kilka pytań do visual c++

0

Witajcie
Trafiłem na następujace trudności

1)aplikacja ma zapisaywac pewne klasy do pliku,.........

jak zdefiniowac nowe rozszerzenie pliku oraz ikonę do niego w programie stworzonym w visualu

2)jak zrobic okienko takie jak przy otwieraniu plku, umiem wyswietlic pliki i katalogi z folderu bierzącego, ale nie mam pojecia jaką funkcje wywołac do przechodzenia katalog w górę.

3) jesli cos zamieszałem to dlatego ,że nie spałem od ponad 30 godzin

Wesołego nowego roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0

przechodzenie kataloguw gore to sprobuj z dir lub Dir no i jako argument daj ".." tak jak w dosie sie przechodzilo o katalog wyzej.
No i masz tez specjalne okienko predefiniowane w win do odczytu i zapisu plikow, no
A z tym rozszerzeniem to mozesz poczytac o rejestrtze i sie pobawic, chociaz jestem pewnien ze jakis autorytet na tym forum Ci zaraz pomoze, ja moge tylko poradzic ze w vc++ mozesz zrobic program typu sdi lub mdi no i w etapach jego tworzenia podajedsz rozszerzenie plikow ktore on bedzie otwieral i vc++ wtedy zrobi Ci w katalogu projektu sdi plik rejestrowy i tam chyba bedzie klucz do rejestru z dodaniem nowego rozszerzenia, mozesz go sobie podpatrzyc
Nara, Szcześliwego Nowego Roku [hurra]

0

Czytałem ,że w SDI i MDI sa jakieś mechanizmy wspomagające serializację i tam mozna jakos w prosty sposób okreslić rozszerzenie,
ale ;-| że nigdy w życiu nie robiłem nic poza oknami dialogowymi to zabardzo nie chce zaczynać się bawic z tym SDI i MDI bo nie wiem co mnie czeka ( a czasu mało).Poza tym nie wiem jak w tym dokumęcie
zrobić taka małą bzę danych, bo tam nie ma żadnych kontrolek tylko jakiś taki notepad się robi.

P.S. Jak zwykle mogłem coś pomieszać

0

Po raz pierwszy czytam to wszystko na trzeźwo, więc od razu zaznaczę ,że mój
post z 01-01-2004 14:14 jest troche chybiony bo sam w tej chwili nie wiem o co mi tam chodziło.

à propos tego katalogu wyżej to raczej szukam funkcji MFC, która jedynie
zwróci wartość katalogu rodzica(czy jak to się zwie).A jak juz będę miał nazwę to reszta już jest zrobiona(coś wreszcie mi się udało).

Jesli chodzi o zapisywanie do plków to jestem w tym zupełnie zielony
(no może poza zapisywaniem tekstu), jesli chodzi o rejestr to jest jeszcze gorzej(przyjdzie z czasem).

tutaj zaczyna się moje pytanie:

Czy i jak można uŻyć w oknach dialogowych mechanizmu, który tak bardzo ułatwia zapisywanie danych w aplikacjach typu SDI i MDI.
(Coś tam czytałem o serializacji i CArchive, ale opisane jest to bez rzadnego związku z oknami dialogowymi)

Z góry dzięki za odpowiedź i jakiekolwiek szczątkowe zainteresowanie.

0

hej
CFileDialog - tutaj mozesz podac nazwe pliku do zapisu albo odczytac plik, poczytaj w manualach o tej klasie

a zapis danych, no to wykorzystujac np.: fstream klase , i zapisujac dane po danych oddzielajac je znacznikiem jakims, nie wiem za bardzoi o co Ci chodzi

a z katalogiem katalogu rodzica to bylo na forum juz, poszukaj, jesli nie znajdziesz to mozesz zrobic tak [hurra]
w programie instalacyjnym zapisujesz do pliku ini w c:/windows (GetWindowDirectory() - chyba to zwraca nazwe kat. win) zapisujesz nazwe katalogu w ktorym zainstalowales program i juz masz nazwe rodzica, ale jest na to jakas funkcja ktora byla tu omawiana wiec pewnie prosciej bedzie z nia

0

Hello

Dzięki za odpowiedź. Jesli chodzi o tę nazwę katalogu to po dopływie tlenu do mózgu skojarzyłem ,że jesli pobiorę nazwę katalogu w którym jestem(GetCurrentDirectory) to przeciez wystarczy wywalic w stringu
wszystko od prawej do pierwszego backlasha.

Właśnie czytam o CFileDialog ,mam nadzieje,ze to juz rozwiąże moje kłopoty, jesli nie daj boże to się odezwę .

Dzięki jeszcze raz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0