Framework i PHP6

0

Otóż zastanawiam się czy nowy framework będzie działał z php6. Zdaje sobie sprawę, że jest to wersja testowa i jeszcze sporo kodu zostanie napisane zanim ta wersja będzie w miarę stabilna, jednakże ciekawi mnie, czy zostało to wzięte pod uwagę w nowym framerowku.

Nie będę zakładał kolejnego tematu, zatem zapytam tu. Gdzieś obiło mi sie o oczy (chyba w dokumentacji), że nowy framework będzie obsługiwał Triggery. Z tego co mi wiadomo, aby ozywać tego w mysql trzeba mieć konto z prawami super user. Zatem moje pytanie jest takie, czy coyote przewiduje pracę z mysql6 (gdzie ponoć nie trzeba mieć tych uprawnień) czy może będzie to rozwiązane w kodzie php?

I już standardowo. Kiedy będzie można się spodziewać aktualizacji cvs i kiedy będzie dostępny SVN dla wszystkich? Obecna wersja plików na cvs odbiega częściowo od tego co jest na http://boduch.net/coyote/

Pozdrawiam.

0

Hmm, może tylko mnie się tak wydaję, ale może jednak nie jestem odosobniony, ale odnoszę wrażenie, że szybciej bedzie php6 czy mysql6 niż framework skonczony (a dokładniej nowy coyote).

0

Nie mialem stycznosci z PHP6-dev, ale czemu mialoby byc niekompatybilne? O ile zostanie zachowana wsteczna kompatybilnosc w samym PHP.

Triggery we frameworku nie maja nic wspolnego z triggerami MySQL.

Jezeli chodzi o framework, to jest to wersja rc2, praktycznie finalna. Postawilem na nim dwa duze serwisy i dziala elegancko. A jezeli chodzi o system 4programmers.net oparty na nowym frameworku to prace ewoluuja :) Czesc forum przepisalem pod nowy framework, panel usera. Ale i tak wiele jest do zrobienia.

SVN nie dziala jeszcze. Kody sa dostepne na CVS (dla anonymous): http://cvs.4programmers.net/cgi-bin/cvsweb/framework/

0
Adam Boduch napisał(a)

Nie mialem stycznosci z PHP6-dev, ale czemu mialoby byc niekompatybilne? O ile zostanie zachowana wsteczna kompatybilnosc w samym PHP.

Pytam się, bo obecnie mam na lokalu php6 i mysql6 i nie żebym się czepiał (wiem, że wszystko w php6 może jeszcze ulec zmianie, bo jest to tylko bardzo wczesna wersja), ale wyświetla błędy.

Strict Standards: Non-static method Config::set() should not be called statically in C:\Inetpub\test\common.php on line 160

Warning: call_user_func_array() expects parameter 2 to be array, Unicode string given in C:\Inetpub\test\lib\view.class.php on line 177

Warning: call_user_func_array() expects parameter 2 to be array, Unicode string given in C:\Inetpub\test\lib\view.class.php on line 177

Catchable fatal error: Method View::__toString() must return a string value in C:\Inetpub\test\controller\index.php on line 30

Mam tylko nadzieję, że PHP6 będzie jednak działać ze skryptami napisanymi w php5..

0

no ja rowniez mam nadzieje, ze bedzie kompatybilny wstecz... powinien byc. No, ale poki co to tylko -dev.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1