Allegro5-wykres,pola, prog. obiektowe,

0

Witam.

  • Poprawa

Mam za zadanie stworzyć program, który ukazuje nachylenie linii z pkt A do pkt B. Zakładamy, że mamy 2 osie - OX, OY. Na osi OX mamy dwa główne punkty A i W (pomiędzy nimi jest np. 20 jednakowych przedziałów). Następnie podajemy współrzędne punktów pomiędzy nimi ( OX , OY). Np.A (0,3), B(1,2),C(2,5),D(3,4). Jak połączymy dane punkty ujrzymy swoisty "wykres". Następnie z menu wyboru bierzemy nachylenie nowo powstałej linii, wychodzącej z pkt A do pkt W, w stosunku do osi OX (przykładowo 10, 15, 30 stopni). Jeśli dana linia będzie potrzebowała więcej/mniej miejsca na OX musi to zostać pokazane. Po narysowaniu tej linii, mają być oznaczone innym kolorem tereny ponad nową linią (AW) i poniżej.

Pierwsze pkt (A,B,C...W) obrazują ukształtowanie terenu. Nowo powstała linie ma ukazywać zakładany podjazd np. do garażu.

Program musi:
-być napisany obiektowo
-być graficzny.

Aktualnie poprawiłem. Mam nadzieję, że jest już jaśniej.

0
  1. Wybrać framework do GUI
  2. Napisać to co chcesz zrobić tak, aby nawet bez butelki wódki dało się zrozumieć o co ci chodzi.
0

Ja też zupełnie nie rozumiem co ten twój algorytm ma robić.

Wprowadzamy kolejne wysokości co 1 przedział

jakie wysokości?
jaki przedział?
Przeczytaj ten twój opis swojej mamie/siostrze i spytaj czy rozumieją...

A tytuł wątku radzę zmienić bo następnym razem jak tu zajrzę wywalę go do kosza.

0

GUI- allegro5
Mam kilka pytań:

  1. Czy jest w allegro5 wersja 5.0 zamiennik do funkcji al_draw_filled_polygon, która jest od wersji 5.1?
  2. W.w. funkcja odnosi się do biblioteki allegro5/allegro_primitives.h . Czy mogę wziąć tylko tą bibliotekę z wersją 5.1, a resztę z 5.0 i nie będzie problemów ?
    2a. Jeśli nie, to jak zamalować obszar ograniczony prostymi ? Chciałem użyć coś na kształt floodfill z allegro4.
  3. Szukałem u wujka google lecz nie znalazłem, może używałem złych fraz. Mówię tu o tym jak zrobić coś na kształt przycisków/paska narzędzi/menu (tylko 3- "reset", "o programie","koniec") ? Wiem,że muszę nadać flagi, jednakże nie wiem jak wygląda implementacja takiego przycisku.
0

Eee? Wez Qt/Wx zamiast sie meczyc z jakims allegro...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0