Baza w Borland C++ 6.0

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-26 12:53
Krzys K.
0

hej, mam problem z Borlandowską bazą danych.

uzywam Borland Builder C++, muszę używać obiektów swoich klas (niekiedy na siłę troche) bo takie założenia projektu (bardziej chodzi o OOP niż o samą baze).

mam szereg klas dziedziczonych i w każdej funkcję (virtualną) która dodaje obiekt na rzecz którego została wywołana do bazy (ClientDataSet).

W projekcie ogólnie korzystam z komponentów:

DataSource (x3)
ClientDataSet (x3)
DBGrid (x1)

Problem polega na tym że chciałbym w celu większej optymalności całego projektu (OOP)
przesyłać (wskaźnik na) ClientDataSet jako argument do mojej funkcji virtualnej dodającej do bazy.

oto co mam mniej wiecej w funkcji

void osobowy::add_to_DB()
{
Form1->ClientDataSet1->FieldByName("ID")->AsInteger = Form3->make_index();
Form1->ClientDataSet1->FieldByName("Company")->AsString = this->company;
Form1->ClientDataSet1->FieldByName("Model")->AsString = this->model;
...
}

a chciałbym mieć cos takiego

void osobowy::add_to_DB(TClientDataSet *a)
{
a->FieldByName("ID")->AsInteger = Form3->make_index();
a->FieldByName("Company")->AsString = this->company;
a->FieldByName("Model")->AsString = this->model;
...
}

zeby móc przesyłać w kodzie cos takiego sobie

moje_jakies_auto->add_to_DB(Form1->ClientDataSet1);

czyli de facto zeby moja funkcja była bardziej uniwersalna

NIe wiem dlaczego nie umie przesłać ClientDataSet jako argumentu funkcji (na necie tego tez nie znalazłem nigdzie :/ )
podczas gdy przesłanie np. TEdit czy nawet całego TForma nie sprawia kłopotu

prosze o pomoc, jakąs rade :)

Pozostało 580 znaków

2006-12-26 12:59
0

Po co drugi temat, do tego w zlym dziale?


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0