Wskaznik pierwszego elementu tablicy dynamicznej.

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-10 21:43
0

Napisz funkcję dostającą w argumencie dodatnią liczbę całkowitą n i zwracającą wskaźnik do pierwszego elementu n-elementowej dynamicznej tablicy int-ów.
Dev nie pokazuje mi nawet zadnego bledu w kompilacji, ale gdy wpisze liczbe w koncoli wywswietla mi sie ze program przestal działać, wiec nie mam punktu zaczepienia jak poprawic ten kod dlatego prosze o pomoc.

#include <stdio.h>

int dyna(int n)
{
    int i;
    int* x;
    int* tablica = new int[n];
    for (i = 0; i < n; ++i) {
        tablica[n] = i;
        *x = tablica[0];
        delete[] tablica;
    }
    return *x;
}

int main()
{
    int n;
    scanf("%d", &n);
    printf("%d", dyna(n));
    return 0;
} 

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 21:52
0

Czy odróżniasz zwrócenie wskaźnika od zwrócenia liczby całkowitej?


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 22:04
0

tak ale nie mam pojecia jak to bedzie wygladac

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 22:12
0

http://bit.ly/1I9t2Cz


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 22:18
0

A po co usuwasz tablicę?

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 23:02
0

czytalem, ze trzeba na koncu. A sam kod oprocz return'a tez jest zly?

Pozostało 580 znaków

2015-01-10 23:11
0

sam oceń, w zadaniu chodzi o to:

int *dyna(unsigned size)
  {
   return malloc(size*sizeof(int));
  }

Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.
edytowany 2x, ostatnio: _13th_Dragon, 2015-01-10 23:25
Pokaż pozostałe 2 komentarze
Ale on twierdzi, że to skompilował z tym new. :-D Obawiam się, że OP nie ma pojęcia co robi. :< - Endrju 2015-01-10 23:28
A z tym to na 300% się zgadzam :-D - _13th_Dragon 2015-01-10 23:29
bo skompilowalo mi sie w Devie sie normalnie kompiluje a to z tm new wzialem z tej strony : http://www.p-programowanie.pl/cpp/tablice-dynamiczne/ - Poncio 2015-01-10 23:33
A rozumiesz że C oraz C++ to są różne języki? - _13th_Dragon 2015-01-10 23:35
nie zauwazylem -_- ze to jest do C++ moj blad - Poncio 2015-01-10 23:37

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0