Problem z powiadomieniami - wszystko wskazuje na nieistniejące treści

Odpowiedz Nowy wątek
2019-12-21 19:37
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 dni temu

Lokalizacja: Poznań

0

Jak w temacie - wszedłem dzisiaj pierwszy raz na forum, zobaczyłem kilka powiadomień. Tak, jak zawsze - otworzyłem je wszystkie naraz, każde w osobnej karcie. Niestety, jak widać na poniższym obrazku - wszystkie trafiły na 404.

Otworzyłem ponownie 4P w nowym oknie i wprawdzie numerek z dzwoneczka zniknął (czyli jakby nie było niczego nowego), ale po rozwinięciu powiadomień - wszystkie nadal były zaznaczone na żółto (czyli jako nieprzeczytane). Tym razem wszystkie linki z powiadomienia udało się otworzyć bez problemów.

Pierwszy raz spotkałem się z takim zachowaniem, prawdopodobnie ma to związek z niedawnym grzebaniem Adama w systemie.

screenshot-20191221193724.png

EDIT
Udało mi się sytuację odtworzyć.
Jeśli na głównej kliknę dzwoneczek i pootwieram tematy z rozwijalnej listy, to jest OK.
Ale jeśli z tej listy kliknę na link "powiadomienia" i w ten sposób trafię na https://4programmers.net/User/Notifications to otwierając powiadomienia z tamtego miejsca, zamiast trafić do wątku, którego dotyczy powiadomienie, dostaję 404.

Przykładowy link ze strony z powiadomieniami: https://4programmers.net/notification#/Forum/Hardware_Software/54405-Shutdown_w_WinXP?p=1641036#comment-555113 oraz adres tego samego powiadomienia, ale uzyskany z listy rozwijalnej po kliknięciu dzwoneczka - https://4programmers.net/Forum/Hardware_Software/54405-Shutdown_w_WinXP?p=1641036#comment-555113 (musiałem dać jako kod, bo inaczej Coyote wyświetlając adres podmieniał link na tytuł wątku).

Wygląda na to, ze fragment "notification" w URL powoduje problem.

EDIT 2
Jeśli staram się postępować z powiadomieniami tak, jak to robiłem zawsze, czyli klikam na dzwoneczek, rozwija się lista, z której klikam na kilka elementów środkowym klawiszem (otwieram je w nowej karcie) to wprawdzie wątki w nowych kartach są otwierane poprawnie, ale cały czas, nawet po odświeżeniu strony, są podświetlone na żółto.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
edytowany 6x, ostatnio: cerrato, 2019-12-21 20:04

Pozostało 580 znaków

2019-12-21 19:55

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 3 minuty temu

1

To ja zgłoszę inny błąd: ostatnie parę dni miałem zawsze ilość powiadomień+1, czyli jeżeli rzeczywiście w obserwowanych wątkach dodano odpowiedź lub oceniono (mnie) to dostawałem 2x powiadomienia (1 ekstra). Czyli jak rzeczywistych winno być np. 4 którymś razem, to mi zgłosiło się ich 8. Nie wiem czy to tylko u mnie, czy ktoś inny też ma taki problem?

Nieładnie tak pasożytować na czyichś wątkach. Ale z drugiej strony to czego można się spodziewać po takim robalu ;) A tak poważniej mówiąc- czy udało Ci się odtworzyć opisany przeze mnie błąd? - cerrato 2019-12-21 20:06
Pasożytuję namiętnie, a Twój błąd mi występuje bardzo rzadko, ale zwykle zrzucam to na fakt, że być może ktoś usunął wątek/post (tak to z mojej perspektywy wygląda) - TurkucPodjadek 2019-12-21 20:09
A spróbuj wejść na https://4programmers.net/User/Notifications i otworzyć kilka przykładowych powiadomień. U mnie wszystkie odpalone w ten sposób dają 404 i chciałbym się upewnić, że inni też tak mają. - cerrato 2019-12-21 20:12
@cerrato: Tak. U mnie linki, na tamtej podstronie, też mają dodatkowy fragment i prowadzą do 404. - Delor 2019-12-21 20:33
@Delor: dzięki za informację - cerrato 2019-12-21 20:38
U mnie też, same 404 - TurkucPodjadek 2019-12-21 20:39

Pozostało 580 znaków

2019-12-22 17:15
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

1

Istotnie cały kod powiadomień oraz wiadomości prywatnych został przepisany. W backendzie też były drobne zmiany. Niestety pełna lista powiadomień nie została objęta testami więc ten bug mi umknął. Zostało to już poprawione.

@TurkucPodjadek: czy jesteś pewny że w tym przypadku nie doszło do pogrupowania powiadomień? Powiadomienia tego samego typu są grupowane jeżeli były nieprzeczytane.

Nie jestem pewien teraz, ale zobaczę jak będzie działać i jak będzie coś z tych spraw to zgłoszę w razie czego - TurkucPodjadek 2019-12-22 18:31

Pozostało 580 znaków

2019-12-22 18:56
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 dni temu

Lokalizacja: Poznań

0

@Adam Boduch: a co z jeszcze jedną kwestią, którą zgłosiłem: jak otwieram link z powiadomienia w nowej karcie, to nie znika (nawet po przeładowaniu strony) żółte podświetlenie. Gdy kliknę lewym klawiszem myszy na powiadomieniu, to po jego otwarciu, jest już na białym tle. Tak ma być?


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2019-12-22 21:07
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

Lokalizacja: Tuchów

0

Nie, nie tak ma być. Nieważne czy klikniesz w żółte powiadomienie LPM czy rolką, od tego momentu powinno mieć białe tło. Oczywiście jeśli masz nowych powiadomień dajmy na to dziesięć i w każde klikniesz rolką myszy (czyli dla każdej utworzy się dedykowana zakładka), to w niektórych zakładkach część powiadomień nadal będzie podświetlana na żółto, dlatego że strony załadowały się jeszcze zanim wyklikałeś wszystkie powiadomienia. Po odświeżeniu strony wszystkie otwarte powiadomienia powinny mieć już białe tło.

Jeśli działa to inaczej, no to jest gdzieś błąd. Sam póki co nie spotkałem się z takimi problemami.


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-12-22 21:08
Jak raz Opera działa lepiej niż inne przeglądarki. ;) - Silv 2020-02-09 21:48

Pozostało 580 znaków

2019-12-22 21:11
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 dni temu

Lokalizacja: Poznań

0

Mam świadomość, że jeśli otworzę kilka nowych kart, to stan powiadomień w każdej z nich będzie taki, jaki był w chwili jej otwarcia. Dlatego też napisałem, że nadal są żółte, nawet po przeładowaniu strony. Dotychczas tego zjawiska nie zauważyłem, zawsze otwierałem powiadomienia w nowych kartach przez rolkę/przycisk środkowy i się poprawnie odznaczały jako przeczytane. Od paru dni jest z tym problem.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2019-12-22 21:14
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

Lokalizacja: Tuchów

0

Jeśli tak jest no to coś nie działa prawidłowo. Sam nie spotkałem się z problemem z kolorami teł powiadomień, ale – tak jak już inni pisali – niektóre stare powiadomienia, które odczytałem, aktywowały się ponownie i prezentowały jak nowe.

Ale to było kilka dni temu i od tamtej pory cisza. Widać jakieś poprawki poleciały na serwer. ;)


edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2019-12-22 21:14

Pozostało 580 znaków

2019-12-22 21:22
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

0
cerrato napisał(a):

@Adam Boduch: a co z jeszcze jedną kwestią, którą zgłosiłem: jak otwieram link z powiadomienia w nowej karcie, to nie znika (nawet po przeładowaniu strony) żółte podświetlenie. Gdy kliknę lewym klawiszem myszy na powiadomieniu, to po jego otwarciu, jest już na białym tle. Tak ma być?

To powinno być już poprawione.

Pozostało 580 znaków

2019-12-24 17:03
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 dni temu

Lokalizacja: Poznań

0

Zauważyłem jeszcze 2 rzeczy związane z powiadomoeniami:

1) mam nieprzeczytane wiadomości od 3 ludzi, mam numerek na ikonie koperty, ale nie mam stosownych powiadomień. Czy teraz, w związku z wiadomościami Real-Time, takie powiadomienia zostały wycofane?

2) siedzę na komórce (na desktopie tego nie widziałem nigdy wcześniej). Miałem kilkanaście powiadomień, potem doszlo kolejne. Zamiast zwiększyć ilość, to zrobiła się dyskoteka. Na zmianę, killka razy na sekundę, przy ikonie dzwonka pojawia się "1" oraz wcześniejszą ilość.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2019-12-24 19:03
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 dni temu

Lokalizacja: Poznań

0

Jeszcze jedna rzecz - na ikonie koperty mam cyfrę 1. Klikam na kopertę, lista się rozwija, ale nie mam niczego podswietlonego na żółto. Wchodzę na https://4programmers.net/User/PM i przegladam listę konwersacji - żadna nie jest wyróżniona. Wchodzę w kilka ostatnich, w których uczestniczyłem i patrzę, czy coś tam nie jest wyróżnione - niczego nie widzę.

Jakieś pomysły/sugestie?


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-12-24 19:04

Pozostało 580 znaków

2019-12-24 23:42
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

Lokalizacja: Tuchów

0
cerrato napisał(a):

Jakieś pomysły/sugestie?

Wyczyść pamięć podręczną przeglądarki i przeładuj stronę – standardowo.

Jeśli nadal coś będzie nie tak to siłą rzeczy musi być gdzieś bubel.


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-12-24 23:43

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

2 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 2

Robot: CCBot (2x)