Dostep do rejestru i problem z javą.

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-13 15:44
Nexolek
0

Witam, mam takie coś:

 
bool test(LPCWSTR adres,string testType)
{
 
    HKEY hTestKey;    //wezeł rejestru
 
    if( RegOpenKeyEx( HKEY_LOCAL_MACHINE,
        adres,
        0,
        KEY_READ,
        &hTestKey) == ERROR_SUCCESS
      )
 
    {
      return QueryKey(hTestKey,testType); //Przeszukiwanie rejestru i zbieranie wartosc 
    }
 
    else
    {
        DisplaySomeRandomWindows(L"Nie mozna znalesc"); //Wysietla okno messegbox.
        DisplaySomeRandomWindows(adres);
        return false;
    }
 
}
////Dalsza czesc kodu
 
if(test((LPCWSTR)L"SOFTWARE\\JavaSoft","java"))  //Sprawdzenie czy istnieje wezel javasoft, string java coby wiedzial odrazu jakich pol szukac.
    {
        isJava=true;
    }
 
if(test((LPCWSTR)L"SOFTWARE\\Microsoft\\NET Framework Setup\\NDP\\v3.5",""))// tu .net
    {
        isNet=true;
    }

I tu pojawia sie mój problem o ile wszystkie wezly 7-zip,amd, microsoft etc etc. test() odczytuje i zwraca error_succes i mozna wyszukac konkretne wartosc o tyle gdy daklaruje adres do javy zwraca error. Niestety nie jestem biegly w te klocki, i korzystanie z kolejnych bibliotek typu winerror.h nie jest dla mnie łatwe. I tu nasuwa sie moje pytanie co jest źle ? Czy dostep do javy poprzez rejestr wymaga jakies specjalncyh praw, atrybutow?

Pozostało 580 znaków

2011-07-13 16:09
ŁF
0

klucz JavaSoft leży w HKCU, a nie HKLM. tak ciężko sprawdzić to samemu w regedit?
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\NET Framework Setup\NDP\v3.5 tylko dla wersji 3.5. jest jeszcze 1 (...), 2, 3 i 4.
ponadto robisz paskudne błędy ortograficzne w kodzie. słownik języka polskiego! znaleŹć, od_razu


edytowany 3x, ostatnio: ŁF, 2011-07-13 16:12

Pozostało 580 znaków

2011-07-14 00:47
nexolek
0

Z wersjami .NET wiadomo, to jest tylko skrawek kodu. Błędy ortograficzne schodzą na dalszy plan. Wpisy odnośnie Java są tu i tu:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\JavaSoft oraz HKEY_CURRENT_USER\Software\JavaSoft, więc nie to żebym nie patrzył. Chodziło mi o to żeby wszystko pobrać z HKLM.

Pozostało 580 znaków

2011-07-14 01:05
ŁF
0

U mnie jest tylko w HKCU - Windows 2008 R2


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0