Dyskusja - Nowy wygląd 4p

0

Zapraszam wszystkich chętnych do dyskusji na temat wyglądu 4p, czyli Quo Vadis 4p?!
Obecny wygląd można zobaczyć pod adresem http://dev.4programmers.net/.

Ja niestety nie mam pomysłu, aczkolwiek obstawał bym przy czymś bardziej stonowanym w odcieniach szarości.

0

Odcienie szarości z dodatkami zieleni powinny być ok.
Obecny wygląd nie jest zły, można więc coś podobnego na kształt tego co jest skonstruować.
Header bym zostawił, lub tylko lekko odświeżył.
Moim zdaniem powinno być więcej CSS niż grafiki, no i przydała by się wersja dla użądzeń mobilnych, przynajmniej VGA (640x480), bo WVGA (800x480) radzi sobie dobrze.

0
  1. text " Przejdź do panelu administracyjnego" pogrubiony wygląda jakby było tam naciapane
  2. zielony bardziej mi się podoba stary
  3. to lekko szare miejsce tam gdzie logo zieje pustką :)
  4. może lekko zwiększyć rozmiar czcionki :> w menu pod logo i po prawej na górze

a tak ogólnie to wg mnie OK

0

Całość wygląda ok, ale:

  1. Magiczny przycisk do zmiany wielkości czcionki (takie AAA)
  2. jeżeli pojawi się błąd to niech nie będzie to okienko modalne, ale specjalny div! wkurza blokowanie się innych stron jak się coś zawali :/
0
Misiekd napisał(a)
  1. text " Przejdź do panelu administracyjnego" pogrubiony wygląda jakby było tam naciapane

To tylko dla testow. Wyglad menu oraz pozycje menu mozna regulowac w panelu administracyjnym. Tak wiec aby dodac nowa pozycje do menu, nie trzeba edytowac szablonu, a poklikac w panelu.

  1. to lekko szare miejsce tam gdzie logo zieje pustką :)

Co racja to racja. Nie mam pomyslu jak to mozna zagospodarowac. To miejsce wykorzystywane jest aby wyswietlac informacje w przypadku gdy user nie potwierdzi rejestracji konta. Wkurza mnie na niektorych serwisach, ze aby cos napisac trzeba sie rejestrowac. Ale to ok - ale trzeba tez potwierdzac e-maila (tym bardziej ze czasem troche zajmuje zanim email dotrze). Zrobilem tak, ze po rejestracji konto jest automatycznie dostepne, user jest od razu zalogowany. Z tym, ze ma 7 dni na potwierdzenie rejestracji poprzez link w e-mailu celem potwierdzenia adresu email.

Ja bardziej sie martwie o glowna strone i o rozmieszczenie elementow. Pytanie: jakie informacje powinny znalezc sie na glownej stronie? Jak je rozmiescic? W jakiej formie? Czy glowna strona powinna byc edytowana z poziomu panelu? Czy moze bezposrednio kodzic w szablonie?

0
Adam Boduch napisał(a)

Ja bardziej sie martwie o glowna strone i o rozmieszczenie elementow. Pytanie: jakie informacje powinny znalezc sie na glownej stronie? Jak je rozmiescic? W jakiej formie? Czy glowna strona powinna byc edytowana z poziomu panelu? Czy moze bezposrednio kodzic w szablonie?

Moim zdaniem Informacje na stronie głównej powinno dać się edytować z PA. Sam układ też powinien być elastyczny (może tylko określone schematy ?).

Mam pewien pomysł na nieinwazyjne wypełnienie szarego miejsca w headerze, ale do tego przydałoby się w miarę duże logo 4P, powiedzmy 500x500. Z resztą postaram się cały szablon ciut odświeżyć, bez zmieniania jego ogólnego wyglądu.

EDIT:
Wyszedł błąd na forum : Dwukliknąłem przez przypadek na publikuj i są dwa posty, za co przepraszam.

0

takie małe pytanko
czy na http://dev.4programmers.net/ działa tylko strona główna czy jeszcze gdzieś można wejść bo albo mam Fatal error: Call to undefined method albo The requested page was not found a do panelu admina nie wiem jak się zalogować :/

0

@Misiekd: poki co logowanie, rejestracja i panel administracyjny. Ktos pozmienial uprawnienia i nie mozna sie bylo zalogowac do panelu. Juz mozna, sprobuj.

A jezeli jakis blad "Fatal error" wystapi to prosze zglaszac na tracu (bez koniecznosci rejestracji).

@czarnas: nie wiem jak innym, ale mi sie podoba.

0

@Adam Boduch, dzięki. Trochę doświeżone to co jest teraz i na razie bez stopki bo zastanawiam się jak powinna wyglądać. Wszelkie sugestie, etc. mile widziane. Możesz mi jeszcze jakoś podesłać większe logo 4p ?

EDIT: Dodałem stopkę
Wersja I [uboższy header]
http://img187.imageshack.us/my.php?image=4programmerscw2.jpg

Wersja II [bogatszy header]
http://img187.imageshack.us/my.php?image=4programmers1ap7.jpg

EDIT II: Dodałem katalog po prawej + kilka kosmetycznych poprawek
http://img50.imageshack.us/my.php?image=4programmers2bx6.jpg

Jeśli wszystkim się spodoba, przygotuję szablon strony głównej, PA, forum i wiki. Do tego dam schematy i elementy do CSS, tak żeby nie przerabiać już gotowych elementów tylko pracować na jednolitych barwach etc.

0

Mi się podoba tylko katalog powinien być u góry tak jak jest teraz, a nie po prawej. I trochę za bardzo przypomina obecny wygląd.

0

Mnie sie chyba podobala ta poprzednia wersja. Tzn. z szarym tlem bez wtopionego czarno-bialego logo 4programmers.net, oraz ze stopka taka jak obecnien na dev.4programmers.net

Nie wiem tez czy jest sens dawania na glowna strone "Katalogu", poniewaz tak jak to jest teraz na dev.. najwazniejsze kategorie beda wyswietlane na zielonej zakladce "Kategorie".

0

Ok, może nie w ten weekend, ale wprowadze wasze sugestie ;)

0

Moim zdaniem wyszedłeś nieco poza wcześniejszą kolorystykę strony (nowe - ciemniejsze zielenie niezbyt pasują do starego loga). Poza tym - kawał dobrej roboty (szczególnie przy stopce).

0

a ja mam pytanie natury czystko technicznej, gdzie w kodzie jest ustawiany wygląd menu? to znaczy co odpowiada za jego wyświetlanie?

Co do wyglądu, to praktycznie niczym się nie różni od obecnego. Z mojego punktu widzenia jest to wada, ponieważ różnica pomiędzy tym, a poprzednim była ogromna i tym razem też tak powinno być.

0

http://4programmers.net/trac/coyote/browser/trunk/4programmers/template/layout.php

O to ci chodzi?

PS. Obecnie jest system skórek. Gdzie podział się w nowej wersji?

0

@lukasz1235: tyle, ze skorek nie ma :P
Ale to nie problem jezeli takowe beda. Tabela coyote_template nadal jest w systemie. W katalogu /template wystarczy utworzyc folder ze skorkami oraz ustawic zmienna konfiguracyjna view_dir dla usera, w pliku initialize.trigger.php:

Config::set('view_dir', 'template/') // tak jest teraz
Config::set('view_dir', 'template/XXX/'); // moze tak byc

@Dominium: w panelu administracyjnym ustalasz wyglad menu. Tzn. ewentualne klasy CSS dla elementow oraz

  • .</p>

Nastepnie tworzysz blok i do niego przydzielasz dane menu, tak jak to jest na dev.4programmers.net.

Obecnie w celu wiekszej kontroli z panelu administracyjnego, system dziala podobnie jak w drupalu (byla o tym dyskusja jakis czas temu na forum):, tzn:

Regiony. W szablonach (widokach) mozna ustalac regiony. Nastepnie w panelu administracyjnym mozna tworzyc bloki, ktore sa przydzielane do danych regionow. Bloki moga zawierac kod HTML oraz PHP. Dzieki temu mozna modyfikowac wyglad niektorych elementow nie mieszajac nic w kodzie szablonow.

I tak do blokow mozna przydzielac moduly.

|-------------------------------|
| region 1                          |
|     --------- blok 1 --------  |
|     --------- blok 2 --------- |
--------------------------------|

W razie jakichs pytan chetnie odpowiem :)

0

he he, znalazłem już plik region.xml co prawda nie działa tak idealnie jak bym chciał, ale jest ok. W razie czego będę pisał w TODO.

0

To nie ma problemu mogę spróbować i coś nowego kompletnie zrobić ;) Zawsze jest jakieś wyjście. Tylko, że nowe nie zawsze znaczy lepsze. Zobaczymy co się uda wymyślić.

0

A ja wymyśliłem coś takiego
http://lukasz1235.googlepages.com/4programmers-skin.png
Na razie chodzi tylko o układ. Jak się spodoba to zrobię resztę.

0

Znaczy logo zostanie takie jakie jest. Zostalo zaprojektowane przez grafika jakis czas temu (w 2D oraz 3D). Ale chodzi o to, co ma byc pomiedzy headerem a footerem. Byc moze zostanie uwzgledniony Twoj pomysl na ulozenie elementow na glownej stronie.

he he, znalazłem już plik region.xml co prawda nie działa tak idealnie jak bym chciał, ale jest ok. W razie czego będę pisał w TODO.

A jak by bylo idealnie? :) Co miales na mysli?

0
Adam Boduch napisał(a)

Znaczy logo zostanie takie jakie jest. Zostalo zaprojektowane przez grafika jakis czas temu (w 2D oraz 3D).
No właśnie. JAKIŚ CZAS TEMU. Chodzi mi o to żeby odświeżyć całą stronę główną, a to logo to przecież zmodyfikowana kolorystyka loga 2D. Nie mówię że moje jest lepsze, ale zmiana by się przydała.

0

Logo akurat moim zdaniem nie wymaga ruszania ;)
Układ można jak najbardziej zmienić. Odświeżamy nie tylko stronę główną ale i resztę też ;)

0
Adam Boduch napisał(a)

Znaczy logo zostanie takie jakie jest. Zostalo zaprojektowane przez grafika jakis czas temu (w 2D oraz 3D). Ale chodzi o to, co ma byc pomiedzy headerem a footerem. Byc moze zostanie uwzgledniony Twoj pomysl na ulozenie elementow na glownej stronie.

he he, znalazłem już plik region.xml co prawda nie działa tak idealnie jak bym chciał, ale jest ok. W razie czego będę pisał w TODO.

A jak by bylo idealnie? :) Co miales na mysli?

Tworzę powiedzmy jakiś blok menu, np. user_menu i chciałbym aby miał taki kod.

<ul id="user-navigation">
<li  style="width:10px"><a href="/coś" class="primary">coś</a></li>
</ul>

Jedyne co udało mi się osiągnąć to:

<ul id="user-navigation">
<li  ><a href="/coś" class="primary" style="width:10px">coś</a></li>
</ul>

Niestety IE ma o tym swoje zdanie i traktuje to jako błąd.
Chyba w każdym miejscu próbowałem wstawić 'style="width:10px"', ale nic to nie dawało. Dlatego pytałem gdzie jest funkcja odpowiedzialna za return $menu.

Ale chyba rozwiążę to w inny sposób.

0

Ja bym jednak obstawał za starym designem a tylko doświeżonym.

Half hour later:
http://img340.imageshack.us/my.php?image=4programmers2fj9.png

// mi się podoba - Cold

0

Adamie, żaden problem. Tak tylko zauważyłem, że nie da się tego w żaden sposób zrobić. W późniejszej wersji systemu można by było zrobić, tak aby można było dla każdego tagu ustawić odpowiednie argumenty, ale jak mówiłem problem jest raczej o charakterze uciążliwy niżeli krytyczny.

0
czarnaś napisał(a)

Ja bym jednak obstawał za starym designem a tylko doświeżonym.

Ja tak samo. Dlatego najbardziej mi sie podoba to co zrobiles tutaj: http://img370.imageshack.us/img370/4967/4programmersxn1.jpg. Ten header, te zielone zakladki, ksztalt tych boksow po lewej stronie. Dla mnie fajnie.

Jezeli chodzi o calkowicie nowy design to mozna to zrobic w przyszlosci za pomoca skorek (uzytkownik bedzie mogl sobie wybierac wyglad strony). Tak bylo kiedys, ale wowczas jakies poprawki w szablonach - rozwoj serwisu, musi byc jednoczesnie uwzgledniany we wszystkich skorkach. A wiadomo, ze nieraz ich autorzy nie maja dostatecznie duzo czasu, aby je w dalszym ciagu rozwijac.

0
czarnaś napisał(a)

Half hour later:
http://img340.imageshack.us/my.php?image=4programmers2fj9.png
Fajne.
@Adam: Myśle że skórki wszystko rozwiążą. Powinny być dwie albo trzy. Można by było co jakiś czas je troche zmieniać i cały czas było by ort!.

0

Zaraz jeszcze to dopracuje bo mam troche inną idee na to. Tak na szybko maznalem w PS.
No to o ile zdania są podzielone to przygotuje dwie skórki.

Tylko teraz pytanie na dziś. Jaki robimy układ ? Ma to duże znaczenie, tak by później nie trzeba było grzebać w widokach i dla każdej skórki tworzyć osobnego. Myślę, że przydało by się coś takiego w widoku:


pseudo kod
<?= $znacznik_otwirajacy ?>
[kod w danym elemencie]
<?= $znacznik zamykajacy ?>

Objaśnienie -> klasa view musiałaby posiadać dodatkowe metody do interpretacji takich znaczników, albo zrobić to poprzez model. Wtedy każda skórka miałaby własny, definiowany i łatwy w zasadzie do edycji zestaw bloków, elementów etc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1