Wybór biblioteki do obsługi protokołu IMAP

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-23 10:27
R_K
0

Jaką moglibyście polecić bibliotekę w c# lub c++ do obsługi protokołu IMAP? Moim celem napisanie programu działającego w sieci peer-to-mail - nieco podobnego do tego:
http://www.mailresender.com.ar/index.html

Chciałbym, żeby biblioteka umożliwiała pobranie informacji o załącznikach (wielkości i nazwie pliku, który jest w załączniku) - potrzebne mi to będzie do wyświetlenie listy załączników. Po drugie biblioteka powinna pozwalać na ściągnięcie załączników.

Czyli nie mam dużych wymagań, ale zależy mi przede wszystkim na szybkość działa, szybkości pobierania załączników - nie wiem, czy biblioteka może mieć na to jakikolwiek wpływ - ale transfery w sieci P2M są często dużo wyższe niż w P2P.

Przydałoby się jeszcze jakaś dobra biblioteka do obsługi protokołu SMTP (wysyłanie załączników na skrzynki), ale to zostawię na później, na razie zależy mi głównie na ściąganiu załączników.

Do tej pory słyszałem o takich bibliotekach jak:
c# - ImapX, Koolwired.Imap
c++ - VMime

Więc jaką bibliotekę polecacie?

edytowany 2x, ostatnio: R_K, 2011-08-23 10:29

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 10:56
1

Chciałem tylko Ci przypomnieć, że nie możesz też zapomnieć o protokole POP3, bo nie wszystkie serwisy wspierają IMAP, taki z popularniejszych to np. Hotmail. A raczej nie chcesz go pomijać. A co do biblioteki to Ci nie poradzę, bo sam siedzę w Delphi. A program na wzór technologii P2M mam w większości napisany, bo nie które jej aspekty użyłem w swojej aplikacji.

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 12:48
R_K
0

Masz rację.
A w Twoim programie do wysyłania poczty używasz tylko protokołu SMTP, czy jeszcze jakiegoś innego? Bo słyszałem, że przez HTTP też się da.

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 12:51
0

Szczerze mówiąc, nie próbowałem takiego czegoś robić przez HTTP, więc nie powiem Ci czy się da, a u siebie używam tylko protokołu SMTP. I sprawdza się znakomicie.
Edit :
A zamierzasz dać możliwość użytkownikom twojego programu, wznawiania i pauzowania wysyłania lub pobierania ?

edytowany 1x, ostatnio: Golden_Mind, 2011-08-23 12:52

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 13:07
R_K
0

O ile będę potrafił to zrobić, to tak :)

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 14:42
Rev
1

W programach typu P2M przy pobieraniu załączników w ogóle nie korzysta się z POP3 - otóż serwery pocztowe mają to do siebie, że nie zwracają ci wszystkich maili na raz. Albo mają limit ilości - musisz najpierw pobrać ileś maili, żeby kolejne ileś było dostępnych albo czasowo - np. tylko z ostatnich 30 dni.
Stąd metodą bardziej niezawodną jest pobieranie ich przez webmail, jest co prawda więcej roboty i musisz co jakiś czas przerabiać parser, ale możesz bardzo szybko np. przeszukać całą pocztę bez jej pobierania.
Przez jakiś czas pomagałem przy Moorhuncie, kiedyś miałem w ręku źródła jednej ze starszych wersji.


Pokaż pozostałe 6 komentarzy
no ok, a wracając do POP3 to jak to z tym jest, u większości usługodawców są takie ograniczenia ? i co masz na myśli mówiąc : "Albo mają limit ilości - musisz najpierw pobrać ileś maili, żeby kolejne ileś było dostępnych" i czemu twierdzisz,że serwery POP3 nie zwracają wszystkich mail'i ? - Golden_Mind 2011-08-23 15:43
chociażby gmail - Rev 2011-08-23 15:43
przy gmail'u sprawa wygląda tak, że gdy pobierzesz mail'a przez POP3 to gdy następny raz pobierzesz listę mejli, nie będzie on widoczny, lecz gdy połączysz się przez IMAP4 to wszystko jest w porządku(jest on widoczny), a u innych usługodawców nie zaobserwowałem takiego czegoś - Golden_Mind 2011-08-23 15:47
A webmail się zmieni i baj baj programie? - othello 2011-08-25 10:49
No cóż, tak to generalnie w tego typu programach wygląda, że 90% pracy nad nim to aktualizacje bibliotek odpowiedzialnych za parsowanie tych interfejsów. Ale jak widać po takim Moorhuncie, działa już 6 lat i ma się dobrze. - Rev 2011-08-25 10:52

Pozostało 580 znaków

2011-08-25 09:50
R_K
0

Jak w C# lub C++ pobrać nazwę pliku załącznika bez pobierania samego pliku w załączniku (wiadomo - jak jest plik w załączniku duży, to trzeba długo czekać aż się wczyta)? Jaka biblioteka to wspiera? Niestety w bibliotekach ImapX i Koolwired.Imap musiałem pobrać całą wiadomości i plik załącznika, żeby uzyskać informacje o nazwie tego pliku. Wypacza to sens korzystania z protokołu IMAP. Da się coś takiego zrobić prawdopodobnie w bibliotece Chilkat:
http://www.example-code.com/vcpp/ImapAttachmentInfo.asp
ale ona jest płatna, a chciałbym skorzystać z darmowej biblioteki.

Jedynie co mi do głowy przychodzi na ten moment to biblioteka VMime:
http://www.vmime.org/
ale czy pozwoli ona pobrać mi nazwę załącznika bez pobieranie samego załącznika? Czy moglibyście polecić jakąś bibliotekę, która to umożliwia?

edytowany 2x, ostatnio: R_K, 2011-08-25 09:54

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0