pogram wykorzystujący tablice jednowymiarową.

Odpowiedz Nowy wątek
2019-09-04 16:53
0

Witam, jestem tutaj po raz pierwszy. Uczę się od podstaw i zamierzam iść w tym kierunku. Na początku pisze proste programy, przy których zrozumiem dane zagadnienie. otóż mam problem z moim kodem:

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
using namespace std;

int losowanko()
{
    srand(time(NULL));
    rand();
    int los=(rand()%5) +4;
    return los;

}

int main()
{   
    int iloscp = 10;
    int schowek [iloscp];
    int petla = 0;
    do
    {
        int wartosczwracana ;
                wartosczwracana = losowanko();
        cin >> schowek [petla] = wartosczwracana;
        petla++;
    }while(petla<9);
    petla=0;
    do
    {
        cout << schowek [petla] <<endl;
        petla++;
    }while(petla<9);
return 0;
}

Chcę osiągnąć działanie by program losował 10 liczb, zapisał je w tablicy po czym je odczytał z tablicy i wypisał na ekranie. Najprawdopodobniej robię coś źle z tablicą, lecz nie do końca rozumiem co. proszę o pomoc.

Pozostało 580 znaków

2019-09-04 16:58
1

Co się dzieje, nie kompiluje się, wyjątek, złe wyniki?


Pozostało 580 znaków

2019-09-04 17:00
0

Otóz wyskakuje bład [Error] no match for 'operator=' w linijce 23. oczywiscie mam pojęcie co oznacza ten błąd aczkolwiek nie mam pojęcia jak się uporać z problemem. precyzyjnie pytając co powinienem zrobić by program się skompilował.

edytowany 1x, ostatnio: niko xdfc, 2019-09-04 17:02

Pozostało 580 znaków

2019-09-04 17:04
2

srand(time(NULL)); ma być wywołane tylko raz na początku main.

Co to niby ma robić?

 cin >> schowek [petla] = wartosczwracana;

Jeśli chcesz pomocy, NIE pisz na priva, ale zadaj dobre pytanie na forum.

Pozostało 580 znaków

2019-09-04 17:04
2

cin >> schowek [petla] = wartosczwracana;

Co tutaj ma robić ten operator= ?

Co chcesz w tej linijce osiągnąć?

Pozostało 580 znaków

2019-09-04 17:05
0

No, tak, po co to cin>>>, skoro do tablicy Wpisujesz losowe liczby z funkcji, a nie z wejścia, poza tym liczby nie będą do końca losowe.


Pozostało 580 znaków

2019-09-04 17:08
0

no tak... racja... wstyd trochę ,że nie pojąłem tego "cin"

swoją drogą dlaczego liczby nie będą losowe? co powinienem zrobić by były?

Pozostało 580 znaków

2019-09-04 17:16
0

Odpowiedział powyżej @MarekR22


Pozostało 580 znaków

2019-09-04 17:21
0

ok, dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozostało 580 znaków

2019-09-04 17:51
kq
2

Tak na później do poczytania:


edytowany 1x, ostatnio: kq, 2019-09-04 17:51

Pozostało 580 znaków

2019-09-04 18:08
0

przeczytanie, jeszcze raz dziękuje i przepraszam.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0