[ASP.NET,MS SQL Server ?]przenoszenie aplikacji na serwer

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-30 21:34
0

witam serdecznie, mam taki problem z bazą danych, stworzylem sobie strone w ASP.NET i utworzyla się automatycznie baza danych bo uzylem tkaich kontrolek jak LOGIN, LOGIN STATUS, VIEW itp i konfigurowalem wszystko przez WEBSITE -> ASP.NET CONFIGURATION. no i powstal 10 MB plik bazy danych :) teraz chce to zgrać na serwer ( np aspnet.pl albo aspweb.cz ) jest tam obłsuga ASP.NET i MS SQL ale nie bardzo wiem co teraz :) jak zgralem po prostu pliki na konto tak jak mam w projekcie to nie chce działać w momencie pobierania danych jest błąd 500 bodajże. wiec jak zgrać taką bazę danych ?? proszę o pomoc :)


Spony

Pozostało 580 znaków

2006-08-30 21:41
0

Przede wszystkim zrob backup bazy u siebie. Powinienes tez miec dostep do panelu obslugi bazy danych - w tym panelu przywracasz backup bazy, ktory przed chwila zrobiles i baza gotowa.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-08-30 21:54
0

sorki ale nie bardzo rozumiem, można troszke delikatniej dla początkującego w tej dziedzinie :)

nie no już wiem oco łazi, ale może ktoś wie jak zmienić dostęp do tej bazy bo ona została utworzona automtycznie i dostęp do niej też ( bez SQLDataSource )


Spony

Pozostało 580 znaków

2006-08-30 22:36
0
spony napisał(a)

nie no już wiem oco łazi, ale może ktoś wie jak zmienić dostęp do tej bazy bo ona została utworzona automtycznie i dostęp do niej też ( bez SQLDataSource )

Teraz to ja nie kumam :)

Normalnie to sie robi tak: masz mssql'a u siebie na kompie. Uruchamiasz QueryAnalyzer albo EnterpriseManager (powinny byc dostepne w pakiecie). Jezeli masz sam silnik bazy to np. db2kMgr jest darmowy. Tam robisz sobie backup bazy. Pozniej laczysz sie tymi narzedziami z baza dostepna na koncie albo wlazisz w panel administracyjny bazy i tam przywracasz baze z zapisanego backupu. Napisz, w ktorym momencie masz problem albo o co chodzi w powyzszym tekscie :) to cos poradzimy.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-08-30 22:44
0

wiec tak używam DO MS SQL "SQL Server Management Studio Express CTP" nie wiem jak zrobić backup bazy wiec po prostu zgralem plik bazy *.mdf na konto serwera www i tam dałem przywróc baze i dałem ten plik który zgrałem. Problem polega na tym ze moja strona chyba nie widzi tej bazy :) przetestowac mozna na grupa-net.aspnet.pl probujac sie zalogowac login: spony haslo:komputer_ no i teraz nie wiem co zrobić. Czy to wina tego, że źle zgrałem baze ? czy wina tego ze na serwerze www jest ona w innym katalogu a ja nie wiem gdzie zmienić defaultowe ustawienia z visual studio w którym tworzę to coś :) jest to tylko przykład do naku ale bardzo by mi sie przydał bo wszystko jest zautomatyzowane.


Spony

Pozostało 580 znaków

2006-08-30 23:00
0

To co zgrales na konto to plik bazy, nie jej backup. Musisz zrobic backup. Jesli nie masz ani QueryAnalyzera ani EnterpriseManagera (zobacz w tym pakiecie, nie znam go) to sciagnij sobie ten db2kmgr i w nim zrob backup. Jesli masz cokolwiek w czym mozesz wywolac sql'a na swoim serwerze (chocby i z poziomu aspnet) to wywolaj takie zapytanie:

backup database nazwa_bazy to disk='pelna sciezka do pliku backupu'

pozniej zgraj ten plik na konto i wykonaj na nim przywrocenie bazy.

btw - jak przywracales korzystajac z tamtego pliku to dalo to jakiekolwiek efekty?

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-08-30 23:05
0

no pisalo ze wszystko jest dobrze :) spróbuje jak napisales jak sie nie uda to bede pisał tutaj dalej. dzieki za pomoc i zainteresowanie.


Spony

Pozostało 580 znaków

2006-08-30 23:07
0
spony napisał(a)

no pisalo ze wszystko jest dobrze :) spróbuje jak napisales jak sie nie uda to bede pisał tutaj dalej. dzieki za pomoc i zainteresowanie.

No to zobacz w tym panelu czy ta baza istnieje. Jak tak to sprawdz ustawienia w polaczeniu w skrypcie - moze tam cos zle jest?

PS. Na tej stronie co podales i zalogowaniu owszem jest blad, ale musisz wlaczyc pokazywanie informacji o bledzie, bo teraz to nic o nim nie wiadomo :P

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-08-31 12:32
0

no właczyłem pokazywanie błedów i juz widac dokładnie, on szuka bazy danych w domyślnym folderze, a na moim koncie www ta baza musi byc w innym folderze i co ja mam teraz zrobić ?? jak sie zmienia defaultowe ustawienia które sobie Visual Studio nadało bo w żadnym pliku nie moge tego znaleźć zeby podac miejsce gdzie baza się znajduje prosze o pomoc :(


Spony

Pozostało 580 znaków

2006-08-31 16:17
0
spony napisał(a)

no właczyłem pokazywanie błedów i juz widac dokładnie, on szuka bazy danych w domyślnym folderze, a na moim koncie www ta baza musi byc w innym folderze i co ja mam teraz zrobić ?? jak sie zmienia defaultowe ustawienia które sobie Visual Studio nadało bo w żadnym pliku nie moge tego znaleźć zeby podac miejsce gdzie baza się znajduje prosze o pomoc :(

Heh, nie ma czegos takiego jak domyslny folder bazy, itp. To co tam widac to tyle, ze nie moze sie polaczyc z serwerem. Gdzies w swojej aplikacji masz linijke podobna do tej:

SqlConnection SqlConnection1 = new SqlConnection("server=server_name; initial catalog=database_name; user name = user_name; password = pass"); //ew. zamiast dwoch ostatnich to integrated security = sspi;

Teraz musisz sie dowiedziec jaki jest adres serwera udostepnianego na twoim koncie oraz jakie dane trzeba podac, zeby sie do niego zalogowac i podac to wszystko w tym stringu.

Pamietaj - baza mssql to nie plik, a serwer = silnik bazy + pliki.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0