Procent składany (C++)

0

Mam takie zadanie:

Wykorzystując wzór na procent składany, napisz program drukujący stan konta bankowego po upływie każdego z kolejnych 30 miesięcy, przy założeniu, że stan początkowy konta wynosi 1mln zł, a oprocentowanie wynosi 36% rocznie. Zadanie rozwiąż w 3 wariantach:
a) Kapitalizacja odsetek następuje miesięcznie,
b) Kapitalizacja odsetek następuje kwartalnie,
c) Kapitalizacja odsetek następuje rocznie.

Byłby ktoś tak miły i pomógł mi ze zrobieniem wzoru do tego programu? Matematyka to moja słaba strona :P

Tutaj jest ten wzór: http://pl.wikipedia.org/wiki/Procent_sk%C5%82adany

0

Czego nie rozumiesz w tym wzorze?

0

Nie wiem np. jak obliczyć stan konta po 1 miesiącu z oprocentowaniem 36% rocznie z założeniem, że kapitalizacja odsetek następuje miesięcznie.

No bo jak...

V0 to będzie 1 000 000
m liczba kapitalizacji w roku to ma być 1/12?
n liczba lat to np. 25
r to 0.36 bo 36%

a jak z tego zrobić żeby mi odczytywał co 30 miesięcy to ja nie mam pojęcia :P (w sumie by było 10 wyświetleń na 25 lat)

1

Może to wyglądać tak, o ile czegoś nie pomieszałem:

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
    double Procent = 0.36/12.0;//oprocentowanie miesieczne
    int Okres = 30;
    int OkresKapitalizacji = 3;//3 miesiace, kwartal
    double StanKonta = 1000000;
    double Odsetki(0);

    for(int i=0;i<Okres;i++)
    {
        Odsetki+=StanKonta*Procent;
        if(i>0&&i%OkresKapitalizacji==0)
        {
            StanKonta+=Odsetki;
            Odsetki=0;
        }
        cout<<"Miesiac: "<<i+1<<" Stan Konta:"<<(int)StanKonta<<endl;
    }

    return 0;
}
0

To co napisałeś pokazuje co miesiąc, a mi chodzi o to, żeby pokazywało co 30 miesięcy przez 25 lat :|

czyli okres będzie 300? a jak pętle przerobić?

edit:
dobra już wiem - okres na 300 i w pętli dodać i= i+30;

edit2:
dalej coś nie tak :( źle wyświetla

0

Jesli matma to twoja slaba strona to przynajmniej udawaj ze programowac troche umiesz. i+1 jest jedynie zeby zachowac poprawne numerowanie tego sie nie zmienia. Operator %(modulo) zeby wyswietlac co okreslona ilosc.

0

I gdzie mam wstawić ten operator żeby wyświetlało po 30 miesiącach?

0

Jesli nie umiesz ani programowac, ani nie ogarniasz matmy to dzial praca jest nizej.

0

Dobra nie ważne, poradziłem sobie sam ._.

0

Finansów też nie ogarniasz
a) gdzie zaokrąglenia?
b) do pieniędzy nie stosuje się typów float / double (chyba że w celach edukacyjnych)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0