Usuńmy opis kategorii

1

@Silv: proporcje są prawidłowe i wszystkie loga posiadają jednakową szerokość.

To nie wina Adama, że PHP ma jajowate logo.

0

@furious programming: tak tylko napisałem ogólnie. Jeśli proporcje są zachowane w ikonach od początku, to całkiem w porządku dla mnie – niech będzie jakkolwiek duże/małe jajo.

1

@Adam Boduch: może by trochę te ikonki powiększyć, tak aby loga były bardziej widoczne?

0

Można powiększyć. Przed wystawieniem na produkcje na pewno udostępnia do testów i będzie można poeksperymentować.

3

Wprawdzie napisałem to jako komentarz kilka postów wyżej, ale że moim zdaniem jest to dość ważna informacja, więc wkleję także w postaci posta:


Nie zmieniajmy koloru logotypów (a właściwie, jeśli mamy być ściśli, to sygnetów - https://pl.wikipedia.org/wiki/Sygnet_(logo)), bo stanowią one integralną część całego znaku. To jest złamanie podstawowych zasad, które są zakładane przy projektowaniu tego typu materiałów, każdy grafik to powie. Zamiast tego proponuję zrobić coś na kształt obecnych powiadomień - ikona się nie zmienia, ale przy niej pojawia się jakaś czerwona kropka, podkreślenie, ramka albo inny wyróżnik.

Podkreślam - zmiana kolorów sygnetów to barbarzyństwo. Ponadto każdy wie, w jakim kolorze jest logo PHP. Gdy stanie się ono nagle pomarańczowe czy zielone, to bardzo mocno straci swoją rozpoznawalność "na pierwszy rzut oka", przez co strona stanie się mniej user-friendly/mniej intuicyjna w obsłudze.

1

@cerrato: Twoja propozycja jest jak najbardziej warta rozważenia. W ogóle fajnie byłoby ujednolicić informacje o tym, że mamy do czynienia z nowym postem/wątkiem.

W powiadomieniach czy pm, nowe elementy są podświetlone na pomarańczowo. Na stronie głównej, ikony również są podświetlone na pomarańczowo, ale już w widoku listy wątków, ikonka ma kolor zielony ;) Niezły bałagan.

@Marooned: pisałeś aby na stronie głównej forum, link bezpośrednio prowadził do ostatniego nieczytanego posta. Zgadzam się z tym. Można by było zlikwidować w ogóle te ikonkę, która jest obecnie. Ale jak w takim razie rozróżnić czy dany wątek w kategorii jest przeczytany czy też nie (nadal mówimy o stronie głównej forum).

3

Wystawiłem wersję do testów na nowym serwerze: https://4programmers.dev/Forum
Sporo kodu zostało przepisane, również po stronie backendu. Zapraszam do testowania.

Pogadajmy zatem o tych ikonkach. Proponujecie więc loga języków w kolorze przy każdej kategorii. Natomiast przy kategoriach nietechnicznych jakaś domyślna ikona? Oraz kropeczka przy ikonce informująca że w kategorii są nowe posty?

__

Kilka zmian w nowej wersji:

  • możliwość przesuwania kategorii góra/dół (dla zalogowanych)
  • możliwość ukrywania kategorii z danej sekcji (dla zalogowanych)
  • zawijanie sekcji działa jak obecnie ale nie jest zapamiętywane po stronie serwera. Okazało się że nie jest to zbyt popularna funkcjonalność. Zaledwie 120 osób skorzystało z niej na przestrzeni kilku lat. Możliwe jest jednak ukrycie wszystkich kategorii w danej sekcji
0

Czemu oznacz jako przeczytane zupełnie inaczej teraz działa? :(

0
danek napisał(a):

Czemu oznacz jako przeczytane zupełnie inaczej teraz działa? :(

Chodzi o brak kliknięcia na ikonę kategorii? Dorobi się. Dla mobilnych po prostu nie ma ikony kategorii stąd inny sposób na oznaczanie jako przeczytanej.

1
Adam Boduch napisał(a):

Chodzi o brak kliknięcia na ikonę kategorii?

Dokładnie, przyzwyczaiłem się do tego :D

0

Przed próbą rejestracji brak informacji o tym, że nazwa użytkownika musi mieć >= 2 znaków. Nie wiem – chyba tak samo jest na produkcji?


UPDATE: Na podany adres e-mail, przesłany został link aktywacyjny. – niepoprawny przecinek.

5

@cerrato: o coś takiego chodziło?

screenshot-20200126153126.png

BTW: wystawiłem te 2 ikonki na serwerze testowym: https://4programmers.dev/Forum

0

Przyznam szczerze, że te kolorowe ikonki robią z tej listy trochę cepelię w jarmark świętojański i nie rezonuje to z moim feng shui.

0

Jakieś uwagi, bugi? :) Można mergować do mastera?

Spędziłem dziś kilka godzin aby ikonki svg, loga języków wygenerować do jednego pliku SVG sprites i to efekt: https://4programmers.dev/Forum

Przy logo PHP czarne tło się wyświetla, logo Pythona nie wyświetla się wcale. Utknąłem z tym.

0

A JavaScript ma tak wyglądać?

screenshot-20200129212754.png

0
  1. Jeśli chodzi o ikonkę Javy, to wygląda dla mnie dobrze. Nie za duża, nie za mała, w dobrym oddaleniu od innych elementów, w dobrych kolorach. Zacząłem się też zastanawiać, czy koniecznie te ikonki muszą być interaktywne…
  2. Nie jestem przekonany, czy warto wprowadzać kolory co drugiego wiersza (kategorii; dla innych: w tej propozycji jest on wyróżniony kolorem rgb(250, 250, 250)).
  3. Nie jestem przekonany, czy jest potrzebna ta ramka/cień, która wyświetla się pod awatarem po najechaniu na, hm… "pole" z m.in. odnośnikiem do ostatniego posta – powodując przeskoczenie elementów. Co ciekawe, u mnie na FF 72.0.1 powoduje to przeskoczenie:
  • dla obu pierwszych kategorii z obu działów – całych owych "pól";
  • dla ostatniej (drugiej?) kategorii z pierwszego działu (Podstawy programowania) – wszystkich elementów poza odnośnikiem do ostatniego posta;
  • dla ostatniej (drugiej?) kategorii z drugiego (ostatniego?) działu (Inne) – samego odnośnika do ostatniego posta.

Nie podoba mi się tutaj niespójność przeskakiwania. Zastanawiam się też, czy w ogóle jest potrzebne – a może to efekt uboczny :/ ?

  1. Przeniósłbym ikonkę oznaczania jako przeczytane jednak gdzieś na lewo od nazwy kategorii – po prawej za bardzo oznacza dla mnie "oznaczanie jako przeczytane" tylko ostatniego postu (co nie ma logicznie dla mnie sensu).

PS. Moim zdaniem też, jeśli wprowadza się jakąś akcję zależną od najechania kursorem myszy/kliknięcia, to pole wywołujące tę akcję powinno być dobrze określone; to przeskakiwanie wyżej jest to objaw tego; przeskakiwanie jako takie nie jest odpowiedniej dla mnie, jak napisałem – ale jeśli już ma zostać (lub coś zamiast niego), to należałoby to pole jakoś wyróżnić: ramką, oddzielnym kolorem tła czy czymś.


PS2. Usunięte, bo zdałem sobie sprawę, że jest to całe pole kategorii – więc jest w porządku, jest już odpowiednio wyróżnione. ;)

0

@Adam Boduch: nowe forum jest takie… puste:

forum.png

Znowu błąd, ten sam co w przypadku peemek:

error.png

Klasyczna Opera nadal protestuje… Ale jak chcesz to merdżuj – trudno. :/

1
Silv napisał(a):
  1. Nie jestem przekonany, czy warto wprowadzać kolory co drugiego wiersza (kategorii; dla innych: w tej propozycji jest on wyróżniony kolorem rgb(250, 250, 250)).

Obecnie na produkcji też jest wyróżniony. Chyba nawet takim samym kolorem.

  1. Nie jestem przekonany, czy jest potrzebna ta ramka/cień, która wyświetla się pod awatarem po najechaniu na, hm… "pole" z m.in. odnośnikiem do ostatniego posta – powodując przeskoczenie elementów. Co ciekawe, u mnie na FF 72.0.1 powoduje to przeskoczenie:

Zgadza się. To jest bug na FF. Na Chrome jest ok. Do poprawy.

  1. Przeniósłbym ikonkę oznaczania jako przeczytane jednak gdzieś na lewo od nazwy kategorii – po prawej za bardzo oznacza dla mnie "oznaczanie jako przeczytane" tylko ostatniego postu (co nie ma logicznie dla mnie sensu).

Ciekawa propozycja. Zauważ jednak że tam masz również inne ikonki - m.in. do przesuwania kategorii góra/dół.

@furious programming: chyba rozwiązałem Twój problem. Możesz sprawdzić teraz? Obawiam się jednak że jeżeli nie masz wsparcia dla Array.forEach to zaraz wyskoczy coś innego (np. brak wsparcia dla ikonek svg).

Udało mi się poprawić ikonę Pythona. Okazało się że to jakiś bug w pluginie do webpacka, który przekształca pojedyncze ikonki do SVG sprites (czyli jednego pliku).

0
Adam Boduch napisał(a):
Silv napisał(a):
  1. Nie jestem przekonany, czy warto wprowadzać kolory co drugiego wiersza (kategorii; dla innych: w tej propozycji jest on wyróżniony kolorem rgb(250, 250, 250)).

Obecnie na produkcji też jest wyróżniony. Chyba nawet takim samym kolorem.

Zauważyłem dopiero teraz. ;) Dalej nie wiem, czy potrzebne.

  1. Nie jestem przekonany, czy jest potrzebna ta ramka/cień, która wyświetla się pod awatarem po najechaniu na, hm… "pole" z m.in. odnośnikiem do ostatniego posta – powodując przeskoczenie elementów. Co ciekawe, u mnie na FF 72.0.1 powoduje to przeskoczenie:

Zgadza się. To jest bug na FF. Na Chrome jest ok. Do poprawy.

Załączam zrzuty ekranu – w sumie powinienem wcześniej:

Tu przed najechaniem:

screenshot-20200130144902.png

Tu po najechaniu:

screenshot-20200130144816.png

(to czarne to jest fragment tooltipa)

  1. Przeniósłbym ikonkę oznaczania jako przeczytane jednak gdzieś na lewo od nazwy kategorii – po prawej za bardzo oznacza dla mnie "oznaczanie jako przeczytane" tylko ostatniego postu (co nie ma logicznie dla mnie sensu).

Ciekawa propozycja. Zauważ jednak że tam masz również inne ikonki - m.in. do przesuwania kategorii góra/dół.

Tak, po zalogowaniu widzę. One też nie są w najlepszym miejscu (ale powinny być blisko ikonki do oznaczania jako przeczytane).

0

@Silv: zdaje się że udało mi się poprawić ten bug. Możesz sprawdzić na wersji dev.
Nie uważacie że przy tytule ostatniego wątku w danej kategorii, też powinno być oznaczenie czy ów wątek jest przeczytany czy nie (tak jak obecnie)?

Z ikonkami do kategorii wygląda to tak:

screenshot-20200130174039.png

0

@Adam Boduch: tak to widzę:

forum.png

Cztery kategorie, przy dwóch są ikonki.

0

No właśnie tego się obawiałem. W ogóle u Ciebie nie wyświetla się strona poprawnie: kolor linków w menu jest inny oraz brakuje ikon w menu po prawej stronie ("Oznacz jako przeczytane").

0

O tym już pisałem wcześniej i nawet teraz co nieco się nie wyświetla (głównie nowe ikonki). Byle treść była widoczna, z resztą sobie radzę, a niedoskonałości poprawiam za pomocą user-css. ;)

0

@Adam Boduch: po wprowadzeniu nowej wersji strony głównej forum zgubiła się informacja o zamkniętych kategoriach. Zamknąłem więc ponownie ale po odświeżeniu strony wszystkie nadal są otwarte.

0

Odświeżona strona główna forum

Tutaj lista zmian. Dane te nie są już zapisywane w pamięci. Zamiast tego możesz ukryć niechciane kategorie.

0

Hm, ale ja nie chcę ich ukrywać, raz na jakiś czas tam zaglądam, ale w 90% przypadków jednak je omijam, więc to zamykanie całych kategorii było bardzo pożądaną (i prostą) funkcjonalnością. Dlaczego zostało zabrane? Ktoś zgłaszał z tym jakieś problemy?

1

Był tam soczysty bug. Ustawienia były gubione w momencie gdy ktoś ukrył 1 kategorię w danej sekcji. Nie miałem pomysłu jak szybko to naprawić bez gruntowej przebudowy i sprawdziłem że funkcjonalność została użyta jedynie nieco ponad 100 razy przez okres niemal 4 lat.

0

To propozycja: zapamiętywać zwijanie i resetować je przy modyfikacji widoczności działów. Powinno być banalnie.

1

Ok @Marooned, w takim razie tak też zrobię.

1

Woah, lista forów się też znacząco zmieniła w moderatorskim "przenieś wątek" - Kosz zawsze był gdzieś na dole, a teraz jest coś takiego, nie mam pojęcia po czym sortowane:

screenshot-20200203175148.png

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1