szukam funkcji do sumowania czasu

Odpowiedz Nowy wątek
sornell
2004-10-15 15:58
sornell
0

Witam!

Poszukuje funkcji do operacji na czasie. Dokladnie chodzi mi o to, ze przekazuje do funkcji 2 stringi z data i czasem oraz znak +albo -, a funkcja w zaleznosci od znaku zsumuje je lub odejmie. Jesli ktos wie gdzie moge znalezc taka funkcje to bylbym wdzieczny. Nie wiem czy cos takiego instnieje jak wyszukiwarka funkcji? Jesli ktos zna cos takiego to prosze o adresy

pozdrawiam
Pawel

Pozostało 580 znaków

marcellli
2004-10-16 00:53
marcellli
0

Witam

Sory ale odpowiem ci troche nie precyzyjnie bo nie chce mi sie pisac kodu -- najlatwiej to zamienic czas na sekundy, lub setne sekundy w zalezonosci od zadanej dokladnosci i na takiej liczbie wykonywac operacje odejmowania badz dodawania. Nie jest to jak mi sie wydaje najlepszy sposob zrobienia tego, ale skuteczny i jesli zanadto nie zalezy ci na szybkosci to spokojnie mozesz zastosowac takie podejscie.

Mam jeszcze pomysl polegajacy na podejsciu do czasu jak do systemu liczbowego o postawie 60 (a wiec w przypadk odejmowania mozna zastosowac uzupelnienie do podstawy) ale to za duzo pisania no i tak na dobra sprawe to nigdy nie sprawdzalem jak to w praktyce wyjdzie -- wiec jesli wiesz o co chodzi w sytemach liczbowych o dowolnej podstawie to mozesz tego sprobowac, a jesli nie to nie zawracaj sobie tym glowy. -- sprobuj pierwszego z proponowanych przezemnie sposobow.

Pozdrawiam marcel

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0