Wykres w Qt, na osi X wartości float

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-20 20:02
0

Muszę narysować wykres, w którym użytkownik podaje jego przedziałkę, czyli np. jeśli poda 0.1, to na wykresie powinienem zaznaczyć punkty: 0.0, 0.1, 0.2, 0.3, itd, a jeśli 0.01 to 0.0, 0.01, 0.02, 0.03 ...

Ponadto, użytkownik podaje mi jakiś punkt np. (0.4, 5) i mam go narysować na tym wykresie, chodzi mi o taki wykres, jak poniżej. Dużo łatwiej byłoby, jeśli byłby to int, nie float (tak przypuszczam), jednak jak sb z tym poradzić? Przykładowy wykres w zał.

edytowany 1x, ostatnio: andriej2, 2011-10-20 20:04

Pozostało 580 znaków

2011-10-20 20:05
0

Nie wiem co Ty kombinujesz, ale w tagach jest Qt a w treści wykres = Qwt</a>


"(...) otherwise, the behavior is undefined".
edytowany 1x, ostatnio: Endrju, 2011-10-20 20:06

Pozostało 580 znaków

2011-10-20 20:08
0

A nie da rady narysować tego na QImage?

Pozostało 580 znaków

2011-10-20 20:09
0

Wszystko się da, tylko po co masz się męczyć. Qt jest po to, żeby było prościej, Qwt też.


"(...) otherwise, the behavior is undefined".

Pozostało 580 znaków

2011-10-20 20:11
0

No problem jest taki, że nie moge używać nic dodatkowego = Qwt odpada, a ja mam pustkę w głowie, jak to zrobić jedynie przy użyciu QImage i setPixel(x,y) (czy jakoś tak, chodzi mi o stawienie piksela w miejscu x,y na QImage) ...

Pozostało 580 znaków

2011-10-21 08:41
0

Jeśli potrzebujesz narysować coś bardziej skomplikowanego to użyj QPainter z QImage.

QPainter painter(&image);
painter.drawLine(0,0,300,0);

Jeśli chcesz pomocy, NIE pisz na priva, ale zadaj dobre pytanie na forum.

Pozostało 580 znaków

2011-10-21 11:44
0

Ok, paintLineami narysowałem osie ... ale jak narysować te punkty?! wygląda na to, że drawPoint zaokrągla mi podane double do int ;/

To chyba dość oczywiste, że musisz te punkty skalować? - Endrju 2011-10-21 12:12
No właśnie nie bardzo, gdyby było, to bym nie pytał :( - andriej2 2011-10-21 13:04

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0