Kiedy wychodzi php6? warto sie uczyc php5?

0

Kiedy wychodzi php6? warto sie uczyc php5? [???]

0

-wersje testowe już są
-warto

0

Warto się uczyć PHP5, bo szóstka przyniesie tylko usunięcie kilku naleciałości (register_globals, magic_quotes, safe_mode, HTTP_*_VARS), kilka nowych drobiazgów (Unicode w nazwach funkcji/zmiennych, przestrzenie nazw, IPv6, goto (sic!),), a cała baza obiektowa oparta będzie dalej o PHP5 (z bardzo niewielkimi zmianami, coś mi majaczą delegaty). Żadnej rewolucji w stylu przejścia z PHP4 do PHP5.

Niezbyt wiadomo kiedy będzie oficjalnie, ale jak bardzo chcesz to wersje z CVS już możesz mieć:
http://snaps.php.net/

0

swoją drogą jeszcze wiele funkcji php5 nie jest nawet udokumentowanych

0

A czym tak dokladniej rózni sie php4 od 5?

0

Na pewno więcej funkcji, poprawione błędy itp.

0

PHP5 jest językiem z jakąś sensowną obiektowością. PHP4 ma jej namiastki (brak typów pól, interfejsów, klas abstrakcyjnych). PHP5 wprowadza to wszystko, plus jeszcze nowe funkcje, foreach z referencją, iteratory i w ogóle naprawdę wiele różnych rzeczy.

Niestety są nadal polscy hostingowcy, którzy nie przeszli na PHP5, nad czym ubolewam nie mogąc pisać tylko w PHP5.

0

czyli w php6 nie bedzie juz mozna uzywac czegos takiego np $_GET['id'] ? tak?

0

Wręcz przeciwnie. Będzie to jedna z nielicznych metod odwoływania się do parametrów. Nie będzie automatycznego generowania zmiennych odpowiadających parametrom.

0
nav napisał(a)

Wręcz przeciwnie. Będzie to jedna z nielicznych metod odwoływania się do parametrów. Nie będzie automatycznego generowania zmiennych odpowiadających parametrom.

Mógłbyś to troche rozwinąć, sorki jestem troche zielony w php :>

0

Chodzi o to, że jak ktoś wywoła skrypt index.php?zmienna=wartosc, to będzie $_GET['zmienna']=='wartosc', ale nie będzie $zmienna=='wartosc'. To tak najkrócej i najbardziej łopatologicznie jak potrafię :).

// Za to $HTTP_GET_VARS['zmienna'] już nie będzie dostępne - Ktos
// A to ktoś tego w ogóle używa jeszcze? Przecież to długie i nieporęczne takie ;P - AP

0

Chyba, że walniemy extract($_GET);
brrr ;-)

0
Ktos napisał(a)

Niestety są nadal polscy hostingowcy, którzy nie przeszli na PHP5, nad czym ubolewam nie mogąc pisać tylko w PHP5.

mój hosting (avx.pl) oficjalnie też nie oferuje PHP5... a wystarczyło do nich napisać ;)

// wiem, to jest także mój hosting ;-) - K

0

Jak to nie oferuje? Oczywiście, że oferuje, tylko DOMYŚLNIE ustawiony jest PHP4. Ustawiają wersję PHP dla konkretnej domeny/subdomeny i w każdej chwili można poprosić o przestawienie. Inna sprawa, że nie rozumiem, dlaczego nie można tej opcji było zamieścić w panelu. Ale schodzimy z tematu ;P

0

miałem co innego na myśli - oferują, ale nikogo o tym nie informują, dopiero jak się zapyta :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1