Wątek zablokowany 2013-10-07 08:38 przez Adam Boduch.

Nowy layout: strona glowna forum

0

Zapomnialem o bardzo waznej rzeczy, o ktorej przypomnial mi @madmike, a mianowicie o stronnicowaniu :( Jezeli przegladamy forum w widoku wszystkich watkow, to stronnicowanie wyswietla sie tylko na dole. Jest to dosc powazny blad, stad linki do zmiany trybu wyswietlania nie moga sie znalezc tam, gdzie przedstawilem na screenie w poprzednim poscie:

10628977845237539a81004.png

(obszar zaznaczony na zolto musi zniknac na rzecz stronnicowania)

Glowie sie gdzie mozna zatem przeniesc ikony do wyboru trybu wyswietlania forum. Moze tutaj, dolaczyc do innych ikon?

243319369523753e28be98.png

(ikona pierwsza po prawej wlacza tryb wyswietlania w formie listy, czyli wszystkich watkow w jednym "worku")

Co myslicie?

0

A tak jak jest obecnie? Czy to sprawdzone rozwiązanie ma jakieś minusy?

0

Obecnie mamy zakladeczki :) Zakladki mogloby by byc, tylko gdzie je wstawic teraz:

985585841523759fbc0f0e.png

Jak widac na screenie na samej gorze jest stronnicowanie, ponizej sortowanie polaczone z filtrowaniem:

117446462752375a492cccb.png

Chyba, ze opcja trybu wyswietlania wynikow, wstawic do filtrowania? :|

0

Po lewej stronie od stronicowania (na tym samym poziomie, w tej samej kolorystyce z ew. ciemniejszym otoczeniem) z lekkim marginesem ikonka "przełącz tryb przeglądania forum" - zostaną dwa tryby..

''[===] [1][2][3][...]
[|||]''

w zależności od aktualnego widoku odpowiednia ikonka z odpowienim dymkiem... Już i tak ten "poziom" jest zajęty przez samo stronicowanie, a zrobienie tam przycisku zapobiegnie "skakaniu" strony przy przełączaniu widoku, a poza tym zawsze "awaryjnie" można tam jeszcze coś wsadzić...

0

Ankieta komentarzowa: jak lepiej?

Wariant #1
tekst.png

Wariant #2
tekst2.png

0

Moim zdaniem tekst w Newbie powinien brzmieć następująco:
Jeżeli jesteś kompletnym laikiem i chodzi Ci o programowanie, to jest to odpowiednia kategoria dla Ciebie.
Tutaj możesz zadawać pytania o podstawy programowania, nie narażając się, że Twój temat zostanie skasowany z powodu niskiego poziomu merytorycznego.

zamiast wcześniejszego:
Jeżeli jesteś kompletnym laikiem jeżeli chodzi o programowanie, to jest odpowiednia kategoria dla Ciebie. Tutaj możesz zadawać pytania o podstawy programowania, nie narażając się, że Twój temat zostanie skasowany z powodu niskiego poziomu merytorycznego.

W sumie to zmieniłem tylko pierwsze zdanie bo:

  • były dwa jeżeli w zdaniu,
  • zamiast drugiego jeżeli wstawiłem spójnik 'i' i zaimek 'Ci'.
    Moim zdaniem lepiej się czyta.
4

wtf? ale sens tych dwóch zdań jest różny :D Nie uczą w gimnazjum czytać ze zrozumieniem? ;]
"jeśli jesteś laikiem jeżeli chodzi o programowanie" = "jeżeli jesteś laikiem w sprawach dotyczących programowania"
i nijak się to ma do:
"Jeżeli jesteś laikiem i chodzi Ci o programowanie"
:D

6

Kolejna sprawa do przedyskutowania

#1: Nowe ikonki
#2: Stare ikonki

Co jest bardziej spójne w przypadku nowego layoutu?

Jesteś za nowymi ikonkami? Plusuj post.
Jesteś za starymi ikonkami? Minusuj post.

(System reputacji i tak niedługo wyleci, więc nie będę się gniewał :F)

1

Nie no, te stare ikonki (tzn. te co mamy obecnie) nie sa spojne z nowym layoutem, gdzie wszedzie zastosowano czarne, jednokolorowe ikony. Zdecydowanie sprzeciw! :P

1
napisał(a):

Nie no, te stare ikonki (tzn. te co mamy obecnie) nie sa spojne z nowym layoutem, gdzie wszedzie zastosowano czarne, jednokolorowe ikony. Zdecydowanie sprzeciw! :P

Moim zdaniem ta czerń jest nadmiarowa i aż razi po oczach, ikonki w porównaniu ze starymi nieczytelne. Tym samym poddaję sprawę w głosowanie ludzi :P

0

To w takim razie, trzeba pozmieniac ikony w CALYM nowym layocie, bo to jest ten sam zestaw, spojnych ikonek :P

0

A dałoby radę te nowe ikonki po prostu trochę odchudzić? Cieńsze lub jaśniejsze, szare zamiast czarnego i powinno być ślicznie i nie-grobowo.

0

@aurel - na szybko dla porównania
#Nowe ikonki - czerń
#Nowe ikonki - szarość

0

Jak na moje pozbył bym się tego całego gloss. Przecież teraz flat design jest na topie (oraz łatwiej się go czyta).

0

Czemu to takie białe wszystko.
Fuj.

PS. <B>position: fixed; MÓWIMY ZDECYDOWANE <I>NIE</I></B>

0

Mi się podoba. :)

3

Nie przeglądałem zbytnio tematów o nowym layoucie, raz byłem na teście, ale liczyłem na to, że coś się jednak zmieni...
Tragedia. Zero kontrakstu. Na monitorze w pracy to już w ogóle nic nie widać :>

Trzeba będzie sobie zrobić usercss i ponaprawiać ten layout. Przyciski raz zielone, raz pomarańczowe - istnie genialne :D

0

Dlaczego teraz kategorie i lista postów są zrobione jako przełącznik z boku? A było tak wygodnie się przełączać ;(

1

mi sie bardzo podoba, mimo ze nie lubie jasnych kolorow (a teraz jest jasniej) to wyglad jest na prawde przyjemny. Dzieki @Adam Boduch za wlozona prace i ogolnie dzieki administracji ;)

btw ja pamietliwy czlowiek, co z modulem "oferty pracy"? bylo mowione ze zostanie wprowadzone po zmianie wygladzie forum.

sorki za brak polskich znakow :(

0

Jakimi to krojami pisma czy innymi rzeczami są zrobione takie napisy jak nagłówki kategorii działów, linki w menu na górze, zajawka obok pani i pana? Bo ja mam Times New Roman na Firefoksie 24 i IE11. Tak chyba nie powinno być.

@font-face się nie ładuje... URL-e są niepoprawne?

0

@madmike: niestety nie jestem pewien, czy dobrze Cie rozumiem. Jezeli teraz przycisk do zmienia trybu wyswietlania, jest zawarty po prawej stronie, to chodzi Ci o to, aby go umiescic po lewej?
@fasadin: ten pomysl nie zostal porzucony :)
@Ktos: zdecydowanie tak nie powinno byc :/ Problem wystepuje tylko na serwerze produkcyjnym i tylko na FF oraz IE :( Pracuje nad tym...

4

Szkoda moich nerwów. Tego nie da się używać. Wyrzucam forum z ulubionych, zajrzę może za tydzień zobaczyć co wróciło do normy.

Do widzenia.

0
  1. Nie dziala wyswietlanie tekstow po zmianie ikonki widoku na Liste. (czyscilem cache)
  2. Nie moge sie zalogowac, zapomnialem hasla. 4x przypomnialem haslo i ustawilem nowe, a mimo to nie moge sie wciaz zalogowac????
2

Czarne ikonki, czarnymi ikonkami... Niech nawet będą (choć wolałam szare ;)). Ale ta przy informacji o edycji postu... To jakaś maszkara... Nagle w poście najbardziej wyróżnioną informacją jest to, że był edytowany :| Poza tym, ta informacja chyba powinna być wyrównana do dołu posta...

I ciekawostka: kliknij szybka edycja i zedytuj posta. Zatwierdź. Ponownie kliknij szybką edycję i zdziw się bardzo ;)

Test

3

Da sie tak zrobić żeby linki do kolejnych "stron" danego tematu były obok tytułu? :)

1

Dałem 50 postów na stronie i np ten temat rozjeżdża mi forum

<image>www.motywarka.pl/4p.png</image>

W dodatku przy pełnej odpowiedzi coś obrazki nie działają? Obrazek dodawałem za pomocą ikony obrazka, co zaskutkowało wklejeniem mi tagów image z wartością "foo".

Ogólnie kontrast nieco zbyt oczojebny, który powoduje plamy przed oczami, zupełnie jak przy tym: http://static.iluzje.net/0_0_0_891736724_middle.jpg

Sam layout na duży plus, bo bardzo mi się podoba :)

Moja przeglądarka to Opera.

1
coldpeer_ napisał(a):
  1. Nie dziala wyswietlanie tekstow po zmianie ikonki widoku na Liste. (czyscilem cache)

Dzieki. Zapomnialem tego dodac przy wdrozeniu.

  1. Nie moge sie zalogowac, zapomnialem hasla. 4x przypomnialem haslo i ustawilem nowe, a mimo to nie moge sie wciaz zalogowac????

Odezwij sie na maila, to cos poradzimy.

Dzieki wszystkim za uwagi i sugestie. W miare mozliwosci bede sie do nich ustosunkowywal, poki co nie nadazam ;)

0
  1. Nie jestem pewien czy wczesniej przy dacie nie bylo jakiejs strzalki do przejscia do ostatniego postu ?

  2. przy edycji tekstu(arta), przydalby sie jakis padding do Podgladu

  3. przypinanie/odpinanie header'a dziala jak sie domyslam poprzez ustawianie cookie, jednak dla konkretnej domeny (wiec trzeba ustawiac osobno forum i glowna domene)

  4. sugeruje zmienic troche CSS-a do listy tekstow (zalacznik), tak jak to bylo kiedys w starym coyote

  5. na zalaczonym screenie przy okazji wyszedl bug - teksty sie powtarzaja, domyslam sie ze jakis GROUP BY article_id zalatwi sprawe, pewnie zbiera teksty z kategorii podrzednych ale teksty moga byc przypisane do kilku z nich

  6. w mojej opinii obecna ikonka "offline" sugeruje ze user jest online (czarny ludzik, powinien byc imho szary, a czarny dla online), natomiast ikonka online ze user laczy sie z internetem po wifi

  7. ogolnie zielony kolor na forum jest troche mdly. Moze da sie nad tym troche popracowac? Poprawilbym tez ten jasnozielony kolor tla tytulu watkow itd

  8. po najechaniu na przywolany nick @Coldpeer nie wyswietla sie juz chmurka-zajawka (av,ikonki do profilu, do PM, itd)

  9. na glownej naglowek png mikroblog wyglada troche jakby byl wczesniej 20x zapisany jako jpeg (kompresja). moze ogolnie zrobic by go w css? :)

1

Mnie osobiście się nowy layout podoba, jednak nie bardzo jest kompatybilny z niskimi rozdzielczościami... U mnie jest 1024x768 i niestety część elementów, które powinny być obok siebie zostają przeniesione pod spód (obok siebie nie mieściłyby się na ekranie) - pierwszy_zalacznik.png; Mały to problem - niebardzo mi przeszkadza;

Druga sprawa to wielkość tekstu w postach, mikroblogach, menu itd. - wysokość tekstu jest tak mała, że naprawdę ciężko czyta się posty... W jednym z wątków na temat nowego layoutu wspominałem o tym, jednak pozostało bez zmian; Wysokość tekstu jest poprawna (że tak to ujmę) jedynie w znacznikach <code> i przy pisaniu posta - drugi_zalacznik.png

Sprawdziłem jak to w kodzie wygląda i tak jak wspominałem wcześniej - wartość font-size: 1.1em sprawia, że tekst jest bardzo mały; Zamieniając go na standardowe fint-size: 12px wszystko wraca do normy (czyli jest tak, jak wcześniej) - prównanie w trzeci_zalacznik.png

@Adam Boduch - czy ten 1.1em jest na tyle istotny, że właśnie on musi określać wielkość tekstu? Podejrzewam, że każda przeglądarka zinterpretuje tą wartość inaczej (IE na przykład pokazuje tekst zupełnie innej wielkości - czwarty_zalacznik.png) - innych przeglądarek nie mam zainstalowanych, więc nie sprawdzę w tym momencie;

Kolejna sprawa to niemożność oddania głosu na post, bo wyskakuje okienko że trzeba być zalogowanym - piaty_zalacznik.png... Po odświeżeniu strony okazuje się, że zostałem wylogowany i muszę to zrobić ponownie...

Podobną sytuację miałem 15 minut wcześniej, gdy wszedłem na stronę swojego profilu i na liście komunikatów kliknąłem w przycisk 2 - otworzyła się strona do logowania; Pomimo tego, że ani raz się nie wylogowałem już kilka razy musiałem się logować;

Jeszcze jedna sprawa - dlaczego awatar w poście jest prostokątny, a widoku profilu i na liście postów w dziale jest kwadratowy? szosty_zalacznik.png - źle to wygląda;


Póki co więcej pytań/informacji nie mam, ale jak tylko coś się będzie niepokojącego działo to dam znać :]


EDIT @Adam Boduch - póki co ratuję się konfiguracją Opery by mieć "widoczny" tekst, jednak jeśli kiedykolwiek wartości 1.1em i inne z em zostaną poprawione to chciałbym o tym wiedzieć, by wyłączyć dodatkowe opcje przeglądarki (Minimum font size pixels = 12px).

0

moim zdaniem czcionki sa za male, w sensie wszstko drobne i trzeba wysilac wzrok zeby przeczytac dluzszy tekst.
Tak samo 'trafianie' w linki, trzeba sie skupic, zeby trafic w '123' strone wybranego tematu, zeby dojsc na koniec na aktualne posty.
pozdro

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0