Data w watkach - czas odswiezany JavaScriptem, a czas lokalny

Odpowiedz Nowy wątek
2013-07-02 14:20
0

Zauwazylem pewna rzecz. Powiedzmy ze godzina napisania tego postu bedzie 14:20 czasu polskiego, po wejsciu na strone wyswietli sie ok (czas z serwera), niemniej po chwili odswiezy sie JavaScriptem na cos w stylu '2 minuty temu'***.
Jesli natomiast wejdziemy w ten temat za pare godzin, to czas wyswietli sie juz normalnie, np. 14:20.
Ale jak ktos ma ustawiona inna strefe czasowa w komputerze, to odswiezy sie po paru minutach z 14:20 na np. 13:20 (czas UK).

***) podejrzewam, ze zamiast '2 minuty temu' wyswietli mi sie '1 godz i dwie minuty temu' czy tam '1 godz. temu'

//EDIT: mylilem sie, tutaj dziala to ok w przypadku swiezego posta(wyswietla '5 min temu' aktualnie), hmm... natomiast zalaczam screen z innego watku:

czas.png

  • czas.png (0,01 MB) - ściągnięć: 46

homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>
edytowany 5x, ostatnio: Coldpeer, 2013-07-02 14:26

Pozostało 580 znaków

2013-07-04 17:01
0

Podepnę się pod temat, bo też gdzieś tam związany z js-em i czasem ;)

Od długiego czasu zastanawiam się nad pewną "funkcjonalnością" na forum... Po wyświetleniu wątku wyświetla edytowany post z takim info:

1.png

Po jakiejś minucie ta informacja zostaje "wzbogacona" o Ostatnia modyfikacja:

2.png

No, jakoś nie wiem czemu to służy... Może mi ktoś wytłumaczyć? Bo może się zaplątało z jakiejś poprzedniej wersji skryptu i tak sobie wyskakuje?

  • 2.png (0 MB) - ściągnięć: 38
  • 1.png (0 MB) - ściągnięć: 40

Po prostu - jeden tekst generuje php, drugi JS - różne źródła => łatwo o brak spójności - Marooned 2013-07-05 02:56
Łe tam, sądzę, że dobry framework powinien mieć słownik zwrotów do użytku na stronie, dzielony z javascriptem - sam coś takiego napisałem w moim sofcie (cms) właśnie ze względu na spójność (ale też czasem potrzebę wielu języków na stronie) - dzek69 2013-07-05 17:22
Nikt nie twierdzi, że nie. - Marooned 2013-07-05 17:42
to czemu nie mamy? ;p - dzek69 2013-07-05 17:48
To zadanie czeka na Ciebie na oprogramowanie. - Marooned 2013-07-05 17:57
Spoko, że na początku to by było fajnie, a teraz to wdrożyć.. - dzek69 2013-07-05 17:58

Pozostało 580 znaków

2013-07-05 11:01
0

Chyba juz wiem, czemu sie w moim temacie mi data nie zmieniala, o ktorym wspomnialem (co bylo poprawnym zachowaniem) -- bo [popraw mnie Adamie] data JS-em zmienia sie tylko dla postow w watku z wyjatkiem pierwszego, rozpoczynajacego?

Ciagle widze w swoim pierwszym poscie 14:20(co jest poprawne), z kolei post madmike'a po paru sek zmienia sie z 17:01 na 16:01 ;)
(u mnie jest strefa czasowa -1 godz w tyl wzgledem Polski)

//edit: chyba mam racje. odnosnie TEGO postu:

<abbr class="timestamp" title="2013-07-05 11:01" data-timestamp="1373014889">2 minuty temu</abbr>

zmienia sie po paru sek na:

<abbr class="timestamp" title="2013-07-05 11:01" data-timestamp="1373014889">55 sekund temu</abbr>

//edit2: teraz, z 4 minuty temu zmienia sie na 3 minuty temu :O
//edit3: 34 minuty temu zmienia sie tak samo na 33 minuty temu. tak samo Edytowany 9 razy: 28 minut temu na 27 minut temu

wiec w tych przypadkach jakby godzina jest ok pewnie chodzi o minutowe roznice serwer<->komputer, pewnie za godzine juz mi powie godzine mniej

//edit 4, teraz dokladnie zmienia sie z 11:01 na 10:01


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>
edytowany 13x, ostatnio: Coldpeer, 2013-07-05 14:48

Pozostało 580 znaków

2013-07-05 13:16
msm
0

Odnośnie czasu na 4p, od jakiegoś czasu miałem napisać:

http://redbot.org/?uri=http%3A%2F%2F4programmers.net/Forum

General

The server's clock is 1 min 6 sec ahead.

Content Negotiation

The resource doesn't send Vary consistently.
    The server's clock is 1 min 5 sec ahead.
The response body is different when content negotiation happens.
    The server's clock is 1 min 5 sec ahead.
Content negotiation for gzip compression is supported, saving 76%.
    The server's clock is 1 min 5 sec ahead.

Wg. redbota (i ręcznego testu) 4programmers wyprzedza resztę świata o minutę 5 sekund.

edytowany 1x, ostatnio: msm, 2013-07-05 13:17
@Demonical Monk - mógłbyś rzucić okiem i ewentualnie dokonać korekty? Może nawet jakiś luźny cron co ileś dni czy cuś.. - Marooned 2013-07-05 15:47
nadal brakuje Header('Vary: Accept-Encoding, X-Requested-With'); żeby być poprawnym na powyższej stronce i rozwiązać problem z innego wątku ;) - unikalna_nazwa 2013-07-10 13:33

Pozostało 580 znaków

2013-07-05 16:53
1

Uruchomiłem ntpd, na wszystkich serwerach powinno już być równo.

General
The server's clock is correct.


Women were the reason I became a monk - and, ah, the reason I switched back...
edytowany 2x, ostatnio: Demonical Monk, 2013-07-05 16:54

Pozostało 580 znaków

2013-07-08 08:47
0

Nalezaloby w profilu uzytkownika dodac mozliwosc wyboru strefy czasowej. Bo obecnie pobierany jest czas serwera, natomiast, przy odswiezaniu czasu, przy pomocy JS - brany jest pod uwage czas na komputerze uzytkownika.

Pokaż pozostałe 5 komentarzy
@Marooned - a po co zgadywać/obliczać/wtf, jeśli można jednym kliknięciem to ustawić oszczędzając sobie kłopotu; Jeśli użytkownik zmieni strefę czasową to nie prędko doczeka się aktualizacji czasu, a tak to by wybrał ją sam i miał z głowy; Takie rozwiązanie będzie imho bezbłędne i zależeć jedynie od widzimisie użytkownika; Przy rejestracji można sugerować się obliczaniem, ale i tak ostatecznie pozostawić to do ustawienia użytkownikowi; - furious programming 2013-07-08 18:38
Trzeba dodać pole, interfejs, user musi wejść na stronę i wybrać.. a można to załatwić 3 linijkami za niego. - Marooned 2013-07-08 19:21
więcej niż pomysł, u mnie na stronie to jest sprawdzone rozwiązanie i działa ok ;) Nawet nie trzeba ignorować minut, bo po co - jeśli od czasu posta odejmiemy różnicę to dostaniemy przesunięcie względem czasu użytkownika - jaki by on nie był ustawiony. No i zamiast dzielić czas JS / 1000 to używam microtime w php. Dzięki temu czas się nie różni o +/- 0.5 sekundy przy każdym odświeżeniu - unikalna_nazwa 2013-07-10 13:15
Dzieki za info, bedzie to prawdopodobnie dzialalo w nowej wersji :) - Adam Boduch 2013-08-06 19:44

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0