Automatyczne nawiązanie połączenia z bazą po jego zerwaniu

Odpowiedz Nowy wątek
2015-02-24 23:51
0

Witam,

Czy wie ktoś, w jaki sposób skonfigurować serwer Wildfly, aby nawiązywał automatycznie połączenie z bazą po zerwaniu połączenia? Serwer komunikuje się z bazą MySQL przy pomocy JPA/Hibernate.

Próbowałem to osiągnąć na dwa sposoby:

  • poprzez dodanie autoReconnect=true w connection URL: jdbc:mysql://localhost/db?autoReconnect=true&useUnicode=yes&characterEncoding=UTF8
  • poprzez dodanie w pliku standalone-full.xml (w sekcji datasource dla mojej bazy) następującej linijki: <check-valid-connection-sql>select 1</check-valid-connection-sql>.

Oba powyższe sposoby nie działają.

Fragment pliku standalone-full.xml, o którym wspominałem:


<datasource jta="true" jndi-name="java:jboss/datasources/MySQLDS" pool-name="MySQLDS" enabled="true" use-ccm="true">
    <connection-url>jdbc:mysql://localhost/db?autoReconnect=true&amp;amp;useUnicode=yes&amp;amp;characterEncoding=UTF8</connection-url>
    <driver-class>com.mysql.jdbc.Driver</driver-class>
    <driver>mysqlDriver</driver>
    <security>
        <user-name>user</user-name>
        <password>***</password>
    </security>
    <validation>
        <check-valid-connection-sql>select 1</check-valid-connection-sql>
        <validate-on-match>false</validate-on-match>
        <background-validation>false</background-validation>
    </validation>
    <timeout>
        <set-tx-query-timeout>false</set-tx-query-timeout>
        <blocking-timeout-millis>0</blocking-timeout-millis>
        <idle-timeout-minutes>0</idle-timeout-minutes>
        <query-timeout>0</query-timeout>
        <use-try-lock>0</use-try-lock>
        <allocation-retry>0</allocation-retry>
        <allocation-retry-wait-millis>0</allocation-retry-wait-millis>
    </timeout>
    <statement>
        <share-prepared-statements>false</share-prepared-statements>
    </statement>
</datasource>
<drivers>
    <driver name="mysqlDriver" module="com.mysql">
        <xa-datasource-class>com.mysql.jdbc.Driver</xa-datasource-class>
    </driver>
</drivers>

Czy ktoś borykał się już z tym problemem na tym serwerze i znalazł rozwiązanie?

edytowany 1x, ostatnio: Maniek.rm, 2015-02-25 10:44

Pozostało 580 znaków

2015-02-25 07:13

validate-on-match na true

Działa, dzięki ;) - Maniek.rm 2015-02-25 10:29

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0