[wxWidgets]Automatyczne tworzenie kontrolek i reakcji na kli

Odpowiedz Nowy wątek
ReX 2000
2006-11-17 18:08
ReX 2000
0

Używam wx Dev-C++.
Załużmy, że w pliku mam listę userów.
Teraz robię okno logowania w którym będą wyświetlane nicki i avatary userów. Wszystko musi być dodawanie automatycznie. Jesli w pliku jest lista userów to dla każdego usera musi być wyświetlony nick + avatar + reakcja na klikanie. Jak zrobić taki automat?

Pozostało 580 znaków

2006-11-17 19:04

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

A jakieś szczegóły? Mogę podejrzewać, że okno logowania składa się z dwóch pól do wpisania tekstu (nick i hasło), ale chyba nie o to chodzi... No a reakcja na kliknięcie? Ale na co kliknięcie. Podaj jakiś przykład gdzie to można zobaczyć, to będzie łatwiej złapać o co chodzi.
Ale zasadniczo da się zrobić (robiłem coś... powiedzmy, że podobnego :) ).

Pozostało 580 znaków

ReX 2000
2006-11-17 19:08
ReX 2000
0

Chodzi o coś w stylu logowania do Windows XP.

Pozostało 580 znaków

2006-11-17 19:33

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Nie musisz tworzyc kontrolki dynamicznie. Połóż na formie listboxa i dodawaj do niego itemy odpowiadajace userom. Poczytaj o wxListBox.

Pozostało 580 znaków

2006-11-17 19:36

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

No to ja bym to widział tak:
Robisz sobie klase odpowiedzialną za wczytanie pliku użytkowników. Obiekt tej klasy tworzysz w funkcji OnInit. Wskaźnik do obiektu przekazujesz jako parametr do konstruktora okna. W konstruktorze tworzysz sobie kontrolki okna i dodajesz po kolei użytkowników (czyli awatar i nazwę). Korzystasz przy tym z jakichś sizerów, żeby to się ładnie rozłożyło jedno pod drugim. Akcję na onClick możesz dać każdemu taką samą, tylko w wxCommand przekazujesz parametr określający użytkownika, a metoda wykonuje odpowiednie czynności.

Pozostało 580 znaków

Edek X
2006-11-17 20:15
Edek X
0

Coś mi nie wychodzi. Można prosić kodzik.

Pozostało 580 znaków

2006-11-17 21:39

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Kod czego? Twojego programu, który piszesz? No raczej nie można. Lepiej wklej swój kod i napisz co ci nie wychodzi.

Pozostało 580 znaków

edek X
2006-11-18 18:58
edek X
0

Chciałbym, żebyś tu podał kod najprostrzego programu który powtarza operację tworzenia button dla takiej tablicy:

wxString table[] = {"jeden ;)", "dwa :D", "trzy!"};

Pozostało 580 znaków

2006-11-18 22:13

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Oki, kod wysłałem pocztą. Znów dałem się złamać i zrobiłem gotowca. Obiecuję, że ostatni raz... bo tak to my czwartej nie zbudujemy...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0