Jaki pogram Antywirusowy wybrać?

0

Witam.
Mój problem tym razem dotyczy wyboru dobrego programu antywirusowego. Jednakże pewnie nie wszystkie będą dla mnie dobre, bo mam procesor Athlon 1 Giga i 384 MB SDRAM oraz system Winows XP HE
W związku z tym moje pytanie brzmi jaki program antywirusowy wybrać aby zbytnio nie mulił pracy systemu.
Mam na płytce np.: legalną Avire Premium z licencją na pół roku.

Osobiście zastanawiałem się nad takimi programami jak:
Avast Proffesional 4.8
Avast Home 4.8
Avira Antyvirus Premium
Avira Antyvirus Standard
AVG Antyvirus
DrWeb (który nie ustrzegł mnie wcześniej przed wirusem czy jakimś tam innym syfkiem )

A może jeszcze coś innego polecicie, aby mój sprzęt sobie poradził i podpowiecie jak to coś dobrze skonfigurować 

Przyszedł mi jeszcze na myśl NOD 32 i BitDefender :)

0

BitDefender odradzam oczywiście. Ucięło mi posta. ;]

0

RedbaK, jaja sobie robisz?
NOD32 ma najwyższą skuteczność i największą szybkość skanowania. Radzi sobie aktualnie z każdym sposobem ochrony malware'u przed antywirami i nieźle sprawdza się w przypadku nieznanych zagrożeń /mała liczba fałszywych alarmów, duża skuteczność/. Z tej listy wyłącznie NOD32 jest godny polecenia z czystym sumieniem - wydajny i skuteczny.

0

Ok a co z avastem i avirą mogą być raczej odpuścić je sobie?

0

Polecam Avasta.

0

Z avirą słyszałem, że są problemy. Avasta Home miałem jakiś czas w domu i nie uchronił mnie przed żadnym wirusem, a blokował niektóre programy, które nie były szkodliwe. Dużo czasu mi zajęło zanim odnalazłem listę wykluczeń monitora

0

Avast i Avira? Jak Ci ktoś tam na górze jest przychylny to będziesz bezpieczny... jak nie - masz przerąbane jak Pinokio w tartaku.

0

Nie przesadzajcie. Ja mam Avasta i jeszcze żaden wir mi nie zagroził.

0

Mam Avirę i nie narzekam. Wiem, że NOD jest lepszy i szybszy bo miałem okazję używać go w pracy ale za to jest płatny.

0

Ja miałem kiedyś Avasta i wydawało mi się, że jest to dobre rozwiązanie. Któregoś dnia z ciekawości ściągnąłem triala mks-vira. 3 minuty później avast bezpowrotnie opuścił mojego kompa....

0

No tak a czy uwzględniliście czy te Nod'y, Avasty i inne będą u mnie działać?

0

No tak a czy uwzględniliście czy te Nod'y, Avasty i inne będą u mnie działać?
A czy Avast w wersji 4.8 Proffesional jest lepszy od wersji Home?

0

Nod32 na pewno jest b. dobry, ale najnowsza wersja muli niemiłosiernie i w ogóle interfejs jakiś...nieprzyjazny :/
Avast - odradzam, wiele razy spotkałem się z sytuacją, w której nie wykrył sporej liczby szkodliwego oprogramowania.
Avira - używam od jakiegoś czasu (przesiadłem się z NODa) i póki co nie zamierzam zmieniać ;)

Pzdr.

0

Zdecydowanie NOD32 ale nie ostatnia wersja

0

BitDefender to klasa sama w sobie. Kiedyś miałem wersję półroczną z eksperta. Był niesamowity. Nie mulił kompa. Obecnie posiadam kaspersky i nie mogę złego słowa powiedzieć. BitDefender był nieco łatwiejszy jeżeli chodzi o interface, ale ten nic mu nie ustępuje. Problemem moze być cena jednego i drugiego. Niemniej jeżeli chodzi o zasoby systemowe to bierze mało.

0

ja też używam kaspersky i jest bardzo dobry

0

To ja dodam od siebie tyle, że z wymienionych tu AV testowałem: NOD32, BitDefender, Avast i Kaspersky. Muszę przyznać, że ten ostatni mile zaskoczył mnie analizą zachowań aplikacji. Chodzi tu o wykrywanie ataków typu code injection i innych akcji, które nie przystoją tzw. porządnym aplikacjom.

0
cyriel napisał(a)

Któregoś dnia z ciekawości ściągnąłem triala mks-vira. 3 minuty później avast bezpowrotnie opuścił mojego kompa....

To jakiś żart? MKS należy do najgorszych programów w branży... Ba, jest tak kiepski, że nikt nie chce przy nim pracować... Zresztą, firma idzie na dno, tam gdzie jej miejsce /na co zresztą zasłużyła.../.

Co do tego iż Avira jest szybsza od NODa - zapewne tak... tak samo jak i ClamAV. Róznica jest tylko taka, że NOD lepiej przygotowanych wirów nie puści /ew. lepiej zabezpieczonych/. Chociaż patrząc po Virus Bulletin to jakoś przewagi szybkości nie widać a NOD i tak ma najwięcej odznaczeń, Kaspersky i zabawka Symantecu wypadają bardzo dobrze.

0

@up: Nie to nie był żart. Avast przepuścił pare wirusów, mks bez problemu je znalazł i wywalił(avast nawet z tym miał problemy). Było to ze 2 lata temu(albo nawet trochę więcej). Od tego czasu mogło się sporo zmienić, ale wtedy mks był lepszy od avasta.

na co zresztą zasłużyła...
Czym, jeśli wolno wiedzieć?(nie bronie ich, pytam z ciekawości)

0

ja uzywam ARCAVIR ktorego dostalem jako bonus do neostrady..nienarzekam prosty interfejs i calkiem niezle dziala ale nod czy kaspersky sa wg mnie troszeczke lepsze azkolwiek nie stac mnei na kupno dobrego oprogramowania av a ARCAVIRA mam

 darmo i jest gut....

PS.czy ktos pamieta ruskiego F-PROTA ?? swego czasu wyjebywal wszystkie inne av w kosmos :)
0

Dzięki za liczne wypowiedzi.
Szkoda tylko że mam jeszcze większy mętlik w głowie niż miałem. Zainstalowałem Avasta i nawet zbytnio nie muli, ale jeżeli mówicie że przepuszcza wirusy :/ to cóż pewnie się z nim pożegnam.
A co do NOD'a to która wersja jest w chwili obecnej najnowsza co tak mocno muli kompa. Bo dla mnie to ważne jak ma procek tylko 1 Giga :/ Mogą być np: wersje 3.5 albo 3.6
I jak teraz jest najnowsza wersja NOD'a 32

0

Zainstalowałem Avira AntiVir PersonalEdition Classic na komputerze dziewczyny: WinXP (okrojony do funkcji maszyny do pisania) 466 MHz, RAM 192 MB i muszę powiedzieć że nie zauważyłem spowolnienia systemu.

0

No faktycznie ta Avira musi być całkiem dobra. Znalazłem nawet jej stronę w języku Polskim. Podaję adres stronki na której jest także odnośnik do forum (też w języku polskim) jak coś : :)

http://antivir-polska.info/

Ale do wersji Clasic nadal jakoś nie jestem przekonany.
Ten Avast naprawdę jest taki zły, piszą źle o nim nawet na polskim forum o avirze

0

NOD jest darmowy?

0

NOD32 kosztuje 154,94zł za rok na 1 komputer dla nowego klienta i 92,96zł za rok na 1 komputer dla stałego klienta. Ceny ze strony Dagma.pl

Można również używać wersji 30 dniowej i co miesiąc za pomocą prostej modyfikacji w rejestrze przedłużać jej żywotność. Legalności tej metody nie podejmę się oceniać.

0

Nom, wszyscy zawsze tak chwalą NODa ale antywirus musi być przede wszystkim darmowy. Ja powiem szczerze że od pół roku siedzę sobie bez anty-vira na jednej instalce XP i jest ok.

0

@up - wiesz to wcale nie jest głupie wyjście. Ja też kiedyś nie używałem antywirusa, a jak w końcu po namowach kolegi zainstalowałem jakiegoś to znalazł Czarnobyla we wszystkich exekach i naprawił je tak, że pomógł mi dopiero format :D

0

Osobiście polecam ESET Smart Security [!!!] http://www.eset.pl/nod32/produkty/eset-smart-security.html
Kupiłem z 2-letnią licencją za 620 DKK czyli jakieś 270zł i nie mam zastrzeżeń. Pakiet używam na oknach Vista HP. Zresztą polecam przeczytać też to: http://tech.wp.pl/kat,1009785,wid,9841978,wiadomosc.html

W firmie instalujemy Avast HE i też dobry, ale ten pierwszy wymiata, dosłownie wymiata...
Nowość na rynku w Polsce, bodajże od 20. marca 2008.

0

A co powiecie o najnowszej 8 już wersji Aviry czyli Aviry Premium Security 8 i Aviry Clasic 8
Podobno jest bardzo szybka i skuteczna a w najnowszej wersji jak zapowiadają producenci:

  • zużywa mniej pamięci ram,

  • posiada kompletnie nowy, bardzo szybki silnik antywirusowy,

  • zwiększona wydajność podczas skanowania o ok. 20%,

  • mniejszy wpływ na obciążenie systemu.

    Teraz używam Avasta 4.8 i jak na razie jestem zadowolony, przede wszystkim z tego że nie muli mi systemu, a mam kompa z prockiem 1 Giga i 384 RAM'u. Martwią mnie jednak wypowiedzi niektórych internautów że nie wyszukuje wszystkich wirusów :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1