Zmiana górnego paska menu. Ciemniejszy odcień?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-11-21 20:03
6

Parę dni temu wrzuciłem na mikrobloga screenshot z ciemniejszym nagłówkiem z menu. Nie ukrywam, że piszę tego posta aby zebrać trochę feedbacku :) Na mikro jeden z userów zasugerował, że font jest zbyt ciemny na tym moim screenie, co wziąłem sobie do serca.

Wszystko zaczęło się od tego, że postanowiłem zrefaktoryzować kod CSS tego menu i poprawić jego wyświetlanie. Pozycje w submenu nie mieszczą się bowiem na mniejszych ekranach. Dalej miałem się zabrać za zmiany na forum mające poprawić responsywność. Postanowiłem sprawdzić jednak jak czy możemy zwiększyć kontrast pomiędzy tłem strony a paskiem menu. Wziąłem więc kolor tła używany w stopce i użyłem w menu. Dalej zostawiłem jedynie sam symbol graficzny z loga, zmniejszyłem odrobinę odstęp pomiędzy pozycjami w menu (będzie miejsce aby wstawić linka do kolejnego działu ;) oraz zmieniłem font na ten, który jest użyty w logo. Menu rozwijalne można ułożyć wszerz tak jak ma to miejsce w stopce.

screenshot-20191121200250.png

edytowany 2x, ostatnio: Adam Boduch, 2019-11-21 20:05

Pozostało 580 znaków

2019-11-21 20:10
0

jest spoko

przy docelowo całe forum dostanie dark skina?

edytowany 1x, ostatnio: WeiXiao, 2019-11-21 20:10

Pozostało 580 znaków

2019-11-21 22:28
1
Adam Boduch napisał(a):

Na mikro jeden z userów zasugerował, że font jest zbyt ciemny na tym moim screenie, co wziąłem sobie do serca.

Tzn. była mowa o zbyt małym kontraście pomiędzy kolorem tła a tekstu. IMO poziom kontrastu w tamtej propozycji był w porządku, bo był niewielki (co pozwala oczom odpocząć), ale i Twoja nowa sugestia jest ładna, więc spokojnie można zastosować.

Podoba mi się taki pasek menu – pasuje do stopki i ogólnie do całości.

Dalej zostawiłem jedynie sam symbol graficzny z loga, zmniejszyłem odrobinę odstęp pomiędzy pozycjami w menu (będzie miejsce aby wstawić linka do kolejnego działu ;)

Dla działu Użytkownicy, o którego stworzenie wnioskowałem lata temu? :)


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-11-21 22:29

Pozostało 580 znaków

2019-11-22 10:39
1

Ponieważ górna belka jest przyklejona i widać ją cały czas, ciemna wersja będzie odciągać wzrok. Obecna wtapia się wizualnie i nie przeszkadza. Mój głos leci na pozostawienie wersji jasnej.


Pozostało 580 znaków

2019-11-24 20:29
0

Jak coś to te moje wypociny można zobaczyć na serwerze testowym. Np. http://dev.4programmers.info/Mikroblogi

Pozostało 580 znaków

2019-11-24 20:40
1

@Adam Boduch: ten font dla głównych pozycji menu jest jakiś taki dziwny, brzydki jak Comic Sans… Może lepiej by to wyglądało, gdyby zostawić obecny font i dodać mu pogrubienie? Oczywiście w połączeniu z ciemnym paskiem menu:

menu.png

Wygląda całkiem fajnie. ;)

Jednak jeśli już pasek menu ma być ciemny, to trzeba dostosować do niego kolor pola wyszukiwarki.


edytowany 3x, ostatnio: furious programming, 2019-11-24 20:45

Pozostało 580 znaków

2019-11-24 21:20
1

Na telefonie wygląda ok.

edytowany 1x, ostatnio: jurek1980, 2019-11-24 21:20

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 06:42
0

@furious programming: po screenie widać że u Ciebie font się źle wyświetla. Muszę sprawdzić co jest przyczyną, z jakiegoś powodu Twoja wiekowa przeglądarka nie rozpoznaje go :) Zapewne chodzi tutaj o format danego fonta, który nie jest wspierany.

edytowany 1x, ostatnio: Adam Boduch, 2019-11-25 07:29

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 07:22
2

fajne to, mi sie podoba ;)

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 15:24
0

@Adam Boduch: to jest zrzut z Firefoxa, lekko przerobiony przeze mnie za pomocą narzędzi deweloperskich. Chciałem Ci pokazać jak będzie wyglądało menu, jeśli skorzystasz z obecnego fontu z pogrubieniem, zamiast z tego nowego, komicznego. ;)

A klasyczną Operą się nie przejmuj, bo nie ma powodu.


edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2019-11-25 15:25

Pozostało 580 znaków

2019-11-25 15:44
0

Aaa ok. Ten "komiczny" font to jest font używany w logo :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0