Automatyczne plusowanie posta po jego zaakceptowaniu

2

Dość często spotykam się z sytuacją, gdy dany użytkownik pomógł na tyle w wątku, aby jego post został uznany za rozwiązanie problemu; Taki post otrzymuje fajeczkę, jednak często bez plusika; Czasem nawet zdarza się, że w danym wątku jest wiele postów, które doczekały się ocen, jednak ten zafajkowany ma ocenę 0, a przecież to ten post teoretycznie jest najbardziej pomocny; Co najmniej raz na dwa dni (czasem codziennie) sam plusuję takie posty żeby ich autor nie czył się pokrzywdzony (jakkolwiek to brzmi), choć sam nie mam w tym wątku nic do powiedzenia (po prostu nie znam się na tym, więc się nie wypowiadam);

Wnioskuję więc o wprowadzenie funkcji automatycznego plusowania przy akceptowaniu posta; W operacji odwrotnej plusik powinien zostać, dlatego że skoro pytacz zafajkował czyjś post to znaczy, że mimo wszystko był pomocny, nawet jeśli nie stanowi zupełnego rozwiązania problemu; Taka funkcja nie dość, że zwiększy sensowność wystawiania ocen i każdy post rozwiązujący problem nie pozostanie z oceną 0, to dodatkowo udciąży nieco moderację oczekującą sprawiedliwości w ocenianiu :]

Propozycję poddaję dyskusji, dodatkowo dołączam ankietę, aby zobrazować zdania użytkowników; Myślę, że wprowadzenie takiej funkcji jest dobrym pomysłem, jednak zachęcam wszystkich do wypowiedzenia się;

PS. Sam też zagłosowałem w ankiecie (bo mogłem).

0

Jak dla mnie b. dobry pomysl. Jak widac po wynikach ankiety nie tylko wedlug mnie :)

1

Wyniki mówią raczej same za siebie, choć chyba mało osób zajrzało tutaj i zagłosowało; No i jakoś nikt nie chce dyskutować, więc raczej pomysł dobry :]

0

Czasem zdarza się tak, że autor wątku daje plus, ale nie oznacza odpowiedzi. Później oznacza ją moderator.

Zapewne wystarczy po prostu sprawdzać kto oznacza odpowiedź i będzie ok.

0

Ja nie głosowałem bo nie jestem przekonany w żadną stronę. A oznaczając jako rozwiązanie rzeczywiście nie daję plusa (uważam, że ptaszek wystarczy).

A co będzie gdy sami oznaczamy swój post jako rozwiązanie? Dostaniemy plusa? :P

0

@Marooned - właśnie dlatego chciałem podyskutować na ten temat, ale większość tylko zagłosowała, tak jakby nie było już co do tematu dodać;

Jeżeli faktycznie oznaczy się za rozwiązanie swój post to co w tym złego, jeśli faktycznie samemu się poradziło z problemem? Niestety zbyt często spotykam się z sytuacją, gdy wątek ma np. dwie strony sensownych postów, a pytacz i tak zafajkowany ma swój post; W takim wypadku zawsze może moderator poprosić o zmianę werdyktu lub samemu przenieść "ptaszka" na inny post, albo odznaczyć taki post i poprosić pytacza o postawienie go przy właściwym poście;

Nie wiem jak widzą to inni, jednak dla mnie oceny to jedno, a akceptacja to drugie; Oceny mają określać przydatność i sensowność danego posta, a akceptacja ma oznaczać najbardziej pomocny post, który całkowicie kończy dyskusję i informować pozostałych zainteresowanych, że wątek został zakończony; Jeśli dany post ma tylko zaznaczoną fajeczkę, a plusików brak, to wygląda na to, że ten post wcale nic nie rozwiązuje, bo ocena wskazuje, że wcale nie jest przydatny; W szczególności w sytuacji, gdy inne posty mają ocenę > 0; To tak, jakby wypłacić pracownikom pensję, a brygadziście dać awans i "Bóg zapłać" :]

Zasugeruję warunki:

  • przy akceptacji cudzego posta dodać plusik,
  • przy odebraniu akceptacji cudzemu postowi odebrać ten plusik,
  • przy akceptacji swojego posta nie dodawać plusika - jeśli ktoś faktycznie sam rozwiązał problem to można mu wtedy osobno dać plusik;
1
furious programming napisał(a):

Jeśli dany post ma tylko zaznaczoną fajeczkę, a plusików brak, to wygląda na to, że ten post wcale nic nie rozwiązuje, bo ocena wskazuje, że wcale nie jest przydatny
Zwyczajnie nie mogę się zgodzić. Zakładając, że oznaczam swój post (bo w końcu rozwiązałem problem i dzielę się odpowiedzią), to najczęściej mam 0 punktów. Sam sobie dać nie mogę, inni mają to gdzieś.

Nawet jeśli zaakceptuję odpowiedź kogoś innego, to ludzie przestają brać udział w dyskusji uznając ją za zakończoną. Spada więc zaangażowanie i chęć podejmowania jakichś akcji (w tym plusowania).

0

Hmm... Czyli jednak przydałoby się dodawanie plusika także przy samoakceptacji; W porządku - raczej nie widzę przeszkód.

0

To wprowadza wyjątek, bo normalnie nie można dodać sobie plusa. Po prostu należy to rozważyć.
Choć ja nigdy nie byłem fanem wszelakiej punktacji i nie zwracam na nią za bardzo uwagi - ale zauważyłem "problem" to się podzieliłem :)

0

No i ankieta zakończona, wynik 17:0 na rzecz wprowadzenia nowej funkcji :]

@Adam Boduch - co o tym sądzisz?

1

Bedzie wprowadzone :) Dodalem juz do listy zadan.

2

Funkcjonalnosc zostala wdrozona.

1

Przyszłość przyszłością, co z przeszłością?

Algorytm pozycjonowania liczb w tablicy
(tylko nie plusować nikt teraz bo mi argument popsujecie :P. I tak mam screena)

IMO skoro taka funkcjonalność weszła to wypadałoby przejrzeć bazę i dać plusa wszystkim zaakceptowanym odpowiedziom.
(Szczegóły techniczne:

nie dawać plusa jeśli autor wątku już go oddał</li> nie dawać plusa jeśli autor wątku jest anonimem (tzn. zaakceptowane przez moderatora)</li> głos od -> autor wątku</li> czas oddania głosu -> najlepiej czas napisania posta) </li> </ul>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1