Co oznacza magiczne słowo "static"?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-27 14:48
gregory EX
0

Co oznacza magiczne słowo "static"?

Pozostało 580 znaków

2006-12-27 14:53
0

ludzie litości http://www.google.com/search?[...]tatic&btnG=Szukaj&lr=


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-27 18:36
gregory EX
0

Już wiem co to jest. Widziałem jak zmienne w klasach były poprzedzane słowem static. Co to im daje?

Pozostało 580 znaków

2006-12-27 20:25
2006-12-27 20:57
gregory EX
0

Własnie to czytałem. Ale czy to mi coś daje. Np. szybciej działą program czy coś?
Słyszałem, że w C# np. czyni to metody klasy globalnymi.

Pozostało 580 znaków

2006-12-27 23:24
0

Gregory:
Zmienna static zadeklarowana w klasie będzie miała taką samą wartość we wszystkich obiektach tej klasy.

Zmienna statyczna zadeklarowana wewnątrz funkcji, będzie zachowywała swoją wartość podczas kolejnych wywołań tej funkcji.


Staram się jak mogę. A jak nie mogę, to też się staram.

Pozostało 580 znaków

2006-12-28 00:10
0

dodatkowo do zmiennych static klasy można się odwoływać bez tworzenia instancji tej klasy

i na prawdę zacznij korzystać z googla bo to ani nie boli ani nie gryzie


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-28 11:07
gregory EX
0
  1. Czy mogę od razu w klasie podawać wartość statica np.:
    CKlasa
    {
    static zmienna = 20;
    };

i

czy metody mogą być statyczne i czy to im daje to samo co zmiennym?

Pozostało 580 znaków

2006-12-28 11:18
_kita
0
gregory EX napisał(a)

Czy mogę od razu w klasie podawać wartość statica

NIE !!

gregory EX napisał(a)

czy metody mogą być statyczne i czy to im daje to samo co zmiennym?

mogą być statyczne i są wtedy wspólny dla całej klasy a nie konkretnego obiektu

teraz takie pytanie od siebie: czy ty nigdy nie miałeś jakieś ksiązki w ręku ??

Pozostało 580 znaków

2006-12-28 14:25
0

static jeszcze ogranicza widoczność funkcji do pliku w którym ja zdefiniowano i jeśli masz życzenie to
później możesz użyć tejsamej nazwy funkcji do dodefinicji innej

Pozostało 580 znaków

2006-12-28 15:48
gregory EX
0

A mogę zrobic coś takiego :

class CKlasa
{
const zmienna = 20;
};

?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych 0, gości 1, botów: 0