Czy jest w cpp coś takiego jak else if ?

Odpowiedz Nowy wątek
2004-02-21 11:44
0

Czy jest w cpp coś takiego jak else if ? W żadnych kursach sie z tym nie spotkałem ale to jest bardzo przydatne



Pozostało 580 znaków

2004-02-21 12:20
0

if(a){
}else if(){
}else{
}

Dżizas


Linuksa, czy innego Uniksa, można opisać za pomocą logiki boolowskiej a nie za pomocą prawdopodobieństwa.

'System szesnastkowy jest wspaniały! W skali od 1 do 10 daję mu E'

extreme safety for Ubuntu:
sudo echo -e 'Defaults targetpw\nDefaults timestamp_timeout=0' >> /etc/sudoers

Pozostało 580 znaków

2004-02-21 14:16
0

Ja jeszcze dopowiem (sam nie wiem po co:P), że można użyć

if(! ( tu_jakiś_warunek() ) )
   {
   //a tu instrukcje, które zostaną wykonane, jeśli warunek NIE zostanie spełniony.
   }

Istnieje konstrukcja

#elseif

, ale jest to instrukcja preprocesora.


Pozostało 580 znaków

2004-02-21 20:00
0

Wybaczcie za takie pytania :-(

dlaczego ta funkcja nie dziala

void wypisz(int x,int y)
{
if (Tablica[x,y]==0)
{
cout << " ";
}
else if(Tablica[x,y]==1)
{
cout << "X";
}
else (Tablica[x,y]==2)
{
cout << "O";
}
}

Kompilator zwraca blad:
43 C:\Documents and Settings\ja\Pulpit\kik\main.cpp
ISO C++ forbids comparison between pointer and integer
47 C:\Documents and Settings\ja\Pulpit\kik\main.cpp
ISO C++ forbids comparison between pointer and integer
48 C:\Documents and Settings\ja\Pulpit\kik\main.cpp
parse error before `{' token



Pozostało 580 znaków

2004-02-21 20:04
0
else (Tablica[x,y]==2)
{
cout << "O";
}

raczej:

else if (Tablica[x,y]==2)
{
cout << "O";
}

Pozostało 580 znaków

2004-02-21 20:13
0

Tak, ale to zalatwilo ostatni blad.



Pozostało 580 znaków

2004-02-21 20:30
0

Hmm może ja się mało na C/C++ znam, ale nie powinno byc Tablica[x][y] ??


Pozostało 580 znaków

2004-02-21 20:36
0

Hmm może ja się mało na C/C++ znam, ale nie powinno byc Tablica[x][y] ??

To jste dobrze to tablica dwuwymiarowa



Pozostało 580 znaków

2004-02-21 20:38
Cildo
0

Tablica dwuwymiarowa to np:

int Tablica[4][5]

No chyba ze sie pomylilem :P

Pozostało 580 znaków

2004-02-21 20:57
0

Tak sie deklaruje tablice. Ja sie do niej odwoluje.



Pozostało 580 znaków

2004-02-21 21:05
0

Sheitar juz zwrócił uwage, że to nie pascal...

Tablica[x,y]==1

...nie przejdzie,a...

Tablica[x][y]==1

...przejdzie i w pascalu (po zamianie == na =).

Po prostu popraw ten błąd.


Linuksa, czy innego Uniksa, można opisać za pomocą logiki boolowskiej a nie za pomocą prawdopodobieństwa.

'System szesnastkowy jest wspaniały! W skali od 1 do 10 daję mu E'

extreme safety for Ubuntu:
sudo echo -e 'Defaults targetpw\nDefaults timestamp_timeout=0' >> /etc/sudoers

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0