Wyniki zapytania SQL do tablicy

0

Witam!!

Czy da sie zapisac wynik zapytania do bazy SQL (np. SELECT * FROM blabla) do tablicy (w C++)??

0

da się

0

pytanie tylko jak;)??
Jak zapisac do tablicy??
Jak odczytywac po jednym rekordzie??

0
  1. Jaka baza? Przepraszam, szklana kula mi się zepsuła i musiałem oddać do serwisu.
  2. Sprawdzałeś w dokumentacji do bazy? Tam przeważnie wszystko jest pięknie opisane z przykładami.

Na przykład dla mySQL powinieneś zacząć od tego

0

Baza Firebird 2. Polaczenie z baza za pomoca komponentow ADO. Nie mialbym problemu zrobic tego za pomoca MySQLa i np. PHP, ale ze jest to Firebird i C++ to zwracam sie o pomoc do Was.

0
j = 0;
while (! query->eof)
{
  for (int i = 0; i < query->Fields->Count; i++)
  {
     tablica[i][j] = query->Field[i];
  }
  j++;
}

coś takiego mniej więcej - nie mam BCB więc nie mam jak sprawdzić

0

Korzystając z wskazowek postu powyzej probowalem napisac kod dodawania zakladek o nazwach pobranych z bazy:

Mam cos takiego:

__fastcall TZakladki::TZakladki(TComponent* Owner)
    : TForm(Owner)
{
    ADOQuery1->Close();
    ADOQuery1->SQL->Clear();
    ADOQuery1->SQL->Add("SELECT zakladka FROM ZAKLADKI");
    ADOQuery1->Open();
    int j = 0;
while (!ADOQuery1->Eof)
{
  for (int i=1; i<ADOQuery1->FieldCount; i++){
        TTabSheet *pPage = new TTabSheet(PageControl1);
        pPage->PageControl = PageControl1;
        pPage->Caption=ADOQuery1->Fields[i];
  }
  j++;
}
}

Chcialbym zeby kod robil to co napisalem powyzej, ale moim zdaniem cos zle napialem w linijce:
pPage->Caption=ADOQuery1->Fields[i];
Wyskakuje mi jakis blad o AnsiString. Wiecie moze jak temu zapobiec??

0

Jak zrobie tak:

pPage->Caption=ADOQuery1->Fields[i]->AsString;

to wystakuje taki bład: Pointer to structure required on left side of -> or ->*

0

Mooże tak spróbuj. Mooże - bo to głupio wygląda, ale tak z Helpa wynika. Kompilator to przełyka, ale czy to działa... sprawdź:

ADOQuery1->Fields->Fields[10]->AsString;
0

to pewnie będzie
pPage->Caption=ADOQuery1->Fields[i].AsString;

nie mam BCB ale ty masz taki magiczny guzik - F1 - trochę inicjatywy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0