce mi sie bawic z linkami, bo cos bym popsul, ale wiekszej bzdury dawno tutaj nie widzialem

4

Masz rację, przegadamy całkiem inne forum, bo do działów nietechnicznych praktycznie nie zaglądam.

2
Adam Boduch napisał(a):

Zastanawiam się dlaczego tak się dzieje? Też zauważyłem, że ludzie wolą dodać komentarz, który nie dość ma ograniczenia długości tekstu, nie obsługuje pełnego formatowania markdown to jeszcze ludzie nie wiedzą, że coś nowego zostało napisane w wątku.

Jak się pisze posta, to trzeba uważać, żeby pisać na temat, a komentarz pozwala robić dygresje bez obawy, że ktoś powie "zaśmiecasz wątek", moderator skasuje posta, a OP się obrazi ;)

0
Michał Sikora napisał(a):

Masz rację, przegadamy całkiem inne forum, bo to działów nietechnicznych praktycznie nie zaglądam.

No spokojnie, to ja ci znalazlem, skoro tobie sie nie udalo. I wcale nie szukalem daleko,pierwszy temat pod twoim, link: Mikroblog - czy na pewno aktualny regulamin spełnia oczekiwania użytkowników? i ktora osoba z komentujacych pierwszy post jest z malym stazem? A jeszcze twoj komentarz do mojego wczesniejszego postu,gdzie mi po prostu odpowiedziales, zamiast dodac post XD moze troche konsekwencji,ziomek

6
tmk3 napisał(a):

Mikroblog - czy na pewno aktualny regulamin spełnia oczekiwania użytkowników? i ktora osoba z komentujacych pierwszy post jest z malym stazem?

I która osoba z komentujących linkowany post włączyła się do dyskusji na opisany w poście problem? :|

Napisałem w komentarzu, aby OP poprawił tytuł, bo nic nie mówił o istocie wątku. Zmienił go, ale nadal był sformułowany niezgodnie z logiką i mógł wprowadzać w błąd — i na ten temat pisaliśmy komentarze. Po naprawieniu tytułu wątku, komentarze do tego posta się skończyły. Wszystkie komentarze zawierają off-topic, więc istnieją w zgodzie ze sztuką udzielania się na tym forum.

Zaorałeś się, „ziomek”. :D

0

Przypisałem ankietę do wątku. Można głosować chociaż patrząc po liczbie "łapek" jakie dostał ten wątek, to chyba pomysł się podoba.

0

Jakbym w beton rzucal -pokazac wam palcem, to bedziecie sie wypierac.ja sie zgadzam,ze twoj jeden komentarz byl wystarczajacy,ale cala reszta jest zbedna. Ale ty sie dalej bedziesz wypieral, ze przeciez offtop i nie przedzkadza, bo pozniej wlaczyli sie do rozmowy. Chodzi o sam fakt - sa zbedne komentarze, tak trudno to przyznac? Mnie nie zaboli od 50 pkt, ale zaklamujecie rzeczywistosc, taka jest prawda. Wszyscy pisza zbedne komentarze i zmiana od 50 pkt nic tutaj nie da

4

Problem jest taki, że jeżeli utrudnimy używania komentarzy w zły sposób, to utrudnimy też w dobry. Dlatego jestem na nie.

2

Moim zdaniem komentarze są bardzo użyteczne, bo można wskazać, do jakiego postu się odwołujemy. Dyskusje na innych forach często zawierają mnóstwo cytatów (lub tytułów typu Re: Re: Re: ...) jedynie w tym celu. Niemniej uważam, że można by było wprowadzić taki oto podział: w postach należy pisać informacje/opinie/pytania/tezy, a w komentarzach jak sama nazwa wskazuje - komentować i omawiać te pierwsze.

3

Hmm, po liczbie głosów jakie zdobył ten wątek myślałem, że wyniki ankiety będą zupełnie inne. Wchodzę i patrzę że jest 12:1 na rzecz pozostawienia tak jak jest.

W formularzu dodawania nowego komentarza jest taki oto placeholder co do tego czym powinien być komentarz: screenshot-20210202104155.png

...jednak ludzie pewnie go ignorują albo nie zauważają.

2

Odpowiedz i komentarz mowia same za siebie. Stack Overflow ma to jasno ograniczone:

  • Odpowiedz - Jesli odpowiadasz na zadane pytanie
  • Komentarz - Jesli komentujesz odpowiedz w jakims celu, np doprecyzowania odpowiedzi, z reguly autor edytuje odpowiedz bazujac na komentarzach.

Przynajmniej na SO obserwuje wyuczona kulture, nowi uzytkownicy z reguly jej nie przestrzegaja, ale po kilku upomnieniach w komentarzu, po instrukcjach co maja poprawic wyrabiaja sie.

Problemu z nowymi uzytkownikami sie nie uniknie, a wprowadzanie drakonskich obostrzen tylko zle wplynie na forum bo stanie sie jak elektroda, gdzie na kazde pytanie laik dostaje odpowiedz typu:
"Pytanie razaco narusza poziom forum. Sa to podstawy Elektroniki analogowej. Aby zadac pytanie na forum zapoznaj sie z jej podstawami", albo "Temat poruszany na forum wiele razy, dzisiaj dostajesz ostzezenia ale nastepnym razem bedzie ban. Prosze uzyj szukajki"... Dzisiaj jak widze elektrode to wchodze tam tylko w ostatecznosci.

0

@daniel1302: Wydawało mi się że u nas też jest podobny podział (patrz mój post powyżej odnośnie placeholdera).

2
Manna5 napisał(a):

Moim zdaniem komentarze są bardzo użyteczne, bo można wskazać, do jakiego postu się odwołujemy. Dyskusje na innych forach często zawierają mnóstwo cytatów (lub tytułów typu Re: Re: Re: ...) jedynie w tym celu.

To do którego posta się odwołujemy, zawiera się w nagłówku cytatu (oczywiście usuwając zbędną treść z cytatu, której nie komentujemy) lub wstawiając frazę @Manna5, aby użytkownik, na którego słowa odpowiadamy, dostał o tym fakcie powiadomienie. Dzięki temu posty mogą być krótkie, a dyskusje zwięzłe i wygodne do czytania.


daniel1302 napisał(a):

Odpowiedz i komentarz mowia same za siebie. Stack Overflow ma to jasno ograniczone:

  • Odpowiedz - Jesli odpowiadasz na zadane pytanie
  • Komentarz - Jesli komentujesz odpowiedz w jakims celu, np doprecyzowania odpowiedzi, z reguly autor edytuje odpowiedz bazujac na komentarzach.

Problem w tym, że SO to nie jest forum, tak jak 4p. Tam pytacz zakłada wątek i więcej postów nie pisze, a wszystkie posty są odpowiedziami zawierającymi rozwiązania. Jedyna możliwość dopytania o coś, wytknięcia błędu czy zasugerowania czegokolwiek, to napisanie komentarza. Tak więc tam jest inaczej, bo struktura dyskusji jest zupełnie inna.

4p to nie serwis do dzielenia się gotowcami — u nas się dyskutuje i trzeba wiedzieć jak to robić. I niestety, pomimo tego, że reguły są jasno ustalone, wielu nadal ma poważne problemy ze zrozumieniem jak dyskutować. Ludzie są przyzwyczajeni do komentarzy, bo te są wszędzie, dlatego trzeba im co nieco podpowiadać. I dobrze by było, gdyby robili to wszyscy użytkownicy, a nie tylko moderatorzy.

1

Ok, pomysł nie przeszedł, patrząc po wynikach ankiety.

Jakieś inne pomysły jak można by edukować użytkowników, nieuprzykrzając przy tym życia?

Ja ze swojej strony przesunąłem priorytet zadania na github (zadanie z 2017 roku, eh...) umożliwiającego moderatorom zamianę komentarza w post. Z pozoru proste zadanie, ale czy komentarz zamieniony na post powinien być końcu wątku (sprawa prostsza: dodajemy nowy post, idzie powiadomienie do obserwatorów) czy w środku, tuż za komentowanym postem (tutaj trudniejsza: trzeba zmienić sortowanie z ID na datę; czy oznaczać wątek jako nieprzeczytany czy nie?).

2

Skoro komentarz się odnosi do danego posta, a chcemy z niego zrobić post-odpowiedź na ten konkretny wpis, to chyba logiczne, że ta odpowiedź powinna być bezpośrednio pod postem, którego odpowiedź dotyczy.

czy oznaczać wątek jako nieprzeczytany czy nie?

ja bym to widział analogicznie do sytuacji, w której w obserwowanym wątku ktoś wprowadzi zmianę w poście. Wtedy dostajesz powiadomienie, po kliknięciu którego jesteś przenoszony do danego wątku, a ten edytowany post jest podświetlony na żółto. Tylko w tym przypadku to nie będzie post po edycji, tylko nowowstawiony.

P.S. czy poza opcją zamiany komentarza na post, jest w planach rozbijanie wątków - żeby wydzielić od jakiegoś momentu jego dalszą część jako nowy wątek? Jest to przydatne, jeśli pojawia się offtop, ale z drugiej strony są tam pisane wartościowe rzeczy. Głupio to skasować, ale zostawiając w głównym wątku mamy bałagan - dlatego najlepiej to wydzielić do osobnego wątku, gdzie będzie można ten temat dalej ciągnąc, ale już nie jako offtop.

1

ja bym to widział analogicznie do sytuacji, w której w obserwowanym wątku ktoś wprowadzi zmianę w poście. Wtedy dostajesz powiadomienie, po kliknięciu którego jesteś przenoszony do danego wątku, a ten edytowany post jest podświetlony na żółto. Tylko w tym przypadku to nie będzie post po edycji, tylko nowowstawiony.

Ok, powiadomienie jednak jest wysyłane tylko tym osobom, które obserwują dany post. W tej sytuacji nikt nie obserwuje tego postu ponieważ dopiero go tworzymy.

P.S. czy poza opcją zamiany komentarza na post, jest w planach rozbijanie wątków - żeby wydzielić od jakiegoś momentu jego dalszą część jako nowy wątek?

https://github.com/adam-boduch/coyote/issues/559

1

OK, ale chyba jest tak, że jak wejdę na stronę z wątkami i widzę, że wątek jest nieprzeczytany, to po kliknięciu na niego nie trafiam na pierwszy post, tylko do pierwszego nieprzeczytanego. Więc chyba tutaj by się przydał mechanizm analogiczny. Zresztą dla osoby wchodzącej do wątku nie ma większego znaczenia, czy został dodany nowy post, czy nastąpiło przekształcenie komentarza w post. Po prostu - jest jakaś nowa treść, z którą może chcieć się zapoznać. A to, że pod tym postem mogą być inne, które już widział, to raczej nie ma większego znaczenia.

1
cerrato napisał(a):

[...] to raczej nie ma większego znaczenia.

Chciałbym w to wierzyć ;) Idę o zakład, że będą zgłoszenia bugów w stylu: "przeczytany wątek ponownie oznacza się jako nieprzeczytany" ;)

PS. Można też spróbować zmniejszyć dozwoloną liczbę znaków w komentarzach aby ludzie nie pisali tam jakichś długich historii.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1