Nowy layout: lista watkow w kategorii forum

0

Pierwszy draft podstrony z lista watkow w danej kategorii forum:

6996111535137abb6983a2.png

W szczegolnosci intersujacy jest dla mnie aspekt wyswietlania tagow przypisanych do danych watkow. Czy takie rozwiazanie zapewni ich wystarczajaca widocznosc?

0

Hm, te wybieranie strony na górze jest jakieś... brzydkie? Tagi będą po jeden? Skoro to takie małe (ale IMO ładne) to może da radę wyświetlić od razu kilka?

0

Chodzi o stronnicowanie? Chcialem, aby wyglad stronnicowania byl taki sam na kazdej podstronie. Taki sam szablon zostal uzyty tutaj: Mikroblogi

Tak, myslalem, aby wyswietlac tagi, jeden obok drugiego. Trzeba jednak to zrobic rozsadnie, w przypadku, gdy tagow bedzie max. dozwolona ilosc (5 tagow)

1

Nie potrafię dokładnie powiedzieć Ci co nie podoba mi się w tym stronicowaniu. :-P Po prostu jakoś mi tam nie pasuje, niech wypowiedzą się też inni.

Myślę, że wyświetlanie jednego tagu nie jest dobre. W końcu po to one są, żeby można było się jakoś po nich orientować, tag "C++" w dziale "C++" nie jest zbyt błyskotliwy. Nie wiem, czy jest ograniczona długość tagu, przy długim temacie to może wszystko wchodzić sobie w drogę. Jedyna bezpieczna opcja to inne linijki, ale to chyba w tym układzie nie wchodzi w grę. Można by wymyślić jakąś heurystykę, która decydowała by o tym co i jak jest wyświetlane w zależności od ilości oraz długości tagów no i długości tematu - obawiam się jednak, że to może być trochę przekombinowane rozwiązanie.

0

co do stronnicowania to chyba cały efekt psuje ta ramka, w której ono jest. Mnie razi jeszcze ten dwyodcieniowy przycisk nowy wątek - po prostu nie pasuje do kolorystyki reszty

co do tagów to mogą one być w drugiej linii - tam nie będą miały na co "wejść" bo tam jest tylko info o dacie i autorze wątku

0

@abrakadaber: dzieki za opinie. Sprobuje zasymulowac jakis efekt bez tej ramki. Uzyta zostala dlatego, ze bez niej szare przyciski stronnicowania, wtapiaja sie w szare tlo. Byc moze wiec trzeba by bylo zmienic kolorystyke przyciskow stronnicowania... ?

Co do przycisku Nowy watek, to chodzi ci o gradient?

Co do tagow: w drugiej linii wyswietlane jest stronnicowanie, w momencie, gdy watek zawiera sporo postow :) Chyba, zeby przeniesc tagi do drugiej linii - tak jak mowisz, a w pierwszej linii wstawic ewentualne stronnicowanie.

1

Przykład jak to robią inni ;)

Fora które poszły w bardziej minimalistyczny wygląd niż my i wyszło im to całkiem nieźle:

Są bardziej stonowane i mają trochę większy kontrast.
Można też skopiować rozwiązanie dotyczące tagów - zresztą, jak kilka osób już pisało - powinny u nas być widoczne od razu wszystkie taki zamiast tylko pierwszego.

Odnośnie samego screena, faktycznie nowy wątek wygląda niezbyt estetycznie - ja bym go trochę wyszarzył i usunął gradient.
Stronicowanie podobnie, trudno powiedzieć dokładnie czemu ale wygląda jak doszyte na siłę - może, jak pisze @abrakadaber to przez ramkę.

Taka tylko uwaga do rozważenia.

0

@msm: dzieki za uwagi :) Bede kombinowal dalej. Podoba mi sie w twoich przykladach, sposob sortowania danych w tabeli :) Dzieki temu mozna wyswietlic ilosc odpowiedzi oraz ilosc wyswietlen w jednej kolumnie i dac wiecej miejsca na temat watku.

0

@Adam Boduch z przyciskiem chodzi mi o gradient - nie zauważyłem go nigdzie indziej na stronie (gradient) a i ten jaśniejszy zielony kłuje w oczy (jest po prostu oczojebny :)). Teraz dopiero zauważyłem, że przycisk Nowy wątek też ma ramkę.
Tak teraz myślę, czy by nie przenieść tego (stronnicowanie i nowy wątek) na dół pod listę wątków

0

Stronnicowanie oraz przycisk tworzenia nowego watku, musi byc na gorze i na dole :) Uwierz mi, to nie przejdzie - userzy beda sie awanturowac :P

@msm na tych forach, do ktorych linki wkleiles, brak jest ikon informujacych, czy watek jest nowy, czy tez nie? Czy ja, jako anonim, tego nie widze?

0

Wersja z jednym kolorem wyglada tak (troche jaskrawo):

87893591951384537d0480.png

Bez obramowania:

43199977951384557c9f72.png

Bez obramowania z gardientem:

137416221513845790d615.png

Ciemniejszy kolor:

934039436513845a5b2cc6.png

Ciemniejszy kolor + obramowanie:

1381694272513845bbd89fd.png

0

wg mnie Ciemniejszy kolor:
user image

0
napisał(a):

@msm na tych forach, do ktorych linki wkleiles, brak jest ikon informujacych, czy watek jest nowy, czy tez nie? Czy ja, jako anonim, tego nie widze?

Nieprzeczytane wątki wyróżnione są ciemniejszym tłem, pogrubieniem oraz posiadają ikonę stanu:

![nowe i przeczytane.png](//static.4programmers.net/uploads/attachment/nowe i przeczytane.png)

0

"Nowy wątek" nie pasuje.
Zdecydowanie opcja "Ciemniejszy kolor + obramowanie:"

Co do stronicowania, to fakt - wygląda jakoś topornie.
I Adamie.. fajnie, jakbyś zostawił obecny algorytm (minimum 2 z przodu, minimum 2 z tyłu, dwa po stronach bieżącej strony)

0
kahil napisał(a):
napisał(a):

@msm na tych forach, do ktorych linki wkleiles, brak jest ikon informujacych, czy watek jest nowy, czy tez nie? Czy ja, jako anonim, tego nie widze?

Nieprzeczytane wątki wyróżnione są ciemniejszym tłem, pogrubieniem oraz posiadają ikonę stanu:

Zastanawiam sie czy u nas nie odchudzic listy ikon. Obecnie bowiem zawsze wyswietlana jest ikonka okreslajaca, czy watek jest nowy czy przeczytany. Oprocz tego zawsze wyswietlona jest ikonka ktora rowniez informuje, czy watek jest przeczytany, czy tez nie, ale oprocz tego umozliwia przejscie do pierwszego nieczytanego postu.

0

1617023083513c72cf77687.png

  • Zmienilem sposob sortowania tabeli
  • Ilosc odpowiedzi oraz ilosc wyswietlen mozna zmiescic w jednej kolumnie
  • Stronnicowanie watkow oraz tagi zostaly zamienione miejscami (tagi na dole, stronnicowanie wyzej)

Slowa "odpowiedzi" oraz "wyswietlen", w jez. polskim sa zbyt dlugie. Moze zastapic je ikonkami?
Stronnicowanie mozna by wstawic w miejsce linkow do filtrowania zawartosci tabeli? Ale gdzie wtedy by wstawic linki do filtrowania? Moze tak jak tutaj?

300737039513c739169e21.png

0

Ja bym jeszcze wrzucił gdzieś w tej tabeli małe awatary użytkowników, tak jest na forach IPB.

2

Symulacja tego, o czym pisalem w poprzednim poscie:

904469714513c91b52cb07.png

0

Ja tm osobiscie lubie jak jest -- osobna kolumna dla wyswietlen, osobna dla ilosci postow

1

Wygląda bardzo dobrze, choć w moim odczuciu trochę dziwnie wygląda ten łańcuszek dymków (przy ilości odpowiedzi i wyświetleń dla każdego wątku); Może by zastosować inną ikonkę dla odpowiedzi i inną dla odwiedzin?

0

Tzn. to sa dwie rozne ikonki, co mozna zobaczyc na powiekszeniu screena :) Ale jestem otwarty na propozycje :)

0

@Marooned zasugerowal, aby w tym widoku ujednolicic promien zaokraglen, aby wygladalo w ten sposob:

402973053516545c034947.png

Co myslicie? Obecna propozycja jest taka:

168795185151654604085ee.png

No nie wiem drogi Maroonedzie, mi chyba odpowiada pierwotna wersja :/

0

Drogi Adamie, moim zdaniem spójność dodaje estetyki. Ciekawe co na to inni użytkownicy.

0

Powiem tak: poradze sie opinii grafika :)

1

Glos na spojnosc

2

za jednolitymi zaokrągleniami

0

Drobne zmiany:

  1. Pomniejszona czcionka w tytule kategorii:

1114803461517d092e233bd.png

  1. Usuniecie tla dla ikonek:

1292185883517d09406fe8c.png

  1. Powiekszenie czcionki:

715997089517d0951d001f.png

Poki co nie dodawalem tutaj takiego samego zaokraglenia rogow, jak w przypadku stronnicowania (nie moge skonsultowac sie z grafikiem w tej sprawie)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1