Poszukuję biblioteki do obsługi dźwikęku

0

Witam!

Poszukuję biblioteki C++ (pod linux), dzięki której, mój program będzie mógł wywoływać jakąś funkcję lub generować przerwanie w określonej sekundzie odtwarzanego pliku dźwiękowego (mp3, wav, cokolwiek)...

np:

plik.start();
1:02 - wywołaj f-cje fn1()
1:55 - wywołaj f-cje fn2()

itd...

Czy zna ktoś bibliotekę, która mi to umorzliwi??

pozdrawiam
Stachu

0

FMOD - www.fmod.org
Bardzo dobra biblioteka dźwiękowa a przy tym łatwa do ogarnięcia w prostszych zastosowaniach.
Robisz markery wewnątrz pliku mp3 (lub innego formatu) za pomocą np. SoundForge. Podczas odtwarzania
fmod wykrywa te znaczniki i generuje odpowiednie zdarzenie.
Przykład jest w paczce z bibliotekami.

0

dzięki wielkie!

dodam, że odkryłem, jak zrobić to w Qt4/Phonon:

http://doc.trolltech.com/4.6/phonon-mediaobject.html

jest tam signal który nazywa się tick, wywoływany co jakiś czas utworu... (można ten czas sprawdzać i wywoływać oprzykładową f-cje).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0